• 9.373.488 stemmen

M.R. - Het Universum van Kunstschilder Matthijs Röling (2019)

Documentaire | 51 minuten

Genre: Documentaire

Alternatieve titel: M.R.

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Marrit Koopmans en Walker Pachler

Met onder meer: Matthijs Röling

Plot M.R. - Het Universum van Kunstschilder Matthijs Röling

Matthijs Röling is een van onze bekendste figuratieve kunstenaars. Het landgoed dat hij in het noorden van het land bewoont, transformeerde hij de afgelopen decennia tot een geheel eigen universum. Terwijl in de tuinen van zijn landgoed de lente overgaat in de zomer, en het vervolgens herfst en dan winter wordt, blikt Matthijs Röling terug op een lange, artistieke carrière.

avatar van De filosoof

De filosoof

Het werk van Matthijs Röling is prachtig maar de documentaire is typisch Nederlands in z’n nietszeggendheid: de camera wisselt tussen beelden van de tuin en beelden van Röling in een stoel die iets oninteressants zegt (bv. dat hij vaak op het balkon zat, dat hij graag Sudoku's oplost, etc), zodat je na het zien van de documentaire nog bijna net zo weinig van de kunstenaar en z’n werk weet als ervoor. Het enige relevante wat ik heb opgestoken is dat Röling niet schildert uit maatschappelijke engagement (hij vindt kunst gewoon mooi) en dat hij gewoon doet waar hij zin in heeft: zijn werk heeft geen vooropgezet doel of gedachte erachter, hij doet slechts wat in hem opkomt. De documentaire lijkt hetzelfde te doen – geen vragen, geen voice over, geen richting, geen structuur, geen boodschap maar lukraak wat beelden en een mompelende, slecht verstaanbare Röling die lukraak wat dingen zegt – maar met een veel minder intrigerend resultaat. Het goede van de documentaire is vooral dat hij me opmerkzaam heeft gemaakt op Rölings werk.