• 9.371.629 stemmen

Oorsprong: Denemarken / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Katrine Philp

Met onder meer: Jane Fisher-Byrialsen, Jason Flom en Saul Kassin

Plot False Confessions

"Would you confess to a crime you did not commit?"

In de Verenigde Staten bekennen jaarlijks ontelbare mensen misdaden die ze in werkelijkheid nooit gepleegd hebben. Deskundigen zoeken de verklaring voor dit gedrag bij de verhoortechnieken van de politie, die enorme druk op verdachten uitoefent om tot een bekentenis te komen. Geen enkel ander bewijsstuk weegt zo zwaar door als een bekentenis; ook wanneer deze onder dwang werd afgelegd en de waarheid onrecht aandoet. De Deense regisseur Katrine Philp volgt de Amerikaanse strafpleiter Jane Fisher-Byrialsen, die zich al jaren met dit fenomeen bezighoudt.

avatar van mrklm

mrklm

Deze werkelijk schokkende documentaire verklaart voor een groot deel waarom het publieke vertrouwen in de politie in New York – maar in feite in heel de VS – ontzettend laag is. Jane Fisher-Byrialsen was zo geschokt en verontwaardigd over de vele veroordelingen op basis van aantoonbaar valse bekentenissen, de mensonterende methodes die ondervragers mogen gebruiken om die valse bekentenissen af te dwingen, en het feit dat het Openbaar Ministerie immuun zijn voor rechtsvervolging, dat ze besloot haar werk op te geven en zich als burgerrechtenactivist in te zetten om veroordelingen op basis van dit soort bekentenissen nietig te laten verklaren. Met haar college Katlin Nares richt zij zich op de zaak van Renay Lynch, die al 20 jaar onterecht in de gevangenis zit. Dat verhaal is al schrijnend genoeg maar Philp toont ons ook nog eens de ondervraging van een Deense uitwisselingsstudent die veroordeeld werd wegens meervoudige ontucht met kinderen van 4 en 5 jaar na een beschuldiging van een collega. Psycholoog Saul Kassin geeft inzicht in de zogenaamde Reidmethode en we zien beelden van de ondervragingen van tieners Lorenzo Montoya en Korey Wise (één van de roemruchte Central Park Five) die door deze methode geen andere uitweg zagen dan te bekennen en vervolgens jarenlang onterecht vast kwamen te zitten. Hier valt je mond van open.

avatar van mrklm

mrklm

Advocate Jane Fisher-Byrialsen was zo geschokt en verontwaardigd over de vele veroordelingen op basis van dubieuze bekentenissen dat ze besloot haar expertise te gebruiken om als activist te werken. Haar doel is mensen vrij krijgen die veroordeeld zijn op basis van een ‘false confession’. We zien beelden van de ondervragingen van (inmiddels onschuldig bevonden) verdachten die je rillingen over het lijf bezorgen. Geen wonder dat er in de VS zo weinig vertrouwen is in de politie! Philp plaatst deze beelden in context met behulp van deskundigen die de toegepaste ondervragingstechnieken analyseren en spreekt ook met Korey Wise – één van de zogenaamde ‘Central Park Five’ – die 12 jaar in de gevangenis zat na een veroordeling op basis van zo’n ‘false confession’. Een documentaire die je niet licht zult vergeten.