• 9.373.128 stemmen

69 Minutes of 86 Days (2017)

Documentaire | 71 minuten

Genre: Documentaire

Alternatieve titel: 69 Minutter av 86 Dager

Oorsprong: Noorwegen

Geregisseerd door: Egil Haaskjold Larsen

Met onder meer: Lean Kanjo, Bashar Kanjo en Razan Kanjo

Gesproken taal: Arabisch

Plot 69 Minutes of 86 Days

De driejarige vluchteling Lean reist samen met haar ouders van het Midden-Oosten naar Europa. Ze zijn begonnen aan een reis van 86 dagen naar Zweden, waar haar grootouders wonen. Lean zal het zich later misschien niet meer herinneren: het maandenlang in grote groepen richting het beloofde land bewegen, de boottochten, autoritten, busritten, het wachten op eten, op een slaapplek, op vervoer, op duidelijkheid. Voor Lean lijkt het vooral een avontuur. Het verdriet en de pijn van de volwassenen om haar heen lijken haar te ontgaan, maar of dat ook zo is?

avatar van sperwer 27

sperwer 27

(Gezien op 22/06/18)

Verwonderlijk dat er nog geen eerdere berichten over deze film werden geplaatst.

Het is nochtans een zeer bezienswaardige documentaire. Het wereldwijde probleem van vluchtelingen wordt eenvoudig, maar overweldigend gebracht. De Noorse cineast volgt Lean en kijkt met de ogen van een driejarige naar de lange reis van Griekenland naar Zweden.

Universeel menselijk. Prachtig verfilmd. De film lost het probleem niet op. Ons hart zegt dat we hen met open armen moeten ontvangen, maar ons gezond verstand zegt dat dat niet zondermeer kan.

Maar wat de film zonder commentaar wel duidelijk maakt, is dat vluchtelingen mensen zijn zoals jij en ik met dezelfde noden, dezelfde dromen en angsten.

avatar van mrklm

mrklm

Håskjold Larsen volgde 86 dagen de familie Kanjo die hun thuisland zijn ontvlucht en hopen een nieuw bestaan te kunnen opbouwen in Europa. Daarbij richt hij zich vooral op de driejarige Lean, die weliswaar kan benoemen wat er aan de hand is, maar door een deels door onschuld te verklaren vrolijkheid een steunpilaar is voor haar wanhopige ouders. Uiteraard levert dat vertederende momenten op, maar het is ook een wat simplistische – en zeer vooringenomen – manier om een complex, geopolitiek probleem te verbeelden. Welbeschouwd is dit pure propaganda. Een hart van steen is een vereiste om niet mee te voelen met Leans volmaakte kinderlijke onschuld.