• 9.374.212 stemmen

Geregisseerd door: Jevons Au en Ng Ka-Leung

Met onder meer: Catherine Chau, Wang Hongwei en Leung Kin-Ping

Gesproken taal: Mandarijn en Kantonees

Plot Ten Years

"Five Hong Kong Stories, One Undesirable Future."

Omnibusfilm met vijf verhalen die een beeld geven van Hong Kong 10 jaar in de toekomst. In Extras zien we hoe twee kleine criminelen ingehuurd worden om een politieke bijeenkomst te verstoren. Season of the End toont twee hobbyisten die materiaal verzamelen van zaken die verwoest zijn. Dialect gaat over een taxi chauffeur die vanwege zijn ouderwetse Cantonese dialect geen mensen meer nabij de luchthaven mag oppikken. In Self-Immolator krijgen we een beeld van een jonge man die zichzelf in brand stak voor het Britse consulaat en Local Egg toont de problemen van een kruidenier wanneer die lokale producten in Hong Kong probeert te verkopen.

Office Lady (segment "Dialect")

Cheung Kwan-Cheung (segment "Extras")

Taxi Driver - Father (segment "Dialect")

Hairy (segment "Extras")

Sam (segment "Local Egg")

Amos Au-Yeung (segment "zichzelf-immolator")

Marco (segment "zichzelf-immolator")

Graham Kan (segment "zichzelf-immolator")

Bruce Ngai (segment "zichzelf-immolator")

Peter (segment "Extras")

Iets meer van verwacht.

Het concept is wel leuk. Vijf kortfilms die hun visie geven op een toekomstig Hong Kong (10 jaar in de toekomst). Het probleem is dat, behalve filmpje 2 dan, ze allemaal zowat met eenzelfde idee aan komen zetten. Het resultaat is dan ook redelijk politiek en weinig subtiel.

China is de grote boeman, zoveel is duidelijk. In het laatste filmpje is het verkopen van lokale eieren verboden, in het derde filmpje heeft het Cantonees het moeten afleggen. En ook in filmpje één en vier wordt de politiek door de mangel gehaald. Op zich niet zo erg dat er zo één filmpje tussenzit, maar 4 is allicht wat teveel van het goede.

Het is daar ook wel actueel natuurlijk en het helpt niet meteen mee dat ik niet echt volledig op de hoogte ben van de exacte politieke situatie daar, maar deze vier filmpjes voegen ook gewoon niet zo heel veel toe, behalve dan wat angstige toekomstbeelden waarbij de identiteit van de HKer niet meer gewaarborgd blijkt. Klinkt in die zin wel redelijk bekend met wat we politiek hier momenteel meemaken.

Enkel het tweede filmpje is een welgekomen afwisseling. Klinisch en bevreemdend, erg apart en het filmpje dat veruit het meeste indruk maakte. Plot blijft nogal vaag, maar de regie torent er metershoog bovenuit. Wong Fei Pang is zeker iemand om in de gaten te houden.

Deze film heeft nogal wat prijzen gewonnen, maar da's altijd iets makkelijker met politiek gewaagde doemverhaaltjes. De filmpjes zelf zijn veelal matig, weinig subtiel en brengen te weinig variatie. De tweede short steekt er ver bovenuit, de vijfde is ook nog wel oké, de rest had beter gemoeten.

avatar van fatshark

fatshark

Sorry, maar ik ben tijdens de film in slaap gevallen, t' zal dan niet zo goed zijn geweest. 2 sterren dan maar.