• 9.376.411 stemmen

Geregisseerd door: Lee Soo-youn

Met onder meer: Cho Jin-woong, Shin Goo en Kim Dae-myung

Gesproken taal: Koreaans en Japans

Plot Bluebeard

"A beast exists within us all."

Seung-Hoon is eel. De kliniek is echter failliet gegaan. Hij krijgt vervolgens een baan in een ziekenhuis in een buitenwijk van Seoel dat gerund wordt door een vriend. Seung-Hoon raakt betrokken bij een reeks moordzaken. De moordzaken blijken een verband met elkaar te hebben, als een toegetakeld lichaam van een vrouw gevonden wordt in de Han-rivier.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Ik vond Blauwbaard vroeger echt een rotsprookje. Ik heb ooit een paar nachten wakker gelegen om één of andere luisterboekversie op cassette.

avatar van Collins

Collins

Hoewel de titel aannemelijk maakt dat er een verfilming van het gelijknamige sprookje aan de hand is, klopt dat niet. Geen blauwe baard te bekennen. Wel een moordenaar.

De opening is mooi. We luisteren naar de weersberichten op een radiostation. En terwijl we naar de weersberichten luisteren, laat de camera prachtig werk zien en worden we heel subtiel binnen gebracht in de sfeer van het verhaal. Een sfeer die beloftevol onheilspellend en bevreemdend aanvoelt. Spannend en geslaagd, zou ik zeggen. We zijn er klaar voor.

De film loopt voorts vooral door op deze sfeer die je gedurende de loop van de film in prettige zin onophoudelijk en doordringend blijft lastig vallen. Erg fijn als het verhaal verder niet veel om het lijf heeft. Want het verhaal doet eigenlijk niet meer dan zich af en toe te tonen door de mooie sfeervolle beelden heen en is weinig boeiend.

Het zijn de plaatjes die de show stelen. Beelden die een staat van psychische schimmigheid reflecteren. Beelden die de lucide droomachtige wereld weergeven waarin de hoofdpersoon rondloopt. Ze tonen warrigheid en onduidelijkheid, waardoor de vraag wat echt is en wat niet, immer de kop opsteekt. Door mee te kijken met de perceptie van het hoofdpersonage, heerst er voortdurende onduidelijkheid over de waarde die elke gebeurtenis en elke waarneming voor het verhaal hebben. Hallucinatie of toch niet? Vermoeiend hoor.

De hoofdpersoon bepaalt vanuit zijn beleving de invulling van alles. Zo ook de invulling van de overige personages die bij hun introductie veel karakterpotentie hebben en interessant lijken te zijn, maar dat helaas in de uitwerking nooit worden. Ze doen hun ding en verrassen niet. Ze worden door hem voorzichtig en steriel ingevuld. De invulling gaat nooit verder dan de eerste indruk, gaat nooit ver de persoon in. Men blijft figurant, zodat er altijd afstand is. Afstand voor het hoofdpersonage maar ook voor de filmkijker.

Bezien met de vertroebelde blik van het hoofdpersonage is die onpersoonlijke kijk op dingen misschien nog wel begrijpelijk. Toch is het nadelig voor de amusementswaarde van het verhaal. Een bredere ontwikkeling zou waarschijnlijk meer verhalende verrijking in de film hebben gebracht.

In de film veel prachtige shots. Absoluut. Prachtig verzorgd en uitgedacht. Met functioneel gebruik van harde kleuren. Confronterend en allerminst slaapverwekkend. Soms zelfs shocking. Men neme bijvoorbeeld de afschuwwekkende beelden van intern oraal en anaal onderzoek die heel plastisch en opdringerig af en toe in beeld komen. Die houden je wel even wakker.

Verhaaltechnisch is het dus allemaal niet zo interessant. Er gebeurt niet veel. En als er wat gebeurt, is er steeds die nare opborrelende vraag over het waarheidsgehalte. Dat onduidelijke feit neemt een groot deel van de spanning weg die door de sfeer zo doeltreffend wordt opgeroepen. Enigszins langdradig mag je deze film daardoor wel noemen, vind ik.

Gelukkig is er aan het einde van de film als het beschouwende perspectief van de hoofdpersoon even wordt losgelaten nog wel een verklarende ontsluiting van de nog hangende onduidelijkheden. Het schept enige opluchting en bevrediging en is een verdiende beloning voor de geduldige kijker. En die heeft dat ook wel verdiend!

avatar van tattoobob

tattoobob

Ik ben er benieuwd naar deze.....tis jammer dat er de laatste tijd weinig thrillers van Zuid-Koreaanse bodem uitkomen.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Ja ik heb hier toch ook wel zin in. Want die Koreaanse thrillers die k zag waren alles behalve slecht.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

tattoobob schreef:

Heb je Ah-ga-ssi uit 2016 ook al gezien? Het is dan wel niet echt een thriller maar ben wel benieuwd wat je er van vind. Maar je zult die wel gezien hebben neem ik aan.

avatar van tattoobob

tattoobob

mcdaktari schreef:

Nee heb ik nog niet gezien maar ik heb hem thuis wel liggen en hij staat boven aan de lijst om gezien te worden..erg benieuwd.

avatar van james_cameron

Teleurstellende zuid-Koreaanse misdaadfilm over een arts die begint te vermoeden dat zijn onderbuurman, een slager, een seriemoordenaar is. Visueel aan de nogal statische kant en de plot komt nooit echt op gang, ondanks een aantal 'verrassende' wendingen. De personages zijn daarnaast niet bijster interessant. Grotendeels vond ik de film eigenlijk meer verwarrend dan spannend.