• 9.387.617 stemmen

The Passion of the Christ (2004)

Drama | 127 minuten / 120 minuten (cut version)

Speelduur: 127 minuten / 120 minuten (cut version)

Alternatieve titel: The Passion Recut

Geregisseerd door: Mel Gibson

Met onder meer: Jim Caviezel, Maia Morgenstern en Monica Bellucci

Gesproken taal: Hebreeuws en Latijn

Releasedatum: 1 april 2004

Plot The Passion of the Christ

"By his wounds, we were healed."

The Passion of The Christ is een film over de laatste twaalf uren van het leven van Jezus van Nazareth. De film opent in de Olijventuin (Getsemane) waar Jezus naartoe gaat om te bidden na het Laatste Avondmaal. Jezus verzet zich tegen de verlokkingen van Satan. Verraden door Judas Iscariot, wordt Jezus gearresteerd en meegenomen binnen de stadsmuren van Jeruzalem waar de leiders van de Farizeeërs hem confronteren met beschuldigingen van heiligschennis en hem ter dood veroordelen.

avatar van chevy93

chevy93

Ik ga m'n cijfer verlagen naar een 3,0*. De film is inderdaad erg intrigerend, maar daar houdt het eigenlijk op voor mij. Buiten de lijdensweg was er vrij weinig aan. Zal wel komen doordat ik nagenoeg niks met het geloof heb en mijn interesse vrij gauw verloor. Muziek was af en toe erg mooi, maar af en toe ook erg saai.

avatar van Blarown

Blarown

hele mooie film, dit had ik er niet van verwacht, soms stoorde ik me wel aan die man die volgens mij iets van Satan voor moet stellen, die later ook de (volgens mij) de Antichrist vast heeft, maar voor de rest een hele mooie film, ook wel mooi gebracht is dat na zijn dood het donker werd en die temel in elkaar zakte, en dan die hoofden van die priesters die zeggen van ''wat hebben we gedaan''...

mooie, hele mooie film

avatar van trebremmit

trebremmit

Typisch een christelijke dooddoener, waarom zou je eerst moeten lijden? Wie heeft dat bedacht, zo'n god wil je toch niet?

Mensen een schuldgevoel geven is eerder wat mij bij deze film opvalt, helaas werkt het niet want na de zoveelste martelpartij voel ik er al niks meer bij en is het schokeffect weg, wat overblijft is een gevoelloos en een over the top drama met hollywood aanzwengelende muziek.

avatar van Theunissen

Indrukwekkend verfilmd en tevens prima gespeeld door James Caviezel. Hoe de film zal eindigen weet natuurlijk iedereen maar ondanks dat blijft het een boeiend schouwspel wat soms ook pijn aan de ogen deed (martelingen). Alleen jammer van de taal want ik verstond er geen zak van.

avatar van Artkramer

Artkramer

speranza schreef:

Verlossing is alleen mogelijk na hevig lijden. Dat laat deze indrukwekkende film op niet mis te verstane wijze zien.

Aanvaard het leven in z'n geheel zoals het is en je bent verlost. Dat lijden een helende en verrijkende uitwerking kan hebben, mag waar zijn, maar om het lijden op zo'n dramatische wijze te romantiseren, zoals het gebeurt in de film, is waanzin.

• 19752 berichten

Wel interessant om te zien hoe veel spreekwoorden er alleen al uit die dag/tijd naar voren zijn gekomen.

Handen in onschuld wassen(Pilatus)

Een oor aannaaien

De wang toekeren

J.C. sprak soms in raadsels, wat bijna spreekwoorden/gezegdes op zich waren.

Gibson heeft in ieder geval zijn best gedaan om aan alles te denken. De overlevering van de verschillende Apostelen heeft hij een beetje een mengelmoesje van gemaakt, maar hij heeft het verhaal niet verkracht.

avatar van Yamato

Yamato

Het boek was beter.

avatar van aspro

aspro

moviemafketel schreef:

Handen in onschuld wassen(Pilatus)

Een oor aannaaien

De wang toekeren

J.C. sprak soms in raadsels, wat bijna spreekwoorden/gezegdes op zich waren.

heb u vijanden lief.

avatar van wibro

wibro

Discussies over religie zijn niet toegestaan op MovieMeter.

btw Waar blijft de stofzuiger van de Mods

avatar van starbright boy

Daar was de stofzuiger. Posts die te ver van de film afdreven heb ik verwijderd.

riesma

Hmm, na opnieuw een paar stukken te hebben gezien en het nutteloze van de film steeds meer in te zien, zakte mijn stem in de loop der tijd met stappen van 0,5 per keer van een 3,5 naar een 1,5. Ik verwacht zelfs dat die nog lager uit kan komen, mocht de film weer een keer voorbij komen.

Het nutteloze van de film is het feit dat er totaal niets te zien valt wat ook maar een vorm van verhaal kan zijn. Alleen maar losse opeenvolgende gebeurtenissen die een misselijke poging zijn om schuldgevoel en/of medelijden op te wekken. Als film is dit gewoonweg niet interessant en boeiend genoeg.

(PS starbright: tijd om de zak te vervangen, denk ik? )

riesma schreef:

Mmm..Interessante prognose doe je daar. Ook wel onzinnig, als je `t mij vraagt. Waarom zet je je waardering eigenlijk niet meteen op 0,5*. Zo hoef je "the Passion" niet nog een keer te bekijken en bespaar je jezelf tegelijkertijd een hoop ergernis. (Ik snap overigens helemaal niet waarom je deze prent in de toekomst nog een keer zou willen bekijken, als je `m nu al slecht vindt.)

• 19752 berichten

Schuldgevoel en medelijden wekte het trouwens niet op bij mij.

Was dat de bedoeling van Gibson denk je riesma? Dan is hij daar idd niet in geslaagd wat mij betreft.

Kon zelfs niet kwaad worden op de Romeinen. Ik was wel erg pissig op die mijters en het volk. Als atheïst kun je denk ik ook veel rustiger naar deze film kijken, omdat je dan bij die hele dag sowieso vraagtekens zet.

Juist voor mensen zoals ik die niet erg in de materie van de bijbel etc. thuis zijn is deze film wel handig als een soort cinematografisch naslagwerk.

Arnhemmer schreef:

Ik zet de waardering niet op 0,5, omdat ik hem dat niet waard vind. Qua inhoud valt hij me elke keer (dat ik stukken van de film zie) weer meer tegen, maar verder ziet het er visueel goed verzorgd uit. Ik zal hem zelf niet zo snel meer opzetten, maar er kan altijd weer ergens een scène voorbij komen en soms kijk ik enkele stukken van films nog een keer, etc. En mocht ik dan weer een tegenvallend gevoel hebben zou die weer wat kunnen zakken. Maar dat hoeft dus niet. Beoordelingen probeer ik altijd, los van het thema, toch iets objectiever vast te stellen.

moviemafketel schreef:

Schuldgevoel en medelijden wekte het trouwens niet op bij mij.

Dat is het hele doel van dit verhaal, lijkt mij. Wij moeten ons schuldig voelen - als mensheid zijnde - voor al onze zonden waar Jezus voor gefolterd en gestorven is. Door dit met veel geweld te tonen probeert Gibson dit naar mijn idee (overdreven) duidelijk te maken.

In welk opzicht? Een foltering zien kan in een beter stuk verhaal verwerkt worden, niet het hoofddoel van een film zijn. Het hele verhaal rond Jezus is een mooie vertelling waar je meer uit kunt halen dan dit, ondanks dat er al een aantal films over zijn.

• 19752 berichten

Dat is het doel van deze film voor jou, doel van Gibson wat voor gevoel de overhand moest krijgen weet ik niet. Is voor iedereen anders, want ook iedereen kijkt anders tegen geloof aan. Ik voel me niet schuldig dat een paar van die bezopen Romeinen het leuk vinden om een man volledig in elkaar te rammen en hem te kruisigen. Ik hoor bij de soort die mensen heet, maar ik heb persoonlijk J.C. niks aangedaan.

Dat het het doel van de bijbel en dit verhaal is om dat soort gevoelens op te wekken zal allemaal best, maar dat doet het bij mij dus niet.

Ik heb verder altijd liever films gekeken dan boeken gelezen, dus ik vind de dag van de kruisiging van J.C. wel interessant, maar een bijbel van tig pagina's hierover naslaan gaat me dan weer te ver. Dat ik dan in een notendop een heel klein geschiedenis/geloofs-lesje via een best mooi geschoten film krijg voorgeschoteld is voor mij persoonlijk handig.

Tussen de pak rammel en ook voordat dat allemaal los gaat krijg je best nog even wat andere dingen uit het leven van J.C. te zien.

Natuurlijk zijn er films over J.C. waar ze veel en veel dieper ingaan op zijn leven. Maar dat vind ik dan vaak weer te veel gebazel.

avatar van starbright boy

Het zal je misschien verbazen, maar de stukken over het lijden van Christus uit de bijbel heb je in een paar minuten gelezen. En dan hoef je niet eens een snelle lezer te zijn. Ze beslaan maar enkele bladzijdes.

De rest van de film is deels Gibsons eigen interpretatie en deels gebaseerd op een paar middeleeuwse boeken.

• 19752 berichten

Ik lees gewoon niet graag. Zie er liever beeld en geluid bij. De films gebaseerd op de bijbel zijn vaak best vermakelijk mits ze niet te veel hokus-pokus-teksten opnoemen. Over Mozes, Jacob, Jezus etc. zijn interessante verfilmingen gemaakt en dan blijven de gebeurtenissen beter bij mij hangen en steek ik er ook meer van op.

avatar van Malick

Malick

starbright boy schreef:

Nonsens. Een groot deel van de film komt niet uit de bijbel maar uit een boek van de rooms-katholieke non Anne-Catherine Emmerich.

avatar van starbright boy

Ok, ik zit er paar eeuwen naast. Een achttiende eeuws-boek.

starbright boy schreef:

Ok, ik zit er paar eeuwen naast.

Dat betwijfel ik. Het is heel makkelijk om te zeggen dat je een visioen heb gehad over iets wat dan al bijna 3 á 400 jaar is opgetekend.

avatar van moontje-88

moontje-88

Wat een slechte film. heb hem op een gegeven moment maar uit gezet. Het kan komen omdat ik niet geloof want snapte de hele boel ook maar half. Ik denk als je geloofd dat het een betere film is.

avatar van kuk

kuk

Veel aandachttrekkerij en expliciet geweld. Best goed neergezet, maar Gibson lijkt vooral even in de schijnwerpers te willen staan met dit controversiele geschreeuw.

avatar van Grindpad

Grindpad

moontje-88 schreef:

Ik denk als je geloofd dat het een betere film is.

hahaha, waarom??

alsof de film ook maar ergens inhoudelijk op het geloof in gaat...

kuk schreef:

Hoezo? Hij heeft zijn sporen toch al ruimschoots verdiend? Daar heeft ie toch geen controversieel geschreeuw voor nodig?

moontje-88 schreef:

Ik denk als je geloofd dat het een betere film is.

Nee hoor, ik ben ook niet gelovig, maar weet deze film heel goed te waarderen.

avatar van Dreamboy

Dreamboy

Walgelijke film, die alleen maar wil vermaken door zoveel mogelijk bloed en lijden te laten zien. En wat leuk dat het gesproken wordt in het, geloof ik, hebreeuws! Zware rotfilm, een verschrikking!

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Ik moet deze film nog steeds zien, maar volgens mij weet ik al hoe die eindigd.

avatar van kuk

kuk

Arnhemmer schreef:

Nee daarom vind ik het ook zo raar dat ie daar aan begonnen is. Ik snap dat hij tot in het diepste van zijn ziel gelooft in wat Jezus heeft doorstaan en dat ie dat wil delen. Dat moet hij dan ook lekker doen. Maar inhoudelijk is het niet, sfeervol wel maar dat maakt voor mij persoonlijk twee uur martelen niet interessant.

avatar van speranza

speranza

Alles klopt aan deze heerlijke film.

speranza schreef:

Alles klopt aan deze heerlijke film.

Het bloed is echt, het komt overeen met originele tekeningen, er reden geen tanks en de romeinen hadden geen horloges om?