132.211 gebruikers | 83.390 films | 30.189 regisseurs | 3.421.964 berichten | 4.776.029 stemmen

locatie: Films » Oorlogswinter (2008) » Info

Oorlog / Avontuur
103 minuten

geregisseerd door Martin Koolhoven
met Martijn Lakemeier, Yorick van Wageningen en Jamie Campbell Bower

Het is de ijskoude winter van 1945. De Tweede Wereldoorlog is nog in volle gang. In het westen van Nederland heerst grote honger, waardoor veel mensen naar het oosten trekken om daar voedsel te vinden voor hun gezinnen. In een dorpje in de buurt van Zwolle woont de veertienjarige Michiel die niet kan wachten tot hij iets kan betekenen in het verzet. Dit tot ergernis van zijn vader, die als burgemeester vooral bezig is om escalaties in het dorp te voorkomen. Wanneer Michiel onverwacht een opdracht krijgt, is hij vastbesloten te bewijzen dat hij deze kan volbrengen. Hierdoor raakt hij betrokken bij de gevaren van de oorlog.

gebruiker
bericht

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 7 mei 2011, 14:33 uur
Stephan schreef:
De compositie mocht wel beter. Een beetje photoshop en de fietser wat naar rechts. Nu valt-ie samen met de colonne.

Ik zie dat ze er in Amerika net zo over dachten :)

Mooie score trouwens

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 9 juni 2011, 15:03 uur
Prachtige score! Dat heeft Pino erg goed gedaan, maar soms een tikkeltje dramatisch. Dat past ook wel bij de film, maar er had iets meer leven in-, en iets meer filmmuziek clichés uit gemoeten vind ik eigenlijk. Dat zou ik doen als ik de film zou scoren.

Verder; hele mooie close-up's, maar ook prachtige 'Coen-brothers' shots, zoals Michiel kijkend naar de brug. Heel sober.
Wouter: briljant gedaan.

» Laagste prijs voor deze film op Blu-Ray

Oorlogswinter (€ 7,99)
exclusief € 0,99 verzendkosten

Oorlogswinter (€ 8,99)
exclusief € 1,95 verzendkosten

Oorlogswinter (€ 8,99)
gratis verzending

» alle winkels en formaten voor deze film

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 4 juli 2011, 22:43 uur
Ooit op tv, 1975 geloof ik, gezien als klein jochie. Maakte toen een daverende impact. En nu? Heb de film met aandacht bekeken en was zeker geboeid. Echter is mij het geheel, te statisch. Te steriel/leeg...bij gebrek aan betere bewoording. Misschien ook wel typisch voor die tijd. Het calvinsme zat er nog goed in.

Film is wel, ongetwijfeld met weinig budget, zeer verzorgd en voorzien van fraaie landschapshots. Best knap om een film Nederlands eruit te laten zien terwijl hij voor het grootste deel in Litouwen is geschoten.....Beste acteerprestatie, vind ik, komt op naam van Raymond Thiry (vader Johan). Heel mooi ingetogen. 3,5 sterren

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 4 augustus 2011, 8:50 uur
sofripa schreef:
Ooit op tv, 1975 geloof ik, gezien als klein jochie.
In 1975 een film uit 2008 op tv gezien?

kappeuter
(moderator)
3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 4 augustus 2011, 10:43 uur

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 4 augustus 2011, 13:11 uur
kappeuter schreef:
De tv-serie:
Overigen >> Televisie >> Oorlogswinter (1975)

Dank, anders moest ik weer uitleggen dat ik aan tijdreizen doe en tevens in de toekomst kan kijken... 8)

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 30 september 2011, 10:08 uur
- Soundtrack is goed
- De omgeving met de sneeuw ziet er goed uit (maar verveelt al snel, en lijkt soms net of daar de nadruk op gelegd is)

Maar wat een waardeloos acteerwerk van houten jan Martijn Lakemeier. Echt bij iedere zin (en dan heb ik het niet eens over zijn van Nederlands naar Engelse zinnen) gaan mijn tenen krommen over hoe hij alles eruit knalt. Suf, saai en totaal niet boeiend.

Het enige wat hij in mijn ogen kan, is een beetje triest en zielig kijken (en ja, dan kom je in de slow motion scènes wel goed uit de verf als er mooie muziek wordt gebruikt en lijkt het ineens of je goed kunt acteren).

Het acteerwerk van Yorick van Wageningen vond ik wel oke.

Al met al een slechte boekverfilming die de spanning van het boek geen enkel moment weet te pakken.

1,5e ster voor deze film

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 5 november 2011, 22:21 uur
Ik heb in het verleden de tv serie gezien, kan me niet zo veel van herinneren, wel dat die behoorlijk traag was en volgens mij toch ook wel anders. Hoef ik niet meer te zien, maar veel keuze op tv had je toen ook niet.

Ik vind de film het eerste halfuur trouwens ook tamelijk traag, daarna komt er wat meer spanning in het verhaal. Het ziet er verder goed gedetailleerd uit en opnamen van het winterse landschap, etc. zijn ook goed. Er zitten ook wel wat onvolkomheden in, het ijskoude water en met het paard en koets bijvoorbeeld. Maar ja, ik ben ook niet zo één die met pen en papier naar een film zit te kijken. De film zit in het algemeen dan ook gewoon goed in elkaar en het was de moeite waard om hem gezien te hebben. Ruime 3.0.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 28 november 2011, 17:22 uur
Een van de beste Nederlandse films. Deze regisseur verstaat zijn vak.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 11 december 2011, 10:31 uur
Kon me niet echt overtuigen zoals het boek dat wel deed. Matig acteren.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 11 december 2011, 22:36 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Mooie film, knap geacteerd, mooie beelden. Het is misschien wel uitgesproken "jeugdstof", maar dat is het boek tenslotte ook... Alleen het einde van het verhaal stoorde mij wat: Michiel die zijn oom in de rug doodschiet, en dan de laatste beelden. Ik heb het boek wel ooit gelezen, maar dat is al heel lang geleden. Kan iemand mij zeggen of het boek ook zo afloopt?

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 14 december 2011, 18:22 uur
Boeken heb ik nooit veel gelezen, om de simpele reden dat ik dat gewoon niet graag doe. Maar als ik dan toch een boek moet opnoemen dat me is bijgebleven, dan is dat ongetwijfeld Oorlogswinter.

Eindelijk heb ik dan ook eens de verfilming gezien, en ik moet zeggen dat de film mijn verwachtingen inloste. Wat ik het beste vind aan Oorlogswinter, is het verhaal. Dit wordt op een mooie en boeiende manier in beeld gebracht, zodat de film werkelijk voorbijvliegt. Ik moet wel bekennen dat ik sowieso een grote fan ben van het genre, dus een film als deze heeft ongetwijfeld al een streepje voor op andere films. Naast het verhaal zit de rest eigenlijk ook goed: vertolkingen, sfeer, muziek,... Over geen 1 van deze elementen kan ik negatief zijn.