• 9.388.109 stemmen

The Hurt Locker (2008)

Oorlog / Thriller | 131 minuten

Genre: Oorlog / Thriller

Oorsprong: Verenigde Staten / Luxemburg

Geregisseerd door: Kathryn Bigelow

Met onder meer: Jeremy Renner, Anthony Mackie en Brian Geraghty

Gesproken taal: Engels, Arabisch en Turks

Releasedatum: 11 februari 2010

Plot The Hurt Locker

"You'll know when you're in it."

Een groep Amerikaanse elitesoldaten is in Irak belast met een levensgevaarlijke opdracht: bommen ontmantelen in het heetst van de strijd. Wanneer sergeant James de leiding krijgt over een getraind ontmijningsteam, sleept hij zijn ondergeschikten roekeloos mee in een dodelijk kat-en-muisspel met de vijand. De dood laat hem schijnbaar onverschillig. Terwijl de mannen hun losgeslagen leider onder controle proberen te houden, explodeert de stad in chaos...

Staff Sergeant William James

Black Suit Man

avatar van Bélon

Bélon

planet_of_death schreef:

Helaas, deze film weet ondanks het bovengenoemde pluspunt zeker niet intressant te blijven. Saaiheid overheerst en dat verdient wat mij betreft een onvoldoende.

Tsja zo heeft iedereen wel z'n eigen definitie van saai. Lord of the Rings: Return of the KIngs vond ik pas saai: zijn ze allang klaar met 't behoorlijk lange en saaie basisverhaal plakken ze er nog eens 50 minuten overbodig gelul aan vast. (maar goed ik heb denk ik de extended edition gezien).

Heb mij geen moment verveeld met deze film.

avatar van Jesse93

Jesse93

Ik kon me trouwens zwaar irriteren aan de rol van Jeremy Renner. Ze bent op een erg gevaarlijke missie en dan maar niet reageren op wat je teammaten zeggen en maar stom je eigen weggetje gaan..

Bélon schreef:

Heb mij geen moment verveeld met deze film.

Nene, dat overbodige gelul was er in de gewone versie ook! Maar in het boek ook en daarom ook onmisbaar...! Vond dit trouwens niet saai maar bon...

Maar je hebt gelijk, iedereen heeft zijn eigen definitie van saaiheid!

Ik vond deze film dan ook alles behalve saai...!

The hours, dat vond ik saai

avatar van Anatolia

Anatolia

De propaganda waar menigeen het over had, zag ik er niet echt in. Gewoon een registratie van de belevenissen van een paar niet kwaadwillende soldaten en die zullen ook heus wel bestaan.

Het probleem is dat het daar dan ook blijft: een droge registratie. Oer en oersaai, totaal geen intensiteit (wat metalen voorwerpen die uit het zand te voorschijn komen, een paar ontploffinkjes en 15 minuten een huis in de woestijn gadeslaan, nou, wauw), geen interessant verhaal, geen interessante karakters, geen interessante setting, muziek viel totaal niet op, niets, nada, noppes. De 82e Oscars mogen de prullenbak in.

avatar van barns

barns

Anatolia schreef:

Wat is hier droog aan? De setting is hartstikke realistisch, de karakters zijn ook erg interessant. Een personage kent geen angst, of geeft zich niet over aan angst. De ander is juist een totale angsthaas die bang is om iemand te doden. Dan krijg je nog een leidinggevende die totaal geen verstand heeft van de praktijk. Elk personage vertegenwoordigd wel iets!

Ik heb zelf ook nagedacht over het feit dat je eigenlijk de hele film naar ontploffingen zit te kijken. Ik was hier ook wat negatief over totdat ik eigenlijk bedacht dat dat gewoon de werkelijkheid is. Wil je een film zo realistisch mogelijk maken? ga dan niet allemaal onzinnige poespas erin stoppen.

Ze hadden net zo goed een documantaire kunnen maken. Een stuk doeltreffender.

Is het niet zo dat vele miljoenen mensen hun vertrouwen in het leger dan zouden verliezen? Deze film leert de kijker niets, het is gewoon puur voor het vermaak.

Als wij in een documentaire te zien krijgen dat mannen, die totaal niet functioneren in de praktijk/als het erop aankomt, de hogere posities bekleden in het leger. Nee, dat lijkt me dus niet geschikt.

The Hurt Locker is gewoon een knap staaltje vermaak, zeker met dat lage budget dat gebruikt is.

De 82e Oscars mogen de prullenbak in.

De oscars zijn al jarenlang gewoon een en al onzinnig en vriendjespolitiek, niet teveel waarde aan hechten

avatar van The One Ring

The One Ring

Ze hadden net zo goed een documantaire kunnen maken. Een stuk doeltreffender.

Ach, kom nou. Een documentaireploeg die bommenruimers filmt, inclusief de momenten waarop het mis gaat en er iemand dodelijk ontploft? Is daar een publiek voor?

planet_of_death

Als je al die series ziet op Discovery zou ik zeggen: ja. Niet dat het moet gaan over soldaten die woorden wegevaagt, maar gewoon over de strijd daar.

avatar van Anatolia

Anatolia

barns schreef:

Maar dat maakt ze nog niet interessant.

Maar dat maakt sleutelen aan kabeltjes en 3 ontploffinkjes ook nog niet interessant.

Hoeft van mij ook niet. Alleen werkte dat niet in deze film.

avatar van The One Ring

The One Ring

planet_of_death schreef:

Er zijn al honderden films gemaakt over 'de strijd' in een oorlog. Bommenruimers is weer eens iets anders.

Maar verder lijk je ook handheld camerawerk te verwarren met documentairestijl, want The Hurt Locker heeft echt totaal niets met docu's te maken. Dergelijke thrillerscènes krijg je niet als je gewoon de situatie in Irak gaat filmen. Die zijn namelijk ontzettend sterk geregisseerd.

planet_of_death

Heb ik ergens gezegt dat ik deze film in documantairestijl gefilmd is? Ik zeg alleen dat het misschien beter was geweest een docu te maken omdat de film de barre situatie daar wilt laten zien. Dat laatste wil het wel heel erg graag. Met geforceerde taferelen to gevolg.

avatar van Coen_steijn

Coen_steijn

Dat deze film 6 oscars heeft gekregen. Wat een zielig staaltje manipulatie voor de steun tegen de oorlog. Vooral het einde was zo typisch. Laat je vrouw in de steek en ga terug om elke dag je leven te wagen. Doe mij maar platoon

Coen_steijn schreef:

Wat een zielig staaltje manipulatie voor de steun tegen de oorlog.

Ik vond het een vrij neutrale film. Vergelijkbaar met Generation kill qua ''boodschap''.

avatar van Bramm14

Bramm14

Vond deze film juist erg goed. Realistischer kan niet, manier van filmen is erg goed vooral de kleine momenten met close-ups, het verhaal begint saai, maar op het einde komen er steeds meer dingen terug. Het zelfde als je een boek leest met ''meerdere lagen'', alleen schijnen sommige mensen deze te missen/of gewoon niet te begrijpen.

Nand schreef:

Jep, sommige snappen de film blijkbaar echt niet!

Al DeNiro

Realisme en het acteerwerk van Renner vond ik heel goed.

Maar wat een blunder van de Academy, om The Hurt Locker de prijs voor beste film te geven.

Avatar en zelfs District 9 zijn veel en veel beter.

Ik heb die film van George Clooney niet gezien, maar ik denk dat die ook beter is.

avatar van mikey

mikey

Niet dat ik kick op oorlog. Maar er mogen wel wat meer films zoals deze worden gemaakt. Ik kan de geloofwaardigheid niet beoordelen toch het idee van soldaten die zichzelf langzaam, psychologisch gezien, stuk vechten is hoogst effectief en vreselijk te zien. In die zin is de film moralistisch en, naar ik meen, wel terecht.

Al DeNiro schreef:

Realisme en het acteerwerk van Renner vond ik heel goed.

Avatar en zelfs District 9 zijn veel en veel beter.

Hehe, sure! Gelukkig, duidelijk en jammer voor jou dat niet iedereen er zo over denkt he !

Ze hadden net zo goed een documantaire kunnen maken. Een stuk doeltreffender.

Nee, denk dat een film nog altijd meer aanspreekt als een documentaire hoor !

louisvf schreef:

Gelukkig maar, ik wil niet horen bij groep dat The Hurt Locker beter vind dan Avatar.

avatar van Respekked

Respekked

Ze weten het wel mooi te verpakken.. "een dodelijk kat en muis spel". De plotomschrijving is spannender dan de film.

avatar van simonvinkie

simonvinkie

Nou, niet overdrijven. Er zaten vond ik wel degelijk spannende scenes in de film. Neem bijvoorbeeld die scene met die Irakees die die bom aan zich vasthad. Al moet ik wel zeggen dat de film veel te veel oscars heeft gewonnen.

planet_of_death

Ergste is nog wel: Er is geen enkel punt dat ik echt oscarwaardig vind.

Al DeNiro schreef:

Geloof me, veel mensen zullen zéggen dat ze hem beter vinden dan Avatar.

planet_of_death schreef:

Ergste is nog wel: Er is geen enkel punt dat ik echt oscarwaardig vind.

Maar vele anderen wel

louisvf

@ AL DeNire: Veel mensen zullen inderdaad zeggen dat the hurt locker beter is. Dit is eigenlijk heel logisch aangezien deze film veel toegankelijker is voor een groot publiek. Dit is volgens mij ook meer vernieuwend terwijl iederen Pocahontas wel al heeft gezien... (En als je dit een belachelijke vergelijking vind dan moet je de gelijkenissen maar eens opzoeken op het net, moest je deze zelf niet inzien)

louisvf schreef:

Ik zag meer gelijkenissen met Dances With Wolves, maar ook goed.

Hurt Locker toegankelijker?

Volgens mij heeft de jeugd, vrouwen, koppels en mensen die niks moeten hebben van documentaire-achtige films, deze film compleet links laten liggen. De lage onbrengst zegt eigenlijk genoeg.

Hurt Locker vernieuwend?

Dat de soldaten het zwaar hebben tijdens oorlog hebben we al zovaak gezien, wat voegt deze nou daaraan toe?

Andere Irak films zoals Courage Under Fire, Three Kings, The Manchurian Candidate en In The Valley of Elah deden mij ook veel meer.

louisvf

De films die je opnoemt zijn volgens mij niet echt vergelijkbaar met het onderwerp dat deze film aanhaalt.

Verder is de hedendaagse oorlog in Irak zoizo toegankelijker dan het kinderlijke srpookjes verhaal van Avatar. Nuja zo zie ik het toch.

Vind dit totaal geen documentaire-achtige film en zou ook niet echt weten waarom sommigen het hier dan ook vermelden.

Avatar kan je inderdaad met nog andere films vergelijken. (Maar op het net vind je ergens het script van Pocahontas met dat van Avatar vergeleken en zo zie je wel degelijk enorm veel gelijkenissen...)

Courage Under Fire vond ik niet echt een goeie film.

The Manchurian Cnadidate is vooral een politiek getinte film en Three Kings is meer een spottende film over de oorlog (maar ook wel goed natuurlijk)

avatar van Reinbo

Beetje vreemd om te denken dat een portret van een bomexpert inIrak toegankelijker is dan een sprookje. Sprookjes zijn zo'n beetje de meest toegankelijke vertellingen die er zijn. We worden er ook al van jongs af aan mee opgevoed. Maar als jij je kinderen liever over de irak oorlog voorleest zal het voor hun wellicht anders zijn. Kijk voor de grap eens naar de bezoekersaantallen van sprookjes vs oorlogfilms.....

louisvf schreef:

Ik vind dat je sprookjes niet mag onderschatten