Munich (2005)

geregisseerd door
Steven Spielbergmet
Eric Bana,
Daniel Craig en
Geoffrey RushTijdens de Olympische Spelen van 1972 in München, werd de Israëlische ploeg gegijzeld door Palestijnse terroristen. Dit resulteerde in de dood van Israëlische deelnemers. Een Mossad-agent krijgt de opdracht een team samen te stellen om de 11 verantwoordelijke Palestijnen te vinden en te vermoorden.
2,0
[permalink] geplaatst op 26 maart 2011, 13:09 uurJammer, gemiste kans over misschien wel de zwartste bladzijde uit de sportgeschiedenis. Ik kan me nu, na de film, vele kansen inbeelden die de film heeft laten liggen of te weining heeft aangeboord. Ook naar het einde toe wordt het heel langdradig en sloeg verveling toe.
Het 'kunstzinnige' springen met beelden kon ik maar matig apprecieren
Dit is zeker niet Spielberg's beste, toch mooie prestatie van Eric Bana
[permalink] geplaatst op 28 maart 2011, 15:50 uurPacino74 schreef:
Ik vraag me af welke kans er is gemist. Als het je erom gaat dat de gebeurtenissen rondom de dramatisch verlopen gijzeling niet voldoende werd aangegrepen, dan ben ik het wel met je eens. Maar de keuze van de regisseur was juist om zich meer te focussen op de 'wraak' van de joden en de persoonlijke repercussies die dat met zich meebracht. Als je het idee hebt dat daar een gemiste kans is te bespeuren, dan ben ik benieuwd hoe je het anders had gedacht........
4,5
[permalink] geplaatst op 3 april 2011, 21:42 uurEen van Spielbergs beter werken.
Akron777
[permalink] geplaatst op 2 mei 2011, 0:04 uurWow! Ik had van Spielberg eerlijk gezegd niets slechts verwacht, hij heeft me immers nog nooit teleurgesteld, maar deze film is echt zeer sterk. Een van zijn betere. Mooi verhaal. Ik verwachtte dat dit vooral over de aanslagen en gijzeling zelf zou gaan, maar mooi dat ze dit op de achtergrond laten en vooral in gaan op de tegenreactie. Mooi om hem in mijn kast te hebben staan.
4,0
[permalink] geplaatst op 7 mei 2011, 17:33 uurZeer sterke film van Steven Spielberg. Het einde is een beetje deprimerend en wat minder spannend dan (laten we zeggen) de eerste drie kwart van de film. De eerste drie kwart, echter, zit vol met sfeer en spanning. Je wordt er helemaal ingezogen. Geslaagd werkje.
4,0 sterren
3,0
[permalink] geplaatst op 14 mei 2011, 18:21 uurdeze film is pas geweest op TV. En nu al weer?

Hebben ze geen keuze of geen geld meer bij onze tv zenders?
3,0
[permalink] geplaatst op 20 mei 2011, 19:06 uurHeel mooi gemaakte film. Sfeerrijk, heel knap de jaren 70 weergegeven.
Alleen, helaas, niet heel erg boeiend. Door de lange (sfeerrijke) scenes en omgevingindrukken gaat de spanning verloren. Het kon me op een gegeven moment geen moer meer schelen wie wie nou zou vermoorden. Maar ondanks dat nog wel interessant genoeg om helemaal uit te zitten.
Had misschien als miniserie uitgezonden moeten worden. Ik , althans, heb hem in 5 keer afgekeken.
[permalink] geplaatst op 25 mei 2011, 2:16 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezendat was een moeizame zit. de insteek is prima, ondanks dat ik met de verkeerde verwachtingen voor de film ging zitten; ik verwachtte dat het over de Olympische moorden ging ipv de nasleep. toen de situatie met de aanleidinggevende moorden na 10 minuten verteld was, vroeg ik me heel erg af wat er de komende 2,5 uur nog zou komen.
het samenstellen van het team kwam mij een beetje ongeloofwaardig over, geholpen door de verschilligheid van de karakters zelf. daarna is het een kwestie van de mensen opzoeken, door middel van een bron waarvan me onduidelijk was waar die nou vandaan kwam. het opzetten van de moorden gaan ook vaak vrij simpel, zeker gezien het gebrek aan ervaring mij het team (hoewel de bommenmaker dus uiteindelijk toch in dat veld zat). afwerken van het lijstje, maar uiteraard gaat de 'andere kant' ook zijn tanden laten zien en natuurlijk vallen er uiteindelijk doden in dit team. te voorspelbaar, naar mijn idee.
de film moet dan ook meer hebben van de beeldvorming en acteerwerk. naar mijn gevoel had er veel meer ingezeten. zeker als het toch al twee uur en drie kwartier duurt...
2,0
[permalink] geplaatst op 10 juni 2011, 18:36 uurDriello schreef:Pacino74 schreef:
Ikzelf had het inderdaad toch anders gedaan

. Ten eerste inderdaad veel meer gedaan met de gijzeling zelf, het zou de film veel meer body geven en ook de mensen die de geschiedenis niet (meer) kennen veel meer aanspreken. Spielberg heeft willen inspelen op reactie van de Joden (wat niet onbegrijpelijk) is maar ook dat is in mijn ogen niet genoeg benadrukt ... of denk je dat de samenstelling van het 'moordcommando' echt zo is verlopen
3,5
[permalink] geplaatst op 24 juli 2011, 20:00 uurSterke film van Spielberg. die als enigste puntje van kritiek, af en toe net iets te langdradig wordt. Maar verder is het verhaal sterk, en bovendien goed uitgewerkt. En er wordt zeer geloofwaardig geacteerd. Ook de 70's sfeer van de film is op zich goed. 3,5 Ster.
3,5
[permalink] geplaatst op 7 september 2011, 12:10 uurMooie, indrukwekkende en interessante film van de hand van Spielberg.
Had deze al heel lang op m'n 'nog-zien' lijstje gezet en er toch maar aan begonnen, ondanks de lange speelduur.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet heel veel feiten wist over dit München-drama dus ik liet me verrassen.
Het meest interessante en spannende aan de film vond ik de manier waarop ze probeerden de Palestijnen te vermoorden. Zat geregeld met de adem ingehouden te kijken. Natuurlijk is het heel lastig om voor elke moord weer een soort spanning te creeëren waardoor het voor de kijker ook spannend blijft. Spielberg is daar wel redelijk in geslaagd moet ik zeggen. Al had ik naar het einde toe wel steeds meer de neiging om te kijken hoe lang ik nog moest.
De sfeer was goed. Waande me geregeld in die tijd. Helaas vond ik het kleurgebruik soms wat flets overkomen.
Het acteerwerk is prima verzorgd, al mocht de cast er toch ook wel zijn..
Toch wel een film die je aan het nadenken zet.
Boeiend om te zien dat ook de joden niet weten wat nou beter is, jezelf laten afslachten en de minste zijn of toch laten zien tot wat een trots volk je behoort.
Een ruime voldoende is zeer op z'n plaats. Toch wel genoten, ondanks de lange zit.
4,0
[permalink] geplaatst op 3 oktober 2011, 23:06 uurSpielberg baseerde zijn film op het omstreden boek 'Vengeance' van George Jonas, hetgeen zes jaar geleden niet door iedereen op prijs werd gesteld. 'Munich' is een geroutineerd bewerkte agententhriller en oogt als een parabel, die ook de huidige tijd van comentaar voorziet (ieder heeft recht of zijn "thuisland" en eindshot Twin Towers); Spielberg stelt de vraag tot waar je geweld mag gebruiken. Hij had de beschikking over een excelente cast met Eric Bana als interessante hoofdrolspeler.
3,5
[permalink] geplaatst op 6 oktober 2011, 14:07 uurGoede film. Goed verhaal en hij verveelt voor geen seconde. Had een hoger cijfer gekregen als hij niet als een nachtkaars uitging. Daar had veel meer ingezeten. Een beetje jammer.
3,0
[permalink] geplaatst op 18 december 2011, 18:54 uurRedelijk boeiende film die het vraagstuk van wraak uitwerkt. Dat op zichzelf is interessant, maar de film is mij betreft nogal verbrokkeld en mist een spanningsboog. De film gaat ook als een kaars uit.