132.202 gebruikers | 83.069 films | 30.189 regisseurs | 3.421.634 berichten | 4.775.159 stemmen

locatie: Films » Der Untergang (2004) » Info

Der Untergang (2004)

Alternatieve titels: Downfall, The Downfall

Untergang, Der (2004)
4693 stemmen | gemiddelde 3,94
mijn stem:
Duitsland / Italië / Oostenrijk
Drama / Oorlog
156 minuten / 178 minuten (extended version)

geregisseerd door Oliver Hirschbiegel
met Bruno Ganz, Juliane Köhler en Alexandra Maria Lara

De Duitse tiran Adolf Hitler (Bruno Ganz) brengt de laatste dagen van zijn heerschappij door in zijn bunker onder Berlijn. Het Rode Leger heeft met grote overmacht Berlijn omringd en daarbij vooral burgerslachtoffers gemaakt. De bunkers zitten vol met zwaar gehavende soldaten en het ontbreekt aan verpleging en medicijnen. Hitler wil Berlijn in geen geval verlaten en bevindt zich, na zijn 56e verjaardag te hebben gevierd met Eva Braun en zijn handlangers in een benauwende, uitzichtloze situatie.

Deze film staat op nummer 62 in de top 250
» volledige top 250

gebruiker
bericht

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 8 augustus 2011, 1:06 uur
Jammer dat het slecht afloopt, maar verder goede film. ;-)

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 8 augustus 2011, 2:23 uur
Flep schreef:
Jammer dat het slecht afloopt, maar verder goede film. ;-)

Laat me raden je hebt moeten huilen toen Hitler doodging _O^

» Laagste prijs voor deze film op Blu-Ray

Der Untergang (€ 13,49)
gratis verzending

Der Untergang (€ 14,25)
gratis verzending

Der Untergang (€ 14,99)
exclusief € 0,99 verzendkosten

» alle winkels en formaten voor deze film

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 8 augustus 2011, 9:31 uur
Ajax&Litmanen1 schreef:
Albus Dumbledore schreef:

Ik denk dat de film er vanuit ging dat je wel een beetje wist wie iedereen was. Of verwacht jij graag een introductie? ''Dit is Josep Goebbels, minister van propaganda en tevens een nare man'' ;)
Ik spreek nu voor mezelf, maar omdat ik dit onderwerp enorm boeiend vind heb ik er al veel meer van gezien en gelezen. Die laatste dagen in de bunker zijn echt bijzonder. De ondergang van de grootste massamoordenaar ooit.

Is dat dan ook zo belangrijk? Ik wist van meer dan de helft ook niet wie ze waren, maar vond het wel razend interessant hoe ze handelden. Ik denk dat daar ook de kracht van de film zit. Der Untergang weerspiegeld het einde van een tijdperk. Sommigen kunnen er niet mee leven, anderen willen dolgraag aan de ellende ontsnappen. Het doet me er echt niet toe hoe elke generaal heette.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 8 augustus 2011, 16:17 uur
steefke schreef:
Ik vind het eigenlijk een film waardoor je aan de kant van Hitler komt te staan, maar dat vind ik echt niet kunnen.

Net zoals vrijwel het hele Duitse volk destijds viel voor de man. Dat is juist het sterke aan deze film. Hitler beschikte over de nodige charmes, was welbespraakt, intelligent en met de bijbehorende propaganda viel het volk als een blok voor hem.
Waarom verwacht je dan een film waarin hij als één of andere malloot neer wordt gezet? Dat zou toch totaal afwijken van de realiteit?
Sterker nog, in mijn ogen is Adolf Hitler de meest invloedrijke man geweest van de vorige eeuw. Wat hij op poten heeft gezet is ongekend (duh...), of je het nou met zijn visie eens was of niet. Wat hem is gelukt dat lukt je absoluut niet als je een idioot bent zonder charmes.
En deze film laat dus juist zo goed het mens achter Adolf Hitler zien, waardoor je beter gaat snappen dat het volk destijds voor hem is gevallen.

Eigenlijk was de meest intelligente, gedreven man van de vorige eeuw, de man die zowat een compleet volk achter zich heeft weten te krijgen, tevens de meest krankzinnige en extremistische. Godzijdank had hij als mankement wel last van zelfoverschatting en ging hij daardoor de strijd op te veel fronten tegelijk aan, waardoor zijn plannen uiteindelijk in de soep zijn gelopen.
Anders hatte wir heute alle Deutsch gesprochen ;)

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 9 augustus 2011, 22:28 uur
Theunissen schreef:
Flep schreef:

Laat me raden je hebt moeten huilen toen Hitler doodging _O^

_O^. Zo grappig. Ik rol bijna van mijn nest af...

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 23 augustus 2011, 0:47 uur
Hele sterke film die een huiveringwekkend beeld geeft van de laatste stuiptrekkingen van het derde rijk.Ontzettend goed gespeeld door Bruno Ganz die het fulmineren van Hitler bijzonder overtuigend neerzet. Van de familie Goebels krijg ik nog steeds de huiveringen.

movie-edje
5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 3 oktober 2011, 17:21 uur
kijk................over films gesproken......

dit is nou echt goed!

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 29 oktober 2011, 22:56 uur
De beste verfilming over het regime in verval. Perfect vertolkt, absolute uitblinker. Een parel in de film geschiedenis waarin de dialoog en historie centraal staan. Nooit eerder zag je op zo'n sublieme wijze een stukje geschiedenis uit de WW2 in beeld gebracht. Sommige gaan feestend ten onder, sommige proberen te vluchten of maken een eind aan hun leven. En weer een ander probeert de schade voor de toch ook leidende Berlijnse bevolking zo min mogelijk te zijn.
Bruno Ganz verdient een Oscar een Grammy en een standbeeld voor zijn uitmuntende acteer prestatie.

herder
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 13 november 2011, 11:35 uur
Jeroenymus schreef:
Bruno Ganz verdient een Grammy.

''De Grammy Awards worden algemeen beschouwd als een van de belangrijkste, zo niet dé belangrijkste muziekprijzen ter wereld,''

Dus vertel me maar voor welke liedje hij het verdient :)P *:)*

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 13 november 2011, 13:44 uur
Misschien wel voor de klassieker "Die Fahne hoch!" :D

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 13 november 2011, 13:51 uur
vorige week voor 2 euro bij Bart Smit te krijgen. ^O^

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 18 december 2011, 16:55 uur
Ijzersterke geschiedenis film die de laatste dagen van Hitler in een heel ander licht zet. Niets meer, niets minder.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 20 december 2011, 23:53 uur
GuyB schreef:

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 24 december 2011, 0:02 uur
Warren Stantin schreef:
GuyB schreef:

Want?

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 28 december 2011, 17:13 uur
mr_erp schreef:
Ik snap niet dat IEDEREEN deze film zo hoog beoordeeld..
Volgens mij laten veel mensen zich beinvloeden door het hoge gemiddelde van de film.

Persoonlijk vond ik de film echt veel te langdradig. In eerste 2 uur gebeurt er eigenlijk helemaal niets. Daarna komt er iets meer vaart in en gebeurt er nog wat. Maar over het geheel ben ik niet echt te spreken over de film. Dit is gewoon niet mijn soort film.

Bruno Ganz speelde Hitler goed want je kreeg direct een hekel aan hem.
Maar ik zou het zelf toch leuker hebben gevonden als Louis van Gaal die rol had vertolkt :P

Theunissen schreef:

Volgens mij kan een hoog gemiddelde voor veel mensen alleen negatief beïnvloeden.

AGE-411 schreef:
moviemafketel schreef:

Ziek zou ik ze niet noemen. Een groep mensen met vergaande psychologische afwijkingen vind ik een betere definitie.
Een megalomane freak die zijn wereld ziet instorten, een paar (autistische?) gehersenspoelde figuren die hem als god zien, en dan nog een paar die menselijker ogen dan de rest en geestelijk nog 'OK' zijn. (de dokter, Traudl, ...)

Een hedendaagse psycholoog zou dit werkveld en deze personen als zeer interessant bestempelen.
Ook voor de niet-psychologen (ik, en 99,9% van diegenen die de film zien) is het bijzonder interessant om dit waarheidsgetrouw beeld te zien.

Niet ziek, geïndoctrineerd. Alleen zijn wij dat ook, door onze huidige regering. Er bestaat niet iets zoals vrije wil.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 29 december 2011, 9:13 uur
Erg sterk oorlogsdrama waar de ondergang van het Duitse rijk sterk is verfilmd. Der Untergang boeit van het begin tot het einde wat te danken is aan de fijne manier waarop de film wordt verteld. De opbouw is sterk en daarnaast is het acteren van de hoofdpersonages geloofwaardig wat absoluut tot uitdrukking komt in de hoge beoordeling van deze film. Verder vond ik het erg interessant om eens een oorlogsfilm te zien vanuit dit perspectief en de ondergang daarvan. 4,0*

Laks
2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 6 januari 2012, 21:35 uur
Redelijk overschatte film.

Eerst en vooral, geweldig hoe Bruno Ganz de rol van Hitler neer zet. Ook de rest van de cast doet het erg goed.

Verder vond ik de film nogal een afknapper. Vooral omdat hij veel te langdradig en soms zelfs saai was. Had zeker wat mooie scènes, maar waren meestal gewoon veel te langdradig.
Er zat amper vaart in. Ik betrapte mijzelf er zelfs op dat mijn gedachten aan het afdwalen waren door de lange duur van sommige scènes.
Het kwam daardoor soms ook wat minder indrukwekkend over. Had van mij gerust een 40-50 minder lang mogen duren. 2,5*

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 10 januari 2012, 22:04 uur
Sterk van het begin tot het einde, Het geeft een duidelijk beeld over de laatste uren van een van de meest gevreesde leiders die deze wereld ooit gekend heeft. Je vraagt je vooral af hoe zo'n wrak het ooit zo ver heeft geschopt. Bruno Ganz zit wel uitstekend in zijn rol, geeft het personage van Hitler erg goed weer en bovendien erg fijn om een keer een oorlogsfilm over Duitsers tegen te komen waarin echt Duits wordt gesproken.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 21 januari 2012, 23:56 uur
Zeer goede film. Geeft een goed realistisch beeld.
4.5 sterren

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 7 februari 2012, 23:20 uur
Hitler was toch niet dik ?

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 7 februari 2012, 23:58 uur
Masterbrain schreef:
Hitler was toch niet dik ?

Oordeel zelf: KLIK!

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 8 februari 2012, 11:07 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
van duijn schreef:
Je vraagt je vooral af hoe zo'n wrak het ooit zo ver heeft geschopt.

Misschien hield dit hem op de been? Verder kan het natuurlijk altijd een politieke (stroman) kwestie zijn, maar politiek mag hier (helaas) niet bediscussieerd worden.

Zijn lijfarts hield hem zo 'fit' mogelijk, Theodor Morell.
"By April 1945, Hitler was taking 28 different pills a day, along with numerous injections (including many of glucose) every few hours and intravenous injections of methamphetamine almost every day."

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 8 februari 2012, 13:32 uur
Petje af..

Film is een soort moderne documentaire waarin je ziet hoe Hitler langzamerhand alle grip en macht over alles verliest. Mensen die samen met Hitler leven en hoe ze zodanig zijn geinspireerd door hem..

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 10 februari 2012, 14:01 uur
swenbos schreef:

Warren Stantin schreef:
quote "GuyB"
Een wijzer man dan mezelf zei ooit eens tegen mij; wijsheid is macht, maar macht zonder wijsheid is gevaarlijk. einde quote

En daar is Nederland tegenwoordig in belandt.

Een beetje kort van memorie en/of van inzicht vind ik dit. Volgens mij is dit al weer veel langer aan de gang, zo vanaf begin jaren '70.
Ik hoef hier niet verder over te discussiëren (= politiek), maar als hier meermalen zulke uitspraken als mening geplaatst worden vind ik wel een andere mening daartegenover noodzakelijk.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 10 februari 2012, 15:38 uur
Ach joh dat soort uitspraken moet je gewoon negeren, werkt veel beter dan reageren.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 10 februari 2012, 15:51 uur
... snap ik, maar het wordt zo eenzijdig zo :P zal 't (misschien) nooit meer doen dan