• 9.387.902 stemmen

Zwartboek (2006)

Thriller / Oorlog | 145 minuten

Genre: Thriller / Oorlog

Alternatieve titel: Black Book

Oorsprong: Nederland / Duitsland / Verenigd Koninkrijk / België / Frankrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Paul Verhoeven

Met onder meer: Carice van Houten, Sebastian Koch en Thom Hoffman

Gesproken taal: Nederlands, Duits, Engels en Hebreeuws

Releasedatum: 14 september 2006

Plot Zwartboek

"To fight the enemy, she must become one of them."

In het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog wordt plotseling de boerderij, waar de Joodse revuester Rachel Stein ondergedoken zit, gebombardeerd. Ze wordt opgevangen door een lokale zeiler, maar krijgt dezelfde avond nog bezoek van Van Gein, die hen waarschuwt dat de Duitsers dit nieuwe adres al op het spoor zijn, en hen een veilige doorvaart door de Biesbosch naar het (bevrijde) zuiden van Nederland aanbiedt. Het bezette deel van Nederland ontvluchten blijkt echter niet zo gemakkelijk als ze had gedacht.

Rachel Stein / Ellis de Vries

Gerben Kuipers

General Käutner

Notary Wim Smaal

ZWARTBOEK VERKOCHT AAN NOORD AMERIKA

Sony Pictures Classics (SPC) heeft de rechten van Verhoevens comeback ZWARTBOEK gekocht voor USA, Canada, Australië, Nieuw Zeeland en India.

SPC is betrokken geweest bij enkele van de grootste onafhankelijke film releases van het afgelopen decennium. Succesvolle titels als Capote, Crouching Tiger Hidden Dragon en Hable con Ella gingen ZWARTBOEK voor. Het totaal aantal landen waar de film zal worden uitgebracht komt daarbij op een recordaantal van 61.

Meer dan 180.000 bezoekers hebben de film in de eerste week bezocht, de film heeft daarvoor de Gouden Film in ontvangst mogen nemen. Zwartboek is geselecteerd als Nederlandse inzending voor de Oscars en bekroond met een Giovanni Award op het filmfestival van Venetië.

bron: persbericht Fu Works - A-Film

avatar van Reinbo

Gek dat de Amerikaanse rechten nu pas verkocht worden. Had ik als USA based distrubiteur toch aal veel eerder de rechten van gekocht.

avatar van Quentin

Quentin

Reinbo schreef:

Heb gehoord dat er een aardig bedrag voor de rechten werd gevraagd en nu hebben ze tenminste wel een redelijk bekende/grotere verdeler.

avatar van Reinbo

"t is ook slim van Fu om lang aan een hoge vraagprijs vast te houden.

aawillemsen

en ik denk omdat de de film showgirls zo flopte whahaha, de amerikanen zijn dan toch wel voorzichtig met paul.

Maar ja dat denk ik .

avatar van as

as

Reinbo schreef:

Even nog een aanvulling op Kappeuters bericht:

SPC Reads Sex-Filled Nazi "Black Book"

Author: Garth Franklin

Sony Pictures Classics has paid a large amount to acquire North American rights to Paul Verhoeven's World War II comedy thriller "Black Book" (aka. Zwartboek) reports the trades.

Verhoeven's espionage film, told mostly in German and Dutch, caused a huge stir amongst distributors and critics who dub it "Schindler's List" meets "Showgirls", the latter of course which Verhoeven directed.

That label comes from it featuring plenty of frank sex scenes and darkly comic moments such as the Jewish female lead character graphically dyeing her pubic hair blonde to infiltrate the Nazi party as a member of the resistance.

The treatment of the material has upset some critics who blasted the film, other high profile ones though got Verhoeven's quirkly style seen in his other work like "Basic Instinct", "Total Recall" and "Starship Troopers", and whilst not singing high praise, did admit to enjoying

Bron: Dark Horizons

Nu weten we dus waarom het een tijdje heeft geduurd.

Comedy Thriller

En verder: Fu Malta komt vanavond langs in de wereld draait door.

as schreef:

Geweldige omschrijving.

avatar van as

as

Tja... Maar begrijp jij Comedy thriller? Ik niet namelijk

as schreef:

avatar van Reinbo

Dat was idd erg geestig. Zat sowiso genoeg humor in om het als dark comedy thriller te omschrijven.

Alleen denkt de Nederlandse pers grotendeels nog steeds dat het een historische film is.

avatar van knol

knol

Gisteren geweest naar Zwartboek,..... matig, wel spannend, maar weinig subtiliteit.
Carice van Houten vond ik soms echt teveel de tekst opzeggen en ook erg kloterige dialogen.

Dan inderdaad sommige "acteurs" kunnen gewoon niet,
j. de mol en frank lammers of zoiets, leuk in All stars, hier totaal miscast
en dan Theo Maassen, ik kon een lach niet onderdrukken, in zijn shows kan hij precies zo doen, zoals die in de film deed, snap niet dat ze dat doen,
een onbekende gozert kan die paar zinnen toch ook uitspreken ????

wel leuk dat die nu Carice in elkaar schopte en bij Minoes nog zo lief voor haar was
(was dat dan de grap)
Ach en dan good old Thom Hoffman, ook teveel, te vaak op teevee, en wekte vele lachjes op
"het wassende water", speelde die zijn beste rol en dat is volgens mij 20 jaar geleden,
hij lijkt altijd een beetje op de dorpsgek, met zijn schele blik

alleen nog een paar opmerkingen over de inhoud, wel spannend, keek ook best lekker weg
maar de duiters op het eind nog even iemand neer laten knallen terwijl het bewind al bij de Engelsen ligt, grappig

ja joh, geef ze gewoon even een paar pistolen, geen enkel gevaar.
Carice vindt aansteker precies terug in al die gestolen spullen, het ding lag zelfs bovenop !!!!!!!

wat een timing Carice komt aan , vader vindt net zijn zoon Tim dood terug, wat een mooi shot ( not)

wat ik ook miste , op een kotspartij en huilpartijtje na, was de echte emotie ,
ouders worden afgeslacht maar het meisje loopt al weer vrolijk door, dat is niet echt geloofwaardig

en dat insuline shotje, fantastisch, zo snel dat ging....., heb zelf toevallig diabetes, maar binnnen een paar minuten een hypo krijgen en dat binnen luttele seconden wegeten met chocola, van het balkon springen en ook nog vluchten........ ?(sure)

tuurlijk het is film, maar een klein beetje geloofwaardigheid mag toch wel ?

kortom, spannende film, dat wel, bijzondere film.... ,zeer zeker niet, !!!!!!
slechte dialogen en Carice vond ik niet echt goed spelen, ze heeft een leuk bekkie, maar als ze de mond opentrekt lijkt ze wel alsof ze van de auto-cue afleest,

maar ja.... (verder was het een leuke avond)

avatar van Redlop

Redlop

knol schreef:

j. de mol en frank lammers of zoiets, leuk in All stars, hier totaal miscast en dan Theo Maassen...

Wel mee eens

hij lijkt altijd een beetje op de dorpsgek, met zijn schele blik

Vaak gehoorde klacht bij Thom Hoffman...

knol schreef:

...Carice vond ik niet echt goed spelen, ze heeft een leuk bekkie, maar als ze de mond opentrekt lijkt ze wel alsof ze van de auto-cue afleest,

Maar ze speelt grotendeels een rol in haar rol, dat had je toch ook wel door?

aawillemsen

Nou sorry, maar nederland mag blij zijn met carice!

Beter dan de : Georgina's, Katja's, Hanna Verboom's enz enz enz!

Sommige dingen moet ik je wel gelijk in geven, maar het merendeel ben ik echt niet mee eens!

avatar van Hannibal

Hannibal

Absoluut, de beste actrice die Nederland rijk is.

avatar van cornelis

cornelis

De duiters op het eind nog even iemand neer laten knallen terwijl het bewind al bij de Engelsen ligt, grappig

Noem het maar grappig. Waar gebeurd.

avatar van knol

knol

lijkt me sterk dat ze allemaal een pistool krijgen die Duitsers om Munze dood te maken , ze kunnen op dat moment dan toch iedereen nog even doodschieten, ze hebben toch niks meer te verliezen, maar misschien weet je meer omtrent dat feitje, cornelis, of worden de Duitsers op dat moment weer onder schot gehouden door de Engelsen, (snap je het nog) kortom het lijkt me niet logisch in oorlogstijd dat je even een paar wapens geeft aan je ergste vijanden om een opdracht af te handelen ???

avatar van cornelis

cornelis

misschien weet je meer omtrent dat feitje,

Niet echt. Die order van generaal Foulkes dat de Duitse krijgsraden ter velde rechtsgeldig waren is historisch juist. Er zijn door gecapituleerde Duitse militairen, op basis van Duitse militaire vonnissen - onder toeziend oog van de bevrijders - dit soort executies uitgevoerd. Bizar, maar waar. Overigens was te zien dat elk van de schutters maar 1 kogel kreeg.

avatar van FisherKing

FisherKing

Degene die zoiets accepteerde had direct veroordeeld moeten worden. Maar goed, slechte officieren heb je overal. Ik vond het een extreem sterk stukje film.

avatar van Wouter

FisherKing schreef:

Veroordelen kon niet, lijkt me. Dat is juist het punt, toch?

avatar van FisherKing

FisherKing

Ik heb het over de geallieerde officieren, en inderdaad, tijdens een bevrijdingsroes is er geen tijd voor die dingen.

avatar van deStef

deStef

knol schreef:

Het is toch algemeen bekend dat dit onder het Candeese (waren Canadezen ja) gezag werd uitgevoerd. De Duitsers kregen dan per geweer 1 kogel.
In de Engelse oorlogsserie "secret army" wordt dit trouwens heel mooi verteld.

avatar van ronny_84

ronny_84

De media aandacht van de afgelopen weken en het feit dat de film werd vertoond op het filmfestival in Venetië wekte toch enigszins mijn nieuwsgierigheid. De film schetst een beeld van het einde van de tweede wereldoorlog in Nederland, waarin een jonge joodse vrouw een onstuimig bestaan kent. Voornamelijk aan de ´art direction’ (lees: aankleding) van de film is veel aandacht aan besteed en komt goed uit de verf. Hierdoor waande ik mij echt in het verscheurde Nederland van destijds.

Het verhaal kent een prettige opbouw, waarbij de kijker de tijd krijgt om personages te leren kennen en zich langzaam te identificeren met het destijds heersende klimaat. Later in de film blijkt het scenario toch vrij voorspelbaar en niet subtiel in elkaar te zitten. De protagonist rolt op een gegeven moment van de ene in de andere gevaarlijke situatie. Constant vindt er een tempoversnelling plaats wat leidt tot een geforceerd einde van de film. Voornamelijk het laatste half uur bevat elementen die in mijn ogen ‘overdone’ waren en mij steeds meer afleidde van het oorspronkelijke verhaal. Meerdere malen word je als kijker op het verkeerde been gezet, wat uiteindelijk leidt tot chaotische situaties.

Het drama transformeert zich gedurende de film steeds meer tot een (bekende?) thriller. Deze wending is wellicht te verklaren om het feit dat Paul Verhoeven jarenlang in Hollywood actief is geweest. Tevens wordt ‘sex en geweld’ expliciet in beeld gebracht wat natuurlijk deels kenmerkend is voor de stijl van Verhoeven.

Hoewel zwartboek niet het oorlogsdrama is geworden waarop ik had gehoopt heb ik me toch 2,5 uur vermaakt. Het klimaat wat er destijds in Nederland heerste komt op overtuigende wijze naar voren in de film en vond ik boeiend om te zien. Daarnaast heb ik genoten van de acteer-lessen van Carice van Houten; die deze film echt draagt. Het is al met al een onderhoudende thriller geworden van Nederlandse bodem.

X__Liesjj

Echt een top film. Wel hard maar dat is wel logisch want Paul Verhoeven laat precies zien hoe hard het daar aan toe ging. Ze acteren veel beter dan in normale Nederlandse films. Wat ook goed was dat ze lieten zien dat sommige Duitsers ook hun goede kanten kunnen hebben en sommige Nederlanders juist alles belazeren.

De ontknoping van wie nou eigenlijk de slechterik was, was ook heel goed. Want ik had er echt niks achter gezocht dat die 'gene' het was. En Carice van Houten was ook zeer goed in haar rol. 5 Sterren, de hele film is echt een aanrader en verveelt je geen moment.

aawillemsen schreef:

Ik denk dat deze top film gelijk door stoot naar de eerste plaats on de bios top 10!

Want het is lang geleden dat ik het zo druk bij een bios heb gezien!!!!

Eindelijk een echte goede film!

Er zaten zelfs mensen te huilen in de bios whahahaha!

Vind je dat grappig? Heb een beetje respect want dit is allemaal gebaseerd op ware feiten. Zelf heb ik niet gehuild maar het zette me wel aan het denken.

avatar van illogical

illogical

Toppertje

ben zeer tevreden over deze film!

Ik heb respect voor de mensen die de oorlog hebben meegemaakt, en naar deze film zijn geweest!

dat moet ze vast raken.

meestal kan ik er niet tegen als er in een film duits wordt gepraat, maar bij deze film had ik er geen moeite mee.

een 4

avatar van Louisa

Louisa

aawillemsen schreef:

Want het is lang geleden dat ik het zo druk bij een bios heb gezien!!!!

Eindelijk een echte goede film!

Er zaten zelfs mensen te huilen in de bios whahahaha!

Je hebt zeker geen respect voor de mensen die de oorlog hebben meegemaakt, of voor de mensen die het wel interesseren over wat voor een afschuwelijke dingen er zijn gebeurd met de joden, dat ze op gruwelijke wijze omgebracht worden.

maar ik denk inderdaad dat de film in de top 10 komt te staan.

aawillemsen

sorry, maar als je meer van mijn berichten leest kan je zien dat ik ontzettend vaak whahaha gebruik (denk een soort van stopwoordje)!

Mijn overgroot ouders hebben zelf heel veel gedaan in de oorlog, meerdere joodse mensen op Zolder gehad, mijn opa zijn broer is tegen de muur gezet enz enz enz...

En hij staat trouwens al op 1 hoor in de bios top 10 !

Volg dagelijks het nieuws over de film, want het is echt een super film, volgens mij de beste die ik (mijn eigen mening) heb gezien!

Maar ja sorry als ik verkeerd overkom, maar ja.....

aawillemsen schreef:

En hij staat trouwens al op 1 hoor in de bios top 10 !

Maar ja sorry als ik verkeerd overkom, maar ja.....

Nja ander stopwoordje dan . Maar het kwam een beetje over alsof je vond dat ze zich aan zaten te stellen, dus dat verkeerde stopwoord bij een verkeerde zin Ofzo... Maar je heb wel gelij kdat ie film top maar dat vindt zowat iedereen wel denk ik.

aawillemsen

Oke dan da's dan ook weer goed!

avatar van PollyPeachum

PollyPeachum

Net terug van de bios. Tja, goede film, absoluut, maar toch minder dan ik ervan verwacht had. Persoonlijk vind ik dat het dramatischer had gekund. Ik vind de film te "nuchter". Spannend, maar geen moment ontroerend. En ik moet Knol gelijk geven, hoe hebben ze in hemelsnaam Theo Maassen kunnen casten voor die rol. Om je heen in de bios hoor je iederen fluisteren "hé, dat is toch Theo?". Waar het in de scene omging verdween derhalve in het niet. Enne, ik ben een grote fan van Theo, dus daar ligt het niet aan.