132.198 gebruikers | 82.949 films | 30.189 regisseurs | 3.421.478 berichten | 4.774.969 stemmen

Zui Hao De Shi Guang (2005)

Alternatieve titel: Three Times

Zui Hao De Shi Guang (2005)
133 stemmen | gemiddelde 3,23
mijn stem:
Frankrijk / Taiwan
Drama / Romantiek
120 minuten

geregisseerd door Hsiao-hsien Hou
met Qi Shu en Chen Chang

Zui Hao De Shi Guang gaat over drie liefdesverhalen in drie verschillende tijden. De verhalen vinden plaats in 1966, 1911 en in 2005. Ondanks dat de verhalen zich in drie verschillende tijden afspelen, blijven de hoofdrolspelers hetzelfde. Het is een lofzang op hun liefde in drie verschillende levens.

gebruiker
bericht

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 7 februari 2011, 14:03 uur
In regel heeft film altijd met smaak te maken, daar zijn geen uitzonderingen op.

1,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 7 februari 2011, 14:19 uur
Tuurlijk, maar als vrijwel iedereen afhaakt, waaronder mensen die de andere verhaaltjes wel mooi vinden, kan je het toch wel objectief als mislukt beschouwen. Maar laat ik anders maar enkel voor mij zelf spreken: De film verdiend van mij nog steeds:
Reinbo schreef:
een eervolle vermelding voor de saaiste 45 minuten die ik ooit in de bioscoop heb doorgebracht!

» Laagste prijs voor deze film op DVD

Three Times (€ 8,09)
exclusief € 1,95 verzendkosten

Three Times (€ 8,99)
exclusief € 1,95 verzendkosten

Three Times (€ 8,99)
exclusief € 0,99 verzendkosten

» alle winkels en formaten voor deze film

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 7 februari 2011, 14:48 uur

Grote verschil met het tweede stukje en de andere twee is dat een Westers publiek veel makkelijker aansluiting kan vinden bij het eerste en derde stuk. Het stoicijnse van het tweede filmpje is ons redelijk vreemd, waardoor de negatieve waardering op een Nederlandse site niet eens zo vreemd is.

Of dat genoeg is om zo'n filmpje als "een mislukking" te beschouwen ...

1,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 7 februari 2011, 15:22 uur
Ik vraag me af of de waardering bij een Aziatisch publiek voor het tweede filmpje zo veel hoger ligt. Mocht dat zo zijn dan trek ik mijn opmerking terug. IMDB geeft enkel aan dat non us publiek het geheel iets hoger waardeert dan US publiek, maar daar valt dus niets uit op te maken.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 7 februari 2011, 19:42 uur
Ik weet niet zo goed wat ik van dat tweede stukje op zichzelf moet vinden. Het is erg taai. Geen idee of een Aziaat daar mee mee kan. Vast, maar of dat dan niet taai meer is. Maar voor mij is de rol van dat stuk in het grotere geheel van belang. De essentie voor mij is dit (en beter kan ik het niet verwoorden):

De wereld in het tweede verhaal staat heel ver van ons af, zowel in tijd als qua conventies. Hou probeert dit nu juist uit te vergroten, door er een stomme film van te maken. Het maakt de afstand tussen film en kijker nog groter dan die al is. Maar, en dit is de crux, we kunnen wel begrijpen wat er gebeurt. Dat die twee mensen elkaar door omstandigheden niet kunnen krijgen mogen we raar vinden of stom, maar de kijker krijgt in ieder geval gewoon uitgelegd wat er aan de hand is, en dat lukt ondanks die grote afstand. Het is door deze bewust gekozen taaie vorm en inhoud dat het derde deel zo hard aankomt. Een eigentijds liefdesverhaal, en we begrijpen er geen donder van. Hou's suggestie: hier is een generatie, onze generatie, die op een onbegrijpelijke manier met liefde omgaat.

Als je dat (of iets soortgelijks) niet ziet, dan blijft het makkelijk los zand, blijven het plaatjes. Als je het wel ziet, dan komt dat derde verhaal snoeihard aan. En de vondst om dat zo te doen, om iets wezenlijks te laten zien over onze tijd, iets onbegrijpelijks, door het heden in zekere zin veel vreemder te laten zijn dan zelfs een ver verleden door die juxtapositie, dat vind ik geniaal. Kan ik enorm van genieten, kippevel van krijgen. Maar er is een bepaalde sensitiviteit voor nodig, een bepaald geduld ook.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 10 mei 2011, 20:50 uur
Hou betoverd weer. Het tempo is waarschijnlijk niet voor iedereen weggelegd, en vaak gebeurt er geen fuck in de filmpjes, maar alles is zo mooi, puur en klassevol vastgelegd dat hij mij niet in het minst kan schelen. Prachtige cinema dit, die ik dan ook graag beloon met 4.5*.

Zojuist herzien en vond hem nog beter dan de eerste keer. Met de conclusie van Onderhond ben ik het dan ook helemaal eens, dit meesterwerk is zo mooi samengevat. Ik doe er wel een halfje bij. Deze gaat nog eens de top 10 in. Juweeltje.