Scarface (1983)

geregisseerd door
Brian De Palmamet
Al Pacino,
Michelle Pfeiffer en
Steven BauerScarface vertelt het verhaal van Tony Montana, een Cubaanse bootvluchteling die zich langzaam op weet te werken in het cocaïne-circuit van Florida. Na een tijdje de klusjes van anderen opgelost te hebben, begint hij z'n eigen imperium op te bouwen. Als het grote geld binnenloopt wordt de inmiddels verslaafd geraakte Montana overvallen door paranoia, en heeft de plaatselijke misdaadbestrijding het op hem gemunt.Deze film staat op nummer 12 in de top 250
» volledige top 250
5,0
[permalink] geplaatst op 10 mei 2012, 19:01 uurBrian DePalma, die ik als een befaamd regisseur beschouw van Hitchcockiaanse voyeuristische thrillers, maakte met Scarface een absoluut meesterwerk. Een erg vakkundig gemaakte gangsterfilm.
Ik zie hier dat Al Pacino veel wordt beschuldigd van overacting. Persoonlijk vind ik zijn rol als Tony Montana echt prachtig en sterker nog een van de beste rollen die hij heeft neergezet in zijn carrière. Zijn driftige Cubaanse accentje, zijn agressieve karakter, zijn hilarische gezichtsuitdrukkingen en gewoon zijn hele obsessieve leven. Ik stoor me daarom ook soms aan de rappers en hip-hop gemeenschap die Tony als hun idool zien. Niet dat daar iets mee mis is natuurlijk, maar gewoon omdat ze de film puur goed vinden vanwege Tony en zijn materialistische en "coole" leven en zijn zoektocht naar het geld, de luxe en de macht in Amerika. Ze missen dan ook helemaal het punt dat de film probeert te maken. En dat is jammer.
Met die opmerking probeer ik overigens te zeggen dat er nog meer positieve dingen te zeggen zijn over Scarface. Om dan maar te zeggen dat de film er visueel prachtig uit ziet. De prachtig gefilmde scènes op Miami Beach en gewoon de prachtige kleuren tijdens de Babylon-disco scènes. Zo kleurrijk! De muziek is ook erg mooi, vooral de intro-muziek tijdens de beelden van de Mariel scheepslift. De stijl van de hele film, o.a. door kledingstijl, pop-cultuur en smaak, heeft een 80s persoonlijkheid en dat kan ik heel erg waarderen. De film kent ook zijn humoristische kanten, met name natuurlijk door Tony's hilarische uitspraken. Echter laat de film prachtig zien hoe een man aan de macht komt van het criminele circuit maar vervolgens vervallen wordt door zijn hebzuchtige en paranoia gedrag en daardoor zijn macht verliest. Een controversieel meesterwerk van Brian DePalma en Oliver Stone.
Maar ja, Scarface is toch echt wel een film die ik als een favoriet beschouw. De kritiek kan ik op sommige aspecten zeker begrijpen, maar voor mij is Scarface een prachtig gangster-epos.
5,0
[permalink] geplaatst op 11 mei 2012, 5:22 uurik vind het ook niet terecht om te spreken van overacting.
het is gewoon een geweldige acteur en ik kan geen acteur bedenken die deze rol als tony montana
beter zou kunnen neerzetten.
5,0
[permalink] geplaatst op 14 mei 2012, 15:52 uurAls je toch moet kiezen zou Robert De Niro of Joe Pesci het eventueel kunnen. Bij misdaadfilms horen ze er zeker bij. Ik vind het nog jammer dat ze hier geen rol hebben gekregen.
5,0
[permalink] geplaatst op 14 mei 2012, 15:57 uurRobert De Niro kreeg de rol zelfs aangeboden maar die was natuurlijk bezig met Once Upon A Time In America.
5,0
[permalink] geplaatst op 14 mei 2012, 17:23 uurrobert de niro inderdaad een geweldige acteur,toch zie ik hem geen tony montana
neerzetten zoals pacino.
de grootste kracht van deze film is al pacino.

5,0
[permalink] geplaatst op 18 mei 2012, 23:24 uurmar007 schreef:robert de niro inderdaad een geweldige acteur,toch zie ik hem geen tony montana
neerzetten zoals pacino.
de grootste kracht van deze film is al pacino.
Ik heb
Scarface al 10 keer gezien op z'n minst, maar wat ik nou het sterkst aan de film vind is juist de hele 80s persoonlijkheid van de film.
De kledingstijl, de cheesy discomuziek, de auto's en gewoon eigenlijk een beetje alles wat je van de film kunt zeggen. Heeft een prachtige poster die ondertussen al meerdere keren geparodieerd is door bijv.
The Simpsons en de cult is echt hoor: ik heb laatst nog een t-shirt van
Scarface gescoord in Amsterdam. Maar wat betreft speelt Al Pacino natuurlijk een prachtrol in deze film. Dat overacting gedoe snap ik nog steeds niet helemaal. Ze moeten maar eens zijn film
Scent Of A Woman gaan kijken, dan zien ze eens zijn overacting stijl. Dan kunnen zij het ook nog eens min of meer eens zijn in deze discussie.
5,0
[permalink] geplaatst op 19 mei 2012, 2:24 uurik ben het met je eens hoor.
persoonlijk vind ik het hele overacting gedoe grootste onzin.
deze man is wat mij betreft de grootste acteur allertijden.
als een acteur briljant is gaan mensen ineens zeuren dat het overacting is.
4,0
[permalink] geplaatst op 19 mei 2012, 11:49 uurIk vind ‘m niet overacten, zulke mensen bestaan gewoon.
[permalink] geplaatst op 19 mei 2012, 21:28 uurDreiecke schreef:
Ik vind ‘m niet overacten, zulke mensen bestaan gewoon.
hahahaha

Ja, dat zullen die rappers wel zijn.
Scarface is gewoon puur romantisering van de misdaad hoor.
4,0
[permalink] geplaatst op 19 mei 2012, 21:33 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenNou, niet echt romantisch in de misdaad toch, als je de tweede helft en het eind gezien hebt?
[permalink] geplaatst op 19 mei 2012, 22:20 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenDreiecke schreef:
Scarface is melodramatisch op het gebied van de gangster-film: de opkomst van de "held" en zijn grote angst om zijn macht verliezen: paranoia, hebzucht en de ondergang.
5,0
[permalink] geplaatst op 24 mei 2012, 0:35 uurOok na de 3e keer weer sprakeloos hoor, wat een film..