134.862 gebruikers | 85.575 films | 31.015 regisseurs | 3.506.237 berichten | 4.927.098 stemmen

locatie: Films » Serpico (1973) » Info

Misdaad / Drama
130 minuten

geregisseerd door Sidney Lumet
met Al Pacino, John Randolph en Jack Kehoe

De agent Serpico weigert om, wat de rest van zijn collega's wel doen, een deel van het geld aan te nemen dat de agenten geregeld afnemen van de plaatselijke criminelen. Niemand wil met Serpico werken, en hij verkeert in constant gevaar om door zijn partners in levensbedreigende situaties geplaatst te worden.

gebruiker
bericht

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 7 december 2009, 18:49 uur
Uitstekende film op een zwaar en waargebeurd verhaal, en niet te vergeten een zeer aangrijpend en boeiend verhaal. Het is weer eens wat anders, een origineel politieverhaal. De sfeer en muziek is goed, het filmwerk is prima. Gewoon een lekkere film. Niet het niveau van 12 Angry Men, maar ik denk ook niet dat Sidney ooit daar overheen is gekomen.

Al Pacino is briljant, voor het eerst de echte ster in een film, en dat doet hij meer dan behoorlijk.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 16 januari 2010, 10:11 uur
Sterke film over de eigenzinnige en gedreven Frank Serpico, die de corruptiecultuur bij de politie aan de kaak wil stellen. Hij heeft het er niet gemakkelijk mee en de worsteling die hij hiermee ondergaat, wordt goed in beeld gebracht. Petje af voor Al Pacino :Y. De rauwe, verrotte aanblik van New York werkt goed mee voor een prima waardering van deze film.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 10 maart 2010, 21:41 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Eén van Pacino's eerste grote rollen. Corruptie woekert hardnekkig binnen de politierangen in New York en Serpico wil er iets aan doen. Hij krijgt weerstand van het "systeem" dat mede beschermd is door de hiërarchie.

Als film lijkt het eerder op een biografisch drama dan op een actievolle misdaadfilm. Lumet is veel meer geboeid door de innerlijke strijd van Serpico (die in enkele scènes verdacht op een moslimterrorist lijkt), dan door de actieve strijd tegen de corruptie. Niet veel actie dus, maar wel een voortdurende dreiging rondom hem, die er komen in de vorm van intimiderende dialogen met zijn corrupte collega's. Zijn frustraties om als integere politieagent te functioneren in een rotte werkomgeving, zijn 1001 pogingen om er iets aan te doen, zijn onmogelijkheid een relatie in stand te houden en talrijke overplaatsingen zijn zovele zaken die zich in zijn leven afspelen en uiteindelijk mentaal een tol beginnen te eisen.

Interessant verhaal, goed aangepakte thematiek, prima acteerprestaties maar verder ook een iets te praterige film met ook enkele vreemde "hak-op-de-tak" overgangen tussen bepaalde scènes.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 21 mei 2010, 22:57 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Uitstekende misdaad-film. Goede film van een (ik geloof) waargebeurd verhaal van Frank Serpico.

Ondanks dat het bijna 2 uur vol dialogen bevat, heeft het me vermaakt. Zeer interessant om zo een verhaal die corruptie, bedrog en eerlijkheid inhoudt te volgen.

Een hele goede rol van Pacino. Goed muziek en uitstekend acteerwerk; je leeft erg veel mee met agent Serpico. Dat baard en lang haar staat hem zeer goed 8)

Het begon al interessant: Serpico in een politieauto met een kogelwond, dan begin je jezelf allerlei dingen te vragen wat later in de film onthuld worden. Toch wel jammer dat die een lelijke wond met gevolgen aan overhield, alleen omdat die eerlijk zijn werk probeert te doen zonder dat zijn corrupte collega's er iets aan doen om hem te helpen. Aanpakken die lui!

88Fabian
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 21 juni 2010, 17:03 uur
juist deze film had in de top250 gemoeten.geweldig deze.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 26 juni 2010, 16:25 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Gisteren eindelijk Serpico bekeken en ik moet eerlijk zeggen dat hij behoorlijk tegenviel.
Na zoveel positieve reacties verwachtte ik meer van deze film.

Na Dog Day Afternoon die ik echt geweldig vond door de broeierige, zenuwslopende sfeer die er gecreëerd wordt.
Ik miste die sfeer totaal in deze film, vond het niet spannend of meeslepend.

Al Pacino speelt zijn rol wel erg goed en het aparte personage Serpico is ook erg integrerend en sowieso interessant om te zien.
Hij is totaal anders als een gemiddelde agent niet alleen omdat hij geen zwart geld aanpakt maar zijn interesses bijvoorbeeld literatuur en ballet.
Dat vond ik wel goed aan de film hij had het al moeilijk als agent en met het corruptie probleem erbij kan hij niemand vertrouwen en is hij helemaal alleen op zichzelf aangewezen.
Denk dat dit het grootste pluspunt is van de film maar daarbij vond ik het lang niet zo zenuwslopend als DDA.

Het einde vond ik ook slecht het was gewoon opeens afgelopen bats, boem en Serpico zit in Zwitserland.

Toch wel een goede film waar waarschijnlijk heel veel films op gebaseerd zijn daarna.
Jammer dat de sfeer niet wat beter anders was dit echt een topper geweest voor mij.

Al met al kan ik alleen maar zeggen respect voor Frank Serpico.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 23 september 2010, 20:22 uur
Net weer gezien. Heerlijke film natuurlijk. En Al Pacino speelt natuurlijk geweldig. Ik vond de sfeer juist erg sterk. Heerlijke 70´s sfeer.

4,0

Zinema
(crew)
avatar van Zinema
3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 24 oktober 2010, 16:43 uur
Gedateerd drama.

Dat Lumet een meester is moge duidelijk zijn. Toch komt dit drama niet overal en even goed uit de verf. Gedateerdheid speelt parten, al is het tempo nog best te behapstukken. Met name Pacino zelf speelt een goede rol, maar het verhaal gaat nergens echt lekker de diepte in en zweeft soms wat tussen verschillende genres.

Goed.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 12 februari 2011, 14:39 uur
Een leuke film om een keer gezien te hebben, maar ik ben er niet echt kapot van. Begint redelijk langzaam, eer er wat gebeurt, zijn we ruim een half uur verder. En het laatste half uur was ook een test van mijn geduld (komt deels ook, omdat hij 20 minuten langer duurde dan aangegeven op de DVD). Mooie muziek, dat wel. Al Pacino speelt goed, maar ik ben niet zo'n fan van hem. Beter gezegd: de personages die hij speelt. Hoewel dit een aardig personage heeft, mist het een soort coolheidsfactor. Of in ieder geval iets waardoor ik me hem altijd zal blijven herinneren.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 23 maart 2011, 22:58 uur
chevy93 schreef:
.... Al Pacino speelt goed, maar ik ben niet zo'n fan van hem. Beter gezegd: de personages die hij speelt. Hoewel dit een aardig personage heeft, mist het een soort coolheidsfactor. Of in ieder geval iets waardoor ik me hem altijd zal blijven herinneren.

coolheidsfactor? 8|

hij was gewoon eerlijk, een honest cop. Iets dat ver te zoeken was bij NY politie in de jaren 70.
Serpico (Pacino) was gewoon een top cop ;)

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 15 juni 2011, 12:08 uur
Redelijk goed misdaaddrama.

Hoewel het leven van Frank Serpico redelijk aan bod komt, alsook de rotte NY-politie, blijft het wat standaard. Ik had hetzelfde gevoel als bij Raging Bull, die ik onlangs zag: we krijgen veel te zien, maar het blijft wat teveel een biografische prent.
Er zit ook te veel dialoog in. Zo krijgt de film helaas wat langdradige momenten.
Gelukkig vond ik het slot wel erg goed, aangrijpend ook.

Wat deze film beter maakt, is uiteraard Al Pacino. In z'n beginperiode (tussen de eerste 2 Godfathers) laat hij al zien wat ie kan. Echt een acteerkanon. Zonder hem zou deze film slechts middelmaat zijn. Soms vond ik wel dat hij er wat te veel als een zigeunertoerist uitzag, maar daar kan hij uiteraard niets aan doen.

Aardig sfeertje, goeie muziek. Moet eens meer van Sidney Lumet zien.

Aardig, doch niet super. 3,5

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 27 juli 2011, 18:41 uur
Degelijk!

De film bevat zeker een aantal interessante zaken. Serpico verkrijgt redelijk makkelijk wat sympathie van de kijker omdat hij een eerlijke jongen is die misstanden aan de kaak wil stellen. Dit neigt een beetje naar een film voor moraalridders, maar Lumet weet zich er goed uit te redden door Al Pacino voor deze rol te casten. Ik ben geen fan van Al Pacino maar hier weet hij goed gestalte te geven aan Serpico, een jongen van de straat, die zich daar ook graag naar kleedt en gedraagt. Met name zijn pleidooi voor minder afstand tussen politiemensen en de burgers vond ik zeer geloofwaardig en amusant uitgewerkt. Lumet maakt gelukkig ook geen typische Hollywood film waarin iemand er na veel zwoegen in slaagt om een einde te maken aan de misstanden binnen de politie. Een 3,5*

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 6 november 2011, 21:35 uur
Frank Serpico, Police Officer Played by Al Pacino, Looks Back - NYTimes.com

Een verbitterd man.

Overigens klopt de film wel aardig volgens mij. Alleen het privé gedeelte niet echt. Hij schijnt tussen 59 (begin carrière) en 71 (de kogel) 3 keer getrouwd en gescheiden te zijn.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 20 januari 2012, 19:24 uur
Hm, in het begin geraakte 'k niet direct in het verhaal, maar hoe verder in het verhaal hoe beter 'k de film vond. Vooral het laatste half uur vond 'k het beste. Al Pacino bewijst nogmaals dat hij een groots acteur is, al viel het in deze film op dat hij zelf niet zo'n grote man is (1,70m).
Of 'k de film nog eens ga her bekijken, vrees 'k een beetje, maar voor een keer vond 'k hem wel goed.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 24 april 2012, 21:00 uur
Grote naam, matte film. Opent wel lekker rauw met de verkrachtingszaak, maar wanneer de hoofdrol is voorgesteld en de misstanden gaan pruttelen, verzandt het stilaan in een herhaling van zetten. Totdat natuurlijk. Daarvoor wil het simpelweg niet zo vlotten met de vertelwijze. Het contrast tussen Serpico en zijn collega's is sowieso al erg groot en er zit geen geur of smaak aan de agenten en superieuren om hen heen of de manier waarop de corruptie zichtbaar wordt.

Het is Serpico tegen de rest. in welk district hij ook terecht komt, afgewisseld met een helpende hand en een vriendinnetje om zijn frustraties te benadrukken. Veel van de voortgang voelt te fragmentarisch aan om het jarenlange gevecht tot op het bot vorm te geven. Wel met een aantal boeiende scènes, een degelijke Pacino en het veert uiteindelijk wel op als het (zomaar) in een stroomversnelling raakt, maar als geheel is deze van Lumet toch vrij ver van indrukwekkend.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 10 mei 2012, 13:27 uur
Na "12 Angry Men" (die weliswaar nog straffer is) wederom een sterke maatschappelijke aanklacht van Sidney Lumet. Ik moet dringend nog meer films van de man zijn.
Al Pacino vertolkt uitstekend de tragische Serpico, die naar eer en geweten handelt en tegen de stroom wil roeien. Dit levert een fantastisch hoofdpersonage op, dat langzaamaan ten prooi valt van paranoia, wanhoop, geweld en andere (psychische) terreur.
"Serpico" is een film waarbij het verhaal voor de kracht van de filmervaring zorgt; op audiovisueel vlak is alles zonder meer prima, al springt er niets bijzonder in het oog. Maar dat hoeft dan ook niet, wanneer je zo'n inhoud en acteurs hebt om mee aan de slag te gaan. Een sterke 4*!