• 9.505.108 stemmen

Oorsprong: Nederland

Ontwikkeld door: Remy Mulder

Met onder meer: Chris Peters, Chantal Janzen en Tibor Lukács

Release datum: vrijdag 4 september 2026

Eerst uitgezonden op: Videoland (Nederland)

• Videoland Bekijk via Videoland
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Basta

De serie vertelt het aangrijpende levensverhaal van voetballegende Marco van Basten. Van zijn spectaculaire opkomst bij Ajax onder Johan Cruijff, zijn legendarische EK-wondergoal in 1988 en zijn succesperiode bij AC Milan. Maar het focust ook op de loodzware prestatiedruk en de fysieke pijn die leidden tot zijn veel te vroege pensioen op 17 augustus 1995.

Meningen over Basta

eldorado

dinsdag 15 september 2026
Basta seizoen 1 Nostalgie maar niets gezien wat al lang bekend was. Maar als oud-Van Basten fan moet je deze natuurlijk zien.
avatar van kasabian

kasabian

woensdag 16 september 2026
Basta seizoen 1 Tsja, een beetje gemengde gevoelens bij deze serie. Aan de ene kant blij met dit 'eerbetoon' aan misschien wel de beste spits ter wereld ooit en een van Neerlands beste voetballers allertijden. Maar aan de andere kant vind ik het soms allemaal wat kneuterig. Met name als er echte voetbalbeelden gemixt worden met de acteurs. Dat had voor mij niet gehoeven. Het oogt dan al snel of ik naar Bal Op Dak 7 zit te kijken met ietwat corpulente acteurs met een motoriek van een pasgeboren giraffe. Dat dit niet anders kan als je trainingen wilt laten zien die in een verhaallijn passen, snap ik. Maar zodra het om echte wedstrijdbeelden ging werd het voor mij wat lachwekkend. Had gewoon de daadwerkelijke beelden laten zien, dat had voor mij geen afbreuk gedaan aan de serie. Sterker nog, ik denk dat menig liefhebber heel blij wordt om de klasse van Van Basten nog eens terug te kunnen zien. Gelijk al in de eerste aflevering vond ik het bloedirritant met de omhaal tegen Rosenborg in de Champions League. Men heeft geprobeerd om de acteurs zoveel mogelijk op hun personages te laten lijken. Waarom dat met Ton Harmsen niet gelukt is, is mij een raadsel overigens. In zijn geheel waren de acteerprestaties ruim voldoende en zijn de voetbal- en trainerscarrières van Marco natuurlijk, los van alle successen, bizar en triest. En dat is prima met deze serie uitgebeeld. Mooi ook dat Marco op het laatst nog even te zien is als coach van Bal Op Dak 7 .Ik hoop dat er nog eens een 'gewone' documentaire gemaakt wordt over deze voetballegende zoals Netflix bijvoorbeeld nu doet met Jamie Vardy, Vinnie Jones, etc.