• 9.369.469 stemmen

De Ronde - Seizoen 1 (2011)

Show titel: De Ronde

Afleveringen: 9

Speelduur: 5 uur en 51 minuten

Ontwikkeld door: Jan Eelen

Met: Felix Maesschalck, Jaak Van Assche en Frank Focketyn

Oorsprong: België

Datum van release: zondag 13 februari 2011

Eerst uitgezonden op: één (België)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot De Ronde

In Brugge maken 198 renners en hun entourage zich klaar voor de 94ste Ronde van Vlaanderen. Een zee van supporters wacht hen op langs het parcours, miljoenen anderen volgen Vlaanderens mooiste op radio of tv. Met deze historische editie als achtergrond vertelt De Ronde het verhaal van één dag in Vlaanderen, een dag waarop een aantal mensen, net als de renners, alles te winnen of te verliezen hebben.

Afleveringen Seizoen 1 (2011)

1. Aflevering 1

13 februari 2011 (39 minuten)

Paaszondag, 4 april 2010. In Brugge maken een tweehonderdtal renners en hun entourage zich klaar voor de 94ste Ronde van Vlaanderen. Een zee van supporters wacht hen op langs het parcours, miljoenen anderen volgen Vlaanderens mooiste op radio of tv.

2. Aflevering 2

20 februari 2011 (39 minuten)

Assistente Vera doet vandaag haar eerste echte regie. Ze verzorgt het programma van Karl Vannieuwkerke die het sportspektakel aan elkaar praat.

3. Aflevering 3

27 februari 2011 (39 minuten)

Dieter wordt geconfronteerd met een pijnlijke herinnering. Lou moet een moeilijke beslissing nemen. Ook in de koers vallen ondertussen de eerste slachtoffers.

4. Aflevering 4

6 maart 2011 (39 minuten)

Terwijl het bordeel Havana zijn deuren opent en de koers daar bijna voorbij zal komen, krijgt Ulrike slecht nieuws te horen over haar zus.

5. Aflevering 5

13 maart 2011 (39 minuten)

Dieter brengt Lasse in een lastig parket. De wagen wordt aan de kant gezet. In de Havana komen de eerste klanten aanbellen, Marc Six loopt in de val.

6. Aflevering 6

20 maart 2011 (39 minuten)

Pastoor Rik komt voor een verschrikkelijk dilemma te staan. Inspecteur Tomy gaat op zoek naar een oude liefde, ook de regie van de Koppenberg merkt dit op.

7. Aflevering 7

27 maart 2011 (39 minuten)

Reddy gaat op zoek naar zijn gestolen grasmachine. Net wanneer de renners de bergzone bereiken, komt Vera alleen te staan in de regiewagen.

8. Aflevering 8

3 april 2011 (39 minuten)

Terwijl de koers volop aan de gang is, probeert regisseur Miel zijn broer Lou te helpen. Dieter brengt Lasse opnieuw in de problemen. In de chalet wachten Filip en Johan tevergeefs op de terugkomst van Bart.

9. Aflevering 9

10 april 2011 (39 minuten)

Lasse en Dieter sluiten hun dag af in de feesttent waar ook de VIPS toekomen. Brahims neef Abdel komt om uitleg vragen. De koers zit erop, de renners komen aan.

avatar van GoodOldJack

GoodOldJack

Serie die dringend in de herkijk moet maar met die gigantische verwachtingen die gecreëerd werden toen de serie ging uitkomen in het achterhoofd was dit een stevige tegenvaller, bepaalde verhaallijnen zoals de extreem-rechtse eikel deden me niks. Beelden van de ronde zelf waren (veel te) beperkt. En het werd allemaal net iets te zwartgallig zonder wat momenten om dat wat te verzachten vaak, vond ik. Als je moe kakken moe je kakken, wrsch het bekendste humoristische stuk maar ik vond het niet grappig. Jammer, misser(tje) van Eelen voor mij.

avatar van NRT

NRT

Voor mij was vooral de sfeer en dat herkenbare rond de ronde van Vlaanderen mooi om te zien. De pintjes op cafe of in de zetel voor de ronde, dat mediacircus, die vlaamse vlagjes,... Daarnaast kan je natuurlijk weer altijd op die kleine, maar zeer sterke vlaamse acteursvijver rekenen. Het verhaal daarentegen vond ik maar matig. Je had de ronde op zich en daar rondom zate allerlei verhaaltjes, maar ik kan niet echt zeggen of die iets met elkaar te maken hebben. Ik merk heel vaak dat bepaalde series in de media worden opgeklopt en dat mensen precies een serie beter gaan bekijken, maar het verhaal kwam te kort. Natuurlijk waren er wel enkele cultmomentjes zoals de kakkende dwerg, als je moet kakken moet je kakken,... Dat laatste horen we waarschijnlijk nog enkele jaren . Had beter gekund.

avatar van Esteban

Esteban

Ik daarentegen vond De Ronde een uitstekende mozaïekreeks die voldeed aan werkelijk alle kwaliteiten waar Jan Eelen bekend voor staat, vol memorabele momenten ook.

avatar van JorisTVmeter

JorisTVmeter

Je moet het maar schrijven denk ik dan. Er kan zoveel gebeuren op één dag. Ieder heeft zijn eigen verhaal en toch loopt alles mooi samen. Ik vind dit een prima reeks, één van de betere van Jan Eelen.

PS: op de DVD staat voor meer dan een uur aan extra beeldmateriaal uit de koers zelf. Knap om als documentaire van die dag te zien.

avatar van Esteban

Esteban

Het moet in ieder geval een helse karwei geweest zijn om bepaalde dingen op de bewuste dag zelf verfilmd te krijgen, die voorbereiding alleen al. Hoedje af.

avatar van Dievegge

Dievegge

Het was een origineel idee om een miniserie rond de Vlaamse Wielerhoogmis te laten draaien. Er is eenheid van tijd, want alles speelt zich af op de dag van de Ronde. De vele simultane verhaallijnen hebben die wielerklassieker als spil. Sommige lijnen tonen de wielerervaring vanuit diverse standpunten: de regiekamer, de journalisten, de podiummeisjes, de V.I.P.'s, de reclamekaravaan, de toeschouwers en de tv-kijkers. Andere lijnen staan verder van de sport: de grasmachine, de Havana en de illegale euthanasie, maar toch is er altijd een link met de wedstrijd. Op die dag lijkt alles rond de Ronde te draaien, al gaat het gewone leven voort.

De grens tussen realiteit en fictie is vaag. Commentatoren spelen zichzelf. In de volgwagens werden camera's geplaatst, zodat je de tactische richtlijnen van de ploegleiders kunt volgen. Echte wedstrijdbeelden worden afgewisseld met de fictie eromheen. Het gaat over de memorabele editie van 2010, toen Cancellara de Muur van Geraardsbergen bestormde.

Het varieert van Vlaamse toilethumor tot zwaarmoedige tragiek. Uiteenlopende personages botsen met elkaar, staan voor een moreel dilemma en maken een evolutie door. Dankzij deze reeks weet ik wat vluchtmisdrijf in het Duits is: Fahrerflucht. Het bekendste citaat luidt: "O'j moe' kakk'n, moe-j' kakk'n!"

Stefaan Degand brak door met deze rol, maar het is een hele ensemblecast. Veel van de bekendste Vlaamse acteurs spelen een knappe rol, te veel om op te noemen, met diverse regionale tongvallen. Je hoeft geen fanatieke wielerliefhebber te zijn om deze reeks te waarderen, want het is vooral een spiegel van de Vlaamse samenleving met al haar kleine en grote conflicten.