• 9.378.921 stemmen

Show titel: The Penguin

Genre: Misdaad / Drama

Afleveringen: 8

Speelduur: 7 uur en 46 minuten

Ontwikkeld door: Adam Kassan, Colin Farrell, Craig Zobel, Daniel Pipski, Dylan Clark, Lauren LeFranc en Matt Reeves

Met: Colin Farrell, Cristin Milioti en Rhenzy Feliz

Datum van release: donderdag 19 september 2024

Eerst uitgezonden op: HBO Max (Verenigde Staten)

• HBO Max Bekijk miniserie via HBO Max
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot The Penguin

De gebeurtenissen in deze miniserie spelen zich één week na de gebeurtenissen uit 'The Batman' af. Men volgt hier hoe langzaamaan de ster van Oswald "Oz" Cobblepot aan de hemel van de criminele onderwereld van Gotham City rijst. Hij zal uiteindelijk verworden tot een grootheid, genaamd 'The Penguin', die zichzelf de 'gentleman der misdaad' noemt, door de straten van Gotham City manoeuvreert, en naar eigen zeggen alles pakt dat hem toebehoort.

Afleveringen

1. 1. After Hours

19 september 2024 (1 uur en 07 minuten)

Na de dood van Carmine Falcone probeert Oz zichzelf te legitimeren in de criminele onderwereld van Gotham.

2. 2. Inside Man

29 september 2024 (56 minuten)

Sofia probeert de kracht van haar familie veilig te stellen, terwijl Oz zowel de Falcone- als de Maroni-familie in zijn voordeel probeert te spelen.

3. 3. Bliss

6 oktober 2024 (1 uur)

In de hoop de toekomst van Gothams drugshandel onder controle te krijgen, moeten Oz en Sofia eerst de skeletten in hun kast aanpakken. Ondertussen wordt Victor heen en weer geslingerd tussen zijn nieuwe leven en wat er nog over is van zijn oude leven.

4. 4. Cent'Anni

13 oktober 2024 (59 minuten)

Sofia wordt geconfronteerd met de gebeurtenissen die haar in 'The Hangman' hebben veranderd en die hebben geleid tot een tien jaar durende strijd om te overleven in het Arkham State Hospital. Ze maakt plannen voor een hoopvollere toekomst.

5. 5. Homecoming

20 oktober 2024 (55 minuten)

Nu zijn beginnende operatie op het spel staat, doet Oz een wanhopige stap.

6. 6. Gold Summit

27 oktober 2024 (53 minuten)

Ondanks de pogingen van zijn vijanden om hem uit te roken, probeert Oz zijn bereik in de stad uit te breiden. Ondertussen kruist Victor het pad van een voormalige tegenstander.

7. 7. Top Hat

3 november 2024 (47 minuten)

Oz vecht voor het behoud van zijn gezin en zijn onderneming, terwijl Sofia een schokkende ontdekking doet.

8. 8. Great or Little Thing

10 november 2024 (1 uur en 09 minuten)

De waarheden worden blootgelegd als Oz Cobb het einde van zijn reis nadert en zijn machtsstrijd met Sofia tot een hoogtepunt komt.

avatar van Montorsi

Montorsi

Hmm ik zie ook niet helemaal waarom dit zo goed scoort. Als je dit uit het Batman-universum haalt dan had geen hond er naar gekeken, omdat je het al 100x eerder had gezien, denk ik. Ik kan er net aan 3* aan kwijt.

De personages waren stuk voor stuk vrij oninteressant. The Penguin zelf, ik snap de fuzz over het personage totaal niet. Farrell doet het leuk, maarja achter een masker is het allemaal iets makkelijker. Ik heb toch het idee dat velen zich laten leiden door het feit dat hij onherkenbaar is ofzo? Verder Sofia en Vic... nogal saaie bijpersonages. Verhaaltje is vrij oppervlakkig, gaat 8 alfleveringen lang van de ene naar de andere mafiabaas die een ander backstabbed. Heel onderhoudend is het allemaal niet.

Dan blijft staan dat het sfeertje wel in orde is en het kijktempo prima is, maar om nou te zeggen dat veel blijft hangen... maargoed misschien ben ik gewoon niet de doelgroep. The Batman vond ik ook al niks.

avatar van Thomas83

Thomas83

Na een veelbelovende eerste aflevering uiteindelijk toch behoorlijk teleurstellend. Als een misdaaddrama is dit een behoorlijk karige serie. Ik heb nog nooit zo'n weinig overtuigende misdaadwereld in een film of serie gezien. Een hoop personages zijn niet eens van Italiaanse afkomst, er is geen duidelijke of geloofwaardige organisatie en hiërarchie, en waar misdaadfilms- en series normaal garant staan voor kleurrijke personages en intimiderende figuren krijgen we daar hier helemaal niets van.

Milioti krijgt terecht lof voor haar spel, maar vond ik eigenlijk een miscast. Ik vond juist helemaal geen dreiging van haar uitgaan. Feliz is echt een vreselijke acteur zonder enig charisma. Farrell is als een soort van Tony Soprano-imitatie dan een stuk beter. Oz is ook het enige personage dat nog behoorlijk is uitgewerkt. Hoewel zijn "opkomen voor de armen"-boodschap uiteindelijk net zo hol is als Sofia's "weg met de patriarchie"-boodschap wordt er in elk geval wel af en toe gehint naar wat interessante tegengestelde karaktereigenschappen.

Helaas worden die karaktereigenschappen uiteindelijk alleen echt gebruikt als een excuus voor wat onvoorspelbaar gedrag van Oz. Feitelijk draait het hele plot alleen maar om de plotwendingen die daaruit voortvloeien. De spanning blijft ook beperkt doordat we al weten dat we hem in deze serie tot een machtig misdaadfiguur uit zien groeien. In andere woorden, hij heeft plot armor. Voor de rest is er minus Sofia geen personage om echt om te geven.

De pacing is overigens best wel raar. Voor een serie met maar acht afleveringen zijn er behoorlijk wat die niets doen voor het plot. Regelmatig staat het verhaal compleet stil door flashbackafleveringen. Op andere momenten verloopt alles weer bizar snel. De schrijvers zijn er totaal niet in geslaagd om informatie op een organische manier over te brengen op de kijker. De dialogen zijn ook zo simpel als het maar kan. Aanvankelijk vond ik het wel prettig dat je geen moeite hoeft te doen om personages te leren kennen of zo, maar op een gegeven moment was het wel duidelijk dat de serie de kijker vooral geen moment wil laten nadenken.

avatar van james_cameron

Indrukwekkende spin-off van de film The Batman, met Colin Farrell subliem (en onherkenbaar) als de onbetrouwbare, berekende titelfiguur. Inhoudelijk is dit meer The Sopranos dan DC Comics, maar de grimmige, vrij realistische aanpak werkt uitstekend binnen de context van de miniserie. De rest van de cast is ook eersteklas, met een glansrol voor Cristin Milioti, als de krankzinnige maar intelligente aartsvijand van Oswald Cobblepot. Het smaakt uiteindelijk naar meer, maar eigenlijk is het ook wel prima als het hierbij blijft.

avatar van The Oceanic Six

Ik had in het begin mijn twijfels hoe goed ik dit zou gaan vinden maar des te verder in de serie, des te beter het weet te zijn. The Penguin heeft een fijne misdaadvibe en is bij vlagen genadeloos hard en grimmig waarbij ik een paar keer wel echt positief verbaasd was hoever acties gingen. Colin Farrell is heel erg goed in de hoofdrol (keiharde man maar wel een zwaar moederskindje) en Cristin Milioti is als tegenspeelster ook uitstekend. Maar ik had eigenlijk op geen enkele rol wat aan te merken. Voegt de serie nou heel veel toe aan het Batman-universum? Niet, echt. Maar de extra verdieping maakt het wel de moeite van het kijken waard.

avatar van Noud

Noud

Taaie zit soms met lachwekkende en tergende dialogen.

Okay die laatste scene met Victor kwam beetje onverwachts. En mogelijk toch nog een deel 2