• 9.177.716 stemmen

Ontwikkeld door: René Solleveld, Walter van der Kamp en Hugo Heinen

Met: Pleuni Touw, Willem Nijholt en Bob de Lange

Oorsprong: Nederland

Datum van release: maandag 9 september 1974

Eerst uitgezonden op: Nederland 1 (Nederland)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot De Stille Kracht

Het verhaal speelt zich af aan het einde van de negentiende eeuw, en draait om de culturele kloof tussen Oost en West, in dit geval: Java en Nederland. De Nederlandse kolonialen worden zich ervan bewust dat ze weliswaar in naam overheersers van Java zijn, maar dat het eiland tevens zijn eigen natuurlijke orde handhaaft. Die orde wordt in stand gehouden door "de stille kracht" (de goenagoena) – een term die zowel naar de voor westerlingen ondoorgrondelijke aspecten van de oosterse cultuur verwijst als naar een vorm van tovenarij.

Afleveringen

1. Aflevering 1

9 september 1974 (1 uur en 19 minuten)

2. Aflevering 2

16 september 1974 (1 uur en 19 minuten)

3. Aflevering 3

23 september 1974 (1 uur en 20 minuten)

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Opmerkelijk dat hier nog geen berichten bij zijn geplaatst, terwijl dit vijftig jaar geleden toch zeer spraakmakende televisie was, zij het vooral vanwege een "controversiële" scène met een geheel blote Pleuni Touw. Gelukkig is die scène inmiddels niet meer zo sensationeel als toen: wat er ín die scène gebeurt is feitelijk veel schokkender.

Dezelfde regisseur maakte een jaar later naar dezelfde auteur de televisieserie Van oude mensen de dingen die voorbijgaan, en feitelijk lijdt De stille kracht aan dezelfde euvels, met zeer toneelmatige dialogen en vertolkingen, weinig begeleidende sfeermuziek, en bovenal opnames waarvoor letterlijk geen voet buiten de studio werd gezet. Waar dat in Van oude mensen nog functioneel was omdat daar het hele verhaal zich binnenshuis afspeelde (op een enkel café-terrasje na), krijgt De stille kracht hierdoor een bijna doodse uitstraling: van de prachtige natuur waar zoveel sprake van is zien we dus helemaal niets, de buitensfeer wordt slechts gesuggereerd door een constante geluidsmuur van cicada's of krekels plus een beo die af en toe door de dialogen heen schreeuwt, en dat er een Javaanse opstand dreigt vernemen we slechts uit de gespannen gesprekken in plaats van dat we zelf duistere blikken, onheilspellende inlanders of sinistere schaduwen te zien krijgen.

De serie redt het vanwege het fascinerende verhaal, de sterke vertolkingen van de meeste acteurs (waarvan er velen een jaar later opnieuw mochten opdraven) en het half cynische, half reële vertelperspectief van Ton Kuyl als de schilder Paul van Hove, maar het gebrek aan "atmosferisch" realisme weegt zwaar, net als het feit dat een echte climax ontbreekt, want na het plotselinge ophouden van de onverklaarbare gebeurtenissen en het bijbehorende uitblijven van de opstand wordt het verhaal nogal snel en op onbevredigende wijze afgerond. Spijtig.