De Legende van de Bokkerijders (1994-1995)
Show titel: De Legende van de Bokkerijders
IMDb beoordeling: 7,9 (238)
Genre: Avontuur / Familie
Afleveringen: 13
Speelduur: 5 uur en 25 minuten
Ontwikkeld door: Dick van den Heuvel en Ton van Reen
Met: Gene Bervoets, Lennert Hillege en Hugo Metsers
Nederland / België / Frankrijk / Duitsland
Datum van release: zaterdag 22 oktober 1994
Eerst uitgezonden op: Nederland 1 (Nederland)
- Niet beschikbaar op Netflix
- Niet beschikbaar op Pathé Thuis
- Niet beschikbaar op Videoland
- Niet beschikbaar op Amazon Prime
- Niet beschikbaar op Disney+
- Niet beschikbaar op Google Play
- Niet beschikbaar op Ziggo
Plot De Legende van de Bokkerijders
Limburg, 1760. De Oostenrijkse keizerin heerst over het land en legt de boeren zware belastingen op. Veel landarbeiders zien zich gedwongen in de levensgevaarlijke mijnen te gaan werken. Martien Kremers, een boerenzoon van 14 jaar oud, wil zijn familie van de ondergang redden en heeft een plan om het probleem op te lossen. Na de uitvoering daarvan moet hij vervolgens alles op alles zetten, om de waarheid verborgen te houden. Hij krijgt te maken met de boeren, overheid en de Bokkenrijders.
Afleveringen
1. Koningswater
22 oktober 1994 (25 minuten)
De schout moet de belasting innen voor de keizerin van Oostenrijk. Dat vader Kremers het niet kan betalen en hun Lotteke erg ziek is, laat de schout koud. Hij vindt dat Kremers en zijn beide zonen Martien en Driek in de mijn in de mijn moeten gaan werken. Martien is bang voor de mijn, omdat de ouders van zijn beste vriend Wolf in de mijn zijn omgekomen. Sinds die tijd leeft Wolf alleen in een hut in het bos. Martiens droom is om later dokter te worden. Zijn voorbeeld is dokter Kirchoffs, de dokter van de stad, waar ook de arme mensen veel respect voor hebben. Om zijn doel te bereiken, leert Martien van de pastoor lezen en schrijven.
2. Onschuld
29 oktober 1994 (25 minuten)
De pastoor heeft Martien op diefstal betrapt. Martien vertelt dat hij dat doet om zijn wens te vervullen, namelijk Lotteke naar de Witte Bergen te kunnen brengen. Onder de voorwaarde dat de boeren het goud terugkrijgen, laat de pastoor de diefstal gebeuren. Als de schout de volgende morgen de diefstal ontdekt, laat hij de pastoor wegvoeren. Kremers vraagt bij de kanunnik om werk in de mijnen, die eigendom zijn van de kerk. Martien maakt zich zorgen om Lotteke, waar het steeds slechter mee gaat.
3. Goud Als Water
5 november 1994 (25 minuten)
Als Martien in het dorp aankomt, is het huis van zijn familie door Bokkenrijders omsingeld. Zij zoeken Lei, maar die is verdwenen. De volgende dag onderzoekt de schout de overval. Hij gelooft niet in de legende van de Bokkenrijders. Martien is geschokt: het goud is weg. De pastoor, die intussen was gefolterd, wordt in de kerker veroordeeld en zal onthoofd worden. De Zwarte Kapitein ontmoet Anna Swinkels. Hij vraagt haar om vertrouwen en haar hulp. Wolf en Martien zien dat er zigeuners de stad in komen. Tegen de zin van de schout in, heeft de kanunnik hen daarvoor toestemming gegeven. Martien en Wolf laten bij de zigeuners met hulp van Aranka de toekomst voorspellen.
4. Meer Pijlen op de Boog
12 november 1994 (25 minuten)
De talisman, die Martien van Mama Maraya heeft gekregen, voert hem, Wolf en Aranka naar Lei zijn schuilplaats. De oude tinnegieter weigert echter het geld terug te geven. Op het schavot wordt de pastoor aan de beul overgedragen. Martien en Wolf komen net op tijd om te zien hoe de Zwarte Kapitein de pastoor bevrijdt. De Bokkenrijders Theo en Geraerts brengen de gewonde pastoor naar dokter Kirchhoffs. De schout wil duidelijk maken dat hij niet over zich heen laat lopen. De zondebok hiervoor is snel gevonden: de zigeuners. In de abt hoort Martien toevallig een gesprek, waar de schout de kanunnik vertelt dat hij de zigeuners moet wegjagen. Geschrokken vertelt Martien dit aan Aranka.
5. Verraad
19 november 1994 (25 minuten)
Martien ontmoet Lei en vertelt hem dat de zigeuners in gevaar zijn. De Zwarte Kapitein ziet zich door zijn mannen gedwongen om de boerderij van Kremers te overvallen, om een spoor van Lei te vinden. Hij waarschuwt Martien voor deze aanval en geeft precieze aanwijzingen hoe zijn familie de boerderij kan redden. Martien neemt zijn oudere broer Driek in vertrouwen betreffende de diefstal en de overval die de Bokkenrijders gaan doen. Lei bedenkt een plan om de zigeuners weer bij de kanunnik in vertrouwen te brengen.
6. In het Licht van de Kaars
26 november 1994 (25 minuten)
De boerderijbewoners hebben zich goed op de overval van de Bokkenrijders voorbereid. Alleen Van Brakel houdt zich niet aan de bevelen van de Zwarte Kapitein. Hij gooit namelijk een fakkel in de kamer van Lotteke. De Zwarte Kapitein gaat samen met Geraerts en Theo op zoek naar Lei. In de omgeving van de mergelgrotten vinden ze Lei zijn schuilplek. Daar wacht hen zowel een aangename als een onaangename verrassing.
7. Tussen Twee Vuren
3 december 1994 (25 minuten)
De schout windt zich op. Niemand mag er immers achter komen, dat de bok van lood is. Martien, zijn vader en broer Driek gaan voor de eerste keer naar de mijn. Van Gaal deelt Martien in als raper bij Van Gastel en zijn zoon Freekje. Kirchhoffs vertelt Anna dat de schout op zijn aanwezigheid rekent bij de terechtstelling van de drie Bokkenrijders. Zij bedenkt een plan.
8. De Dubbelganger
10 december 1994 (25 minuten)
De schout staat erop dat Kirchhoffs bij de terechtstelling aanwezig is en dus heeft hij geen andere keuze. De volgende morgen komt de bevolking bij elkaar op het galgenveld. Toch schiet de Zwarte Kapitein de touwen van de Bokkenrijders door, waardoor zij kunnen ontsnappen. Martien en Wolf zijn onder de indruk. Kirchhoffs ontmoet even later de pastoor en brengt hem onder in een verlaten kapel in het bos.
9. De Schuilplaats
17 december 1994 (25 minuten)
Van Gaal, de opzichter van de mijnen, benoemt Martien tot teller. Ook moet hij brieven voorlezen, omdat hij zelf niet kan lezen. Zo leest Martien een brief voor, afkomstig van de kanunnik, waarin staat dat de afstanden van de stutten vergroot moeten worden om hout te sparen. Anna wordt in de kerk door een geheimzinnig persoon aangesproken. Hij stelt zich voor als Henry le Griot en beweert een oude vriend van de pastoor te zijn. De Zwarte Kapitein brengt Henry naar de geheime verbergplaats van de pastoor.
10. De Mijnramp
24 december 1994 (25 minuten)
Wolf is in eerste instantie vreselijk teleurgesteld in de vertrouwensbreuk van Martien. Dan ziet hij in dat Martien geen andere mogelijkheid had om de zigeuners veilig onder de brengen. Met Lotteke gaat het steeds slechter. Dokter Kirchhoffs redt haar leven na een hartaanval. Daarbij ontdekt Martien toevallig, wie achter het masker van de Zwarte Kapitein schuilgaat. Ondertussen bereidt Henry le Griot in de mijnen de opstand voor.
11. Een Schijn van Twijfel
31 december 1994 (25 minuten)
Het ongeval in de mijnen eist één dodelijk slachtoffer en vele gewonden. Toch beveelt Van Gaal dat er doorgewerkt wordt. Henry twijfelt of de opstand in de mijnen wel door moet gaan. De pastoor en Anna overtuigen hem het nogmaals te proberen. De Zwarte Kapitein en de Bokkenrijders zullen de mijnwerkers helpen. Dit betekent hun eerste actie op klaarlichte dag.
12. In de Val
7 januari 1995 (25 minuten)
Van Gaal vertelt de mijnwerkers dat er een aantal verbeteringen zullen plaatsvinden. De schout hoort dat Martien ontsnapt is. Hij laat vader Kremers en Driek oppakken. Kirchhoffs verstopt Martien bij de zigeuners. Als Martien van de gevangenisinname hoort, weet hij dat het de schout eigenlijk om hem gaat. Daarom besluit hij zich aan te geven bij de schout.
13. Ontsnapt aan de Galg
14 januari 1995 (25 minuten)
De Zwarte Kapitein bereidt met zijn mannen het plan voor om Martien te bevrijden. De Bokkenrijders hebben de taak om de rakkers uit te schakelen. Op dat moment komen de landheer en de hoge heer bij het kasteel aan. Als de schout hen begroet, merkt hij dat er iets niet in orde is. Wanneer hij de bewusteloze rakkers aantreft, laat hij het slot omsingelen.
Driek Kremers
Anna Swinkels
Vader Kremers
van Brakel
tommykonijn
Een erg fijne jeugdserie. Voor het eerst gezien toen ik nog op de basisschool zat en vervolgens door de jaren heen nog vele malen gehuurd in de videotheek. Uiteindelijk de serie ook maar op dvd aangeschaft. De Bokkenrijders heb ik altijd een interessant fenomeen gevonden en deze serie schetst er een mooie (mogelijke) weergave van. Wat dat betreft vraag ik me echt af of het nou gewoon een bende ordinaire rovers was of meer een Robin Hood-achtige groep zoals hier wordt gesuggereerd. Acteurs als Gene Bervoets en Hugo Metsers doen het prima, maar het is voornamelijk Joost Prinsen die opvalt. Daarnaast doet ook de jonge cast het degelijk. Maar de serie heeft meer te bieden: mooie kostuums, prachtige (Limburgse) locaties en een boeiend verhaal dat overtuigend wordt uitgewerkt. Het enige eventuele minpuntje is dat het bij vlagen een beetje gedateerd is (het zwaardgevecht tussen de Zwarte Kapitein en de schout), maar persoonlijk kan ik me daar niet aan storen. Een serie om meermaals te bekijken en een die daarnaast uitermate geschikt is voor zowel jong als oud.
Toontje_mm
Is dit ook met Hugo van den Loonsche Duynen.
tommykonijn
Is dit ook met Hugo van den Loonsche Duynen.
Nee, dat personage werd verzonnen voor de attractie in de Efteling. Villa Volta staat verder los van De Legende van de Bokkerijders, maar het is wellicht geen toeval dat de Efteling vlak na deze serie met dit thema op de proppen kwam. In de serie is iemand anders, Joseph Kirchhoffs, leider van de Bokkenrijders.
Quido_mm
Vergeet ook de muziek van Erik van der Wurff niet.
Hoewel ik ook wel goed zie dat het af en toe bijzonder houterig is, blijft dit toch mijn favoriete serie ever. Jammer dat het vervolg, waar destijds over gesproken werd, er nooit gekomen is. En jammer dat Karst van der Meulen daarna niks meer heeft gemaakt: de Koning van de Nederlandse jeugdfilm en -serie.
Realtimes | Publishing Network
Social media