• 9.373.254 stemmen

Geregisseerd door: Felix Moeller

Met onder meer: Johanna Liebeneiner, Margarethe von Trotta en Oskar Roehler

Gesproken taal: Frans, Duits en Hebreeuws

Plot Verbotene Filme

"The hidden legacy of Nazi Film"

Tijdens de periode van het 'Derde Rijk' werden meer dan 1200 speelfilms geproduceerd. Ongeveer honderd van hen zijn volgens deskundigen expliciete propagandafilms. Zelfs vandaag de dag, meer dan 70 jaar na première, zijn nog steeds meer dan 40 films niet toegankelijk voor het publiek. Welke films zijn tientallen jaren na de val van het nationaalsocialisme nog altijd zo gevaarlijk, dat zij achter slot en grendel bewaard moeten worden? Sommige illegale kopieën circuleren op het internet en naar de weinige openbare vertoningen is een grote vraag. 'Verbotene Filme' stelt deze 'verboden' films voor en gaat op zoek naar wie hun publiek is en welk effect zij vandaag de dag nog hebben in Duitsland en landen waar ooit de nazipropaganda werd onderwezen.

avatar van Biosguru

Biosguru

Volgens mij hoort het vraagteken niet achter de titel. Zou dit overigens graag zien. Komt vast wel eens een keer op de Duitse TV.

avatar van starbright boy

Documentaire over een boeiend onderwerp. De filmindustrie in nazi-Duitsland. En dan niet zozeer de wat onschuldiger vermaakfilms (want die zijn er ook genoeg), maar de films die soms heel expliciet en soms subtieler propagandistisch zijn en die in Duitsland nog altijd alleen vertoond worden in filmmusea, vaak met discussies achteraf. De film laat veel interessante fragmenten zien, maar ook erg veel van de discussie of je dat soort films moet verbieden (of het zo moet houden als het nu in Duitsland is, heel soms te bekijken met een beetje een drempel) of vrij moet geven. En alle standpunten daartussen in. Over dat onderwerp heb ik me al lang een mening gevormd (vrijgeven) en die is na deze documentaire niet veranderd. Dat discussiedeel had een iets te hoog Nieuwsuur-gehalte. Verschillende pratende hoofden die verschillende standpunten uitlegden. Iets minder dat en iets meer analyse over films tijdens de nazitijd en ik had de film beter gevonden.