• 9.371.852 stemmen

Le Pays sans Étoiles (1946)

Drama / Romantiek | 100 minuten

Geregisseerd door: Georges Lacombe

Met onder meer: Jany Holt, Pierre Brasseur en Gérard Philipe

Gesproken taal: Frans

Plot Le Pays sans Étoiles

Een kantoorbediende krijgt een visioen van een honderd jaar eerder gepleegde misdaad en onderzoekt de feiten van een in moord en zelfmoord eindigende driehoeksverhouding. Tegelijk komt hij zelf in een situatie terecht die het verleden steeds preciezer lijkt op te volgen.

Catherine Le Quellec / Aurélia Talacayud

Jean-Thomas Pellerin / François-Charles Talacayud

Simon Legouge / Frédéric Talacayud

Le clerc de notaire

Wat zie ik, nog geen stemmen van de Franse jaren 40 fantasy met Gerard Philippe buffs voor een Franse jaren 40 fantasy met Gerard Philippe ? Misschien is dit voor fantasy buffs te casual, en voor casual kijkers te fantasy...toch deed dit me niet alleen vanwege de protagonist wel aan JOLCDS denken, eerder inhoudelijk dan visueel trouwens. Ook hier hebben we een Grote Liefde in 2 dimensies, die dreigt te worden verstoord door een bad guy...ik zei dat in Juliette de bad guy me aan Brasseur deed denken, hier treedt hij zelf op ! Zonder baard weliswaar.

Philippe is dus een notarisklerkje dat- voor de verandering- koortsig ronddoolt en al dan niet aan hallucinaties lijdt, zijn chef stuurt hem naar Spanjolenland voor een erfeniskwestie. Halverwege de reis ergens in zuid-Frankrijk meent hij een landschap Da Vinci style met rotsen te ontwaren dat hij in zijn hallucinaties had gezien...

In die fantastische setting ontmoet hij het onderwijzeresje Holt, een soort Assepoester figuur die onder de plak zit bij een wederom groteske Sylvie in de boze petemoei rol. Deze Holt lijkt natuurlijk verdacht veel op een schilderij van Aurelia, een weldoenster uit de vorige eeuw die in de steek wordt vereerd maar sneefde onder duistere omstandigheden.

Helaas wordt de beginnende romance tussen Holt en Philippe onderbroken door de aankomst van Philippes buddy- en niet broer- Brasseur, een cynische spotvogel. Deze bad boy valt in de smaak bij Holt en een conflict kan niet uitblijven.

Ongeveer op dat moment begint de film in de film, een kostuumdrama spelend anno 1830, een film waarvan de gebeurtenissen merkwaardig parallel lopen aan die in het "heden ", en gespeeld door dezelfde acteurs allicht. Het frappante overigens is dat Brasseur hier de Grote Romantische Mythe doorprikt met een cynische deconstructie van de gebeurtenissen, waarmee deze film zijn tijd vooruit was.

Het einde is een all out fantasy , maar dan bedoel ik ook helemaal het einde, de rest is eerder een soort hybride tussen mystery/fantasy/romantisch kostuumdrama.

Visueel is het redelijk maar niet bijzonder, de gothic sequentie op het kerkhof viel nog het meest op. Verder typisch Franse school uit die tijd.

Is uit op DVD zonder anderstalige onderschriften, maar gespecialiseerde torrent tracker buffs lachen om dit soort beperkingen. Al denk ik dat dit te weinig all out fantasy en teveel praatdrama is voor hun smaak.