• 9.372.303 stemmen

Geregisseerd door: Yariv Horowitz

Met onder meer: Yotam Ishay en Roy Nik

Gesproken taal: Hebreeuws

Plot Rock Ba-Casba

Het is 1989. In een tijdperk van Palestijnse eisen voor onafhankelijkheid, stuurt de staat Israël jonge soldaten om de Arabische bevolking in de bezette gebieden te overzien. Nadat één van hen om het leven komt, wordt het gemeenschappelijke lot van vier jonge soldaten en een Palestijnse familie verzegeld. Ze proberen zich te verzetten tegen de chaos om hen heen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Malick

Malick

Het grootste obstakel van Rock Ba-Casba is dat het vooral de verschillen toont tussen de Israëlischers en Palestijnen. Waarom niet eens uitgaan van de overeenkomsten tussen de twee partijen? De Palestijnen worden hier verbeeld als 'stenengooiers' en de Israëlischers veelal als opvliegende (te) jonge soldaten. Verder niet onaardig maar ik snap de superlatieven niet zo goed op buiitenlandse Filmfestivals.

avatar van BBarbie

BBarbie

Ik vond het wel aardig om twee films met dezelfde titel vlak na elkaar te zien. Met de titels houdt de gelijkenis overigens op, want het zijn twee totaal verschillende films. Daar waar de film van Laïla Marrakchi een beeld schetst van een modern gezin in het hedendaagse Marokko, is dit een relaas een groep jonge militairen die tijdens de Eerste Intifada op patrouille is Gaza.

De film richt voornamelijk op de verschillen tussen de soldaten onderling en in mindere mate op hun omgang met de lokale bevolking. Gezien het thema had dit volgens mij een betere film op moeten leveren dan de tamelijk sobere registratie van de interactie van alle betrokkenen.