• 9.371.614 stemmen

Edogawa Rampo no Injû (1977)

Mystery | 118 minuten

Genre: Mystery

Alternatieve titels: The Beast in the Shadows / 江戸川乱歩の陰獣

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Tai Katô

Met onder meer: Mariko Kaga, Teruhiko Aoi en Tomisaburô Wakayama

Gesproken taal: Japans

Plot Edogawa Rampo no Injû

Een schrijver van misdaadverhalen loopt op tegen een vrouw in een museum en ziet vanuit zijn ooghoek opvallende rode striemen op haar rug. Later komt hij haar toevallig weer tegen en ze raken aan de praat. Ze blijkt een groot fan van zijn werk. Ook heeft ze een paar dreigbrieven ontvangen van een oude geliefde die haar dag en nacht zegt te begluren, en ze vraagt de schrijver haar te helpen. Geïntrigeerd door het verhaal en de mysterieuze vrouw begint hij zijn onderzoek.

Kôichirô Samukawa

Kyôko Uekusa

Helen Christie

avatar van beavis

beavis

grote uitschieter van mijn prive Rampo-retrospectiefje

Edogawa Rampo Ryoki-kan: Yaneura no Sanpo Sha (1976) is een goede aanloop voor deze, Kuro Bara no Yakata (1969) is ook stilistisch interessant hoewel die inhoudelijk toch tegenvalt en ik hoop snel Môjuu (1969) (lang geleden al eens gezien maar viel toen in slaap...) en Kyatapirâ (2010) ook nog te gaan zien.

Dit is een soort Basic Instinct avant-la-lettre. Het verhaal is natuurlijk anders en de vrouw in dit verhaal heeft ook geen ijspriem of ander fallus-symbool om mee over mannen te domineren, maar er is in dezelfde mate spraken van manipulatieve spelletjes en seksuele spanningen. Hiermee doet het zeer veel recht aan het werk en de oorspronkelijke Ero guro - Wikipedia, the free encyclopedia - en.wikipedia.org bedoelingen van de misdaad/horror schrijver Rampo. En om die reden heb ik ook het kijken van een recentere filmversie van ditzelfde verhaal Inju, la Bête dans l'Ombre (2008) nog even uitgesteld...

avatar van McSavah

McSavah

Jammer alleen dat de uitkomst al binnen tien minuten wordt weggegeven. Gelukkig wordt de film genoeg interessant gehouden en is het exacte verloop nog gewoon leuk om te volgen. Verder is het vooral genieten van hoe stilist Tai Katô alles weer in beeld brengt. Toch apart dat hij niet meer status heeft, buiten Japan althans. Heeft gewoon een eigen stijl ontwikkeld binnen het ontzettend productieve en creatieve Japanse filmlandschap. Net zo sterk en stijlvast als bijvoorbeeld Shinoda (soort kruisbestuiving tussen Ozu en new wave), maar die heeft weer in meer genres gewerkt dan Katô. Deze film is overigens wel wat afwijkend van zijn andere films door het 4:3 formaat en het Rampo-materiaal.