• 9.372.315 stemmen

Oorsprong: Noorwegen / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Karen Winther

Met onder meer: Karen Winther

Plot The Betrayal

De Noorse Karen Winther probeert zich te herinneren wat haar als tiener bezield heeft om haar linkse krakersvrienden te verraden aan de neonazi’s. De maakster en de hoofdrolspeelster van de documentaire sluit zich rond haar 15e aan bij de antifascistische jeugdgroepering ‘Blitz’. Als jongste van de groep vindt Karen echter niet het thuis waar ze naar op zoek is. Ze maakt een beslissing waar ze zichzelf later nauwelijks nog voor kan vergeven: ze wordt een spion voor de neonazi’s. Anders Breivik noemt in 2009 op een forum het krakersbolwerk Blitz als reden voor het oprichten van een Noorse variant van de English Defense League (de extreemrechtse sympathisanten van Geert Wilders). In hoeverre biedt 'The Betrayal' dan een inzicht in wat er rondspookt in Breiviks gedachten? Komt Breivik uit een milieu waar spanningen tussen ultrarechts en links al tijden ondergronds aanwezig zijn? Terloops is de film een venster op de politieke wereld van Oslo, waar halverwege de jaren negentig botsingen plaatsvinden tussen jeugdige groepen antifascisten en extreemrechts.

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Die Breivik uit de omschrijving van deze docu kan je meteen weer vergeten die komt in de hele docu niet voor, al zat het niet helemaal toevallig zijn dat de IKON hem uitzendt een jaar na de aanslagen door Breivik.
Documaakster Karen Winther liep als 15-jarige over van het linkse krakersbolwerk "Blitz" naar de Noorse Neo-Nazi's met een hoop info over het AntiFa-krakerswereldje.
En heel Oslo hing al gauw vol met haar foto (nazi-hoer)...na een jaar met de Neo-Nazi's meegelopen te hebben klopt ze uiteindelijk aan bij de politie om haar uit die scene weg te halen.
15 jaar later gaat onze Karen gebukt onder gewetensnood en belt haar oude linkse vrienden om te vragen of ze haar kunnen vergeven.
Die bezoekjes en die aan haar ouders vormen dan ongeveer deze docu.
Okay getroubleerd meisje....één keer niet d'r zin krijgen...en overlopen...de boel verraden...allemaal zelf weten hoor, maar om dan 15 jaar later met dit zielige docuutje op de proppen te komen....pfff...veel wijzer worden we nergens van en de regisseuse is een vervelende jankster waar we weinig sympathie voor kunnen opbrengen.
Enige enigszins bizarre moment is de ontmoeting met ook ex-Neo-Nazi die haar als 15-jarige opdracht gaf om in "Blitz" te blijven als infiltrant.....huilend en verontschuldigend vallen ze elkaar in de armen.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

wendyvortex schreef:

Ik heb gewoon de synopsis overgenomen van HollandDoc, en die vermeldde Breivik.

Natuurlijk heeft het tijdstip van uitzenden te maken met de herdenkingen van de gebeurtenissen in Oslo en Utøya.

Maar er zit wel degelijk een (indirecte link) naar Breivik in de documentaire. Er wordt gesteld of afgevraagd of Breivik al dan niet is "gevormd" door de rechts-extremistische beweging in Oslo van de jaren '90.

Verder had ik ook wat moeite met de documentaire, en dan vooral met de maakster zelf. Want waar staat Karen Winther nu eigenlijk, ruim 15 jaar nadien? Oké, ze heeft duidelijk gebroken met extreem-rechts, dat is wel duidelijk. Maar verder krijgen we niet of nauwelijks inzicht in haar huidige politieke kleur, en waar ze nu eigenlijk voor staat. Ze is zeker ook niet extreem-links meer, dat is wel te zien aan haar kleding, uiterlijk en dergelijke. Maar wat is ze dan wel? Ze zou zomaar een Geert Wilders-aanhangster kunnen zijn, maar ook één van de leden van de Arbeiderspartij, die door Breivik zo zwaar werd getroffen. Wie zal het zeggen...?

Wel goed vond ik hoe gepoogd wordt een beeld te schetsen het Oslo van halverwegen de jaren '90, met de tegenstellingen tussen beide extremistische groeperingen. En dan hebben ze het nog niet eens over de zog. Black Metal (Satanistische) beweging, die in die jaren verantwoordelijk waren voor moorden en branden, zoals het in de fik zetten van enkele eeuwenoude Noorse staafkerken...

Moeilijk om hier een waardeoordeel aan te geven...