• 9.370.356 stemmen

Der Fluss War Einst ein Mensch (2011)

Alternatieve titel: The River Used to Be a Man

Oorsprong: Duitsland

Geregisseerd door: Jan Zabeil

Met onder meer: Alexander Fehling, Sariqo Sakega en Obusentswe Dreamar Manyim

Plot Der Fluss War Einst ein Mensch

Een jonge Duitse man reist richting een Afrikaans land. Aan de oever van een rivier ontmoet hij een oude visser die bereid is hem mee te nemen in zijn houten boot. De volgende ochtend wordt de man alleen wakker in de boot en hij bevindt zich in een schier eindeloos lijkend deltagebied. Dan begint voor de man een innerlijke strijd met de dood, zijn angsten en zijn perceptie van de werkelijkheid. Na dagen van omzwervingen komt hij eindelijk in een dorp aan, maar zijn odyssee is nog niet ten einde gekomen.

avatar van gauke

gauke

Filmkunst van de bovenste plank, waarbij geen woorden, maar gezichtsuitdrukkingen en gebaren belangrijk zijn. De productie komt spiritueel en mythologisch over. Door de geweldige cameravoering een vooral visueel sterke film. Het gaat hier om het gevoel. Alexander Fehling lijkt in een solovoorstelling terecht gekomen te zijn; hij speelt indringend en temidden van het Afrikaanse landschap is hij eenzaam en verloren. Een groot gemis vond ik dat de regisseur verzuimd te vertellen, het hoe en waarom de hoofdpersoon zijn leven riskeert. Daardoor bleef het voor mij, ondanks de adembenemende beelden, een ver van mijn bed show.

avatar van poko

poko

• 2074 stemmen

Er is hier toch ook helemaal geen sprake van een vooropgezet plan? Het hoofdpersonage wil gewoon een boottochtje maken, eigenlijk wil hij niet eens in het moeras overnachten. Pas als de oude man plots sterft , wordt de situatie netelig.

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Vrijwel geen dialoog, nauwelijks plot en toch een prachtig film die in eerste instantie heel rustig verloopt, we varen mee door een moerasachtig gebied, kabbelend in de kano.
Overnachten 's nachts met onze gids/bootsman, komen in gebrekkig Engels wat dichter bij elkaar en dan wordt je 's ochtends wakker, is de man overleden en sta je daar in the middle of nowhere als vreemde in een vreemd land.
Debuutfilm voor één van de regionale Duitse omroepen, beperkt budget, maar dat zie je mede door de prachtige locatie er niet aan af.

avatar van Movie-Addicted

Movie-Addicted

Film met weinig dialoog en erg fraai geschoten. Acteerwerk is daarnaast vrij rustig, soms TE rustig. Dit maakt overigens ook weinig uit want de blikken/ogen spreken boekdelen. Helaas vond ik hem niet zo goed als mijn voorgangers, waaron weet ik niet. Wellicht was the feeling die ik bij deze film had gewoon niet right.

Matig, maar voldoende.

*2.75

P.s. plot omschrijving klopt niet helemaal, wellicht is dit gedaan om niet te veel spoilers weg te geven.