• 9.372.307 stemmen

Geregisseerd door: Urs Egger

Met onder meer: Ulrike Folkerts en Thomas Sarbacher

Gesproken taal: Duits

Plot Restrisiko

In een oude kernreactor, die door politieke trucs en omkopingen in gebruik is gebleven, treedt een storing op. De storing leidt tot een enorme explosie. Hamburg en het omliggende gebied blijkt radioactief besmet te zijn en wordt als quarantaine-gebied bestempeld. Ruim twee miljoen mensen moeten geëvacueerd worden. Medewerkster Katja (Urike Folkerts) reist af naar de besmette zone om te onderzoeken wie verantwoordelijk is voor deze catastrofe.

Katja Wernecke

John Johannson

Claus Hansen

avatar van FransBosch

FransBosch

Een buitengewoon boeiende film over de gevaren en gevolgen van verouderde kernreactoren. Iets wat vooral Duitsland in z'n greep houdt.

Dan is het ook niet zo gek dat dit juist een Duitse film is die de afgelopen maand op de Duitse TV-zender SAT1 in premiere is gegaan. Ik was dankzij de voorstukjes van de film die al sinds december vorig jaar op SAT1 te zien waren al helemaal verkocht: Deze film moest ik zien!

De film blijft erg boeiend van begin tot het einde. Het verhaal is wel behoorlijk gedramatiseerd, maar er zitten door het geheel heen zeer interessante details. De film leert je een kernreactor beter van binnen kennen. Het acteerwerk is behoorlijk goed en vooral de camera opnames zien er als Hollywood kwaliteit uit. Wel is er door de film goed te merken dat dit geen Steven Spielberg productie is, maar een informatieve en spannende speelfilm, die gemeen 'inspeelt' op de angsten van vele Duitsers, gemaakt door een prima Duitse regisseur.

Een behoorlijk minpunt van de film is wel dat er continu met flashbacks wordt gewerkt. De kerncentrale ontploft direct al aan het begin, waardoor je aan het begin van de film flink kan gaan twijfelen of het echt spannend wordt. Het hele proces wat zich afgespeeld heeft vóór het ongeluk wordt in flashbacks verteld, maar komt wel uitgebreid aan bod. Zo komen in de film diverse 'cliffhangers' voor aan het begin en het einde van iedere flashback. Zo blijft ieder stukje boeien en wacht je met smart af op de volgende flashback of juist naar de volgende 'huidige' situatie.

Helaas moet in deze rampenfilm de wereld (of in ieder geval Duitsland) weer gered worden door een paar helden. Dat maakt het iets ongeloofwaardiger, maar aan de andere kant blijft het wel spannend.

Wel een realistisch beeld is dat ook duidelijk de gevolgen van straling aan bod komen en wat er in een kerncentrale afspeelt, vlak voordat een reactor ontploft.

Al met al heb ik mijn avondje prima vermaakt en was ik vast aan de buis gekluisterd. Dankzij het boeiende onderwerp, gecombineerd met rijke informatie en een gedramatiseerd / spannend karakter geef ik de film 4 sterren. Een aanrader dus!

Nu nog hopen dat deze film ook nog eens op de Nederlandse televisie te zien zal zijn...