• 9.370.487 stemmen

Niekas Nenorejo Mirti (1966)

Drama / Historisch | 100 minuten

Genre: Drama / Historisch

Alternatieve titel: No One Wanted to Die

Oorsprong: Sovjet-Unie

Geregisseerd door: Vytautas Zalakevicius

Met onder meer: Regimantas Adomaitis

Gesproken taal: Litouws en Russisch

Plot Niekas Nenorejo Mirti

Het verhaal speelt zich af in Litouwen na de Tweede Wereldoorlog. Het toont dramatische gebeurtenissen in een kleine Litouwse agrarische gemeenschap waar de mensen moeten kiezen tussen de Sovjets en een splitsing genaamd "broeders in het bos".

avatar van Montorsi

Montorsi

Goeie film, maar ik vermoed dat ik iets te veel verwachtingen kreeg door de inleidende spreker. Die roemde namelijk het camerawerk en cinematografie. Dat heb ik er niet uit kunnen halen helaas, dat was zelfs behoorlijk saai. Inhoudelijk zeker wel de moeite waard, en erg leuk dat dit in de Sovjet-tijd is gemaakt.

avatar van beavis

beavis

ik zie zojuist wat screenshots, maar die hebben wel iets hoor, lijkt alsof ik toch (en nog vrij recent zelfs) weer iets gemist heb op het IFFR

avatar van MisterPink

MisterPink

Het is best wel schokkend dat het IFFR publiek deze Litouwse klassieker niet weet te waarderen. Een miezerige 2,1 Alleen het shot van de op hol geslagen paarden levert al een voldoende op. Komaan zeg! Had de inspreker vooraf niet het schitterende camerawerk geroemd? Cinematografisch een plaatje, boeiende karakters en een ontknoping die er zijn mag. Saai is het allerminst. Misschien wat controversieel in Sovjet-tijd. Leuk is het goede woord niet. De Litouwse partizanen, de broeders in het bos, zijn de bad guys, de rovers en verkrachters. De Sovjets vanzelfsprekend de good guys, anders zou deze fraaie film nooit het daglicht hebben gezien en dat zou een zonde zijn geweest.