• 9.379.001 stemmen

Geregisseerd door: Mario Soldati

Met onder meer: Walter Chiari, Delia Scala en Vittorio Gassman

Gesproken taal: Italiaans

Plot Il Sogno di Zorro

De nakomeling van volksheld Zorro blijkt een onhandige lafbek tot hij op een keer op zijn achterhoofd valt en een persoonsverwisseling ondergaat. De gouverneur geeft hem opdracht zijn aanbeden vrouw voor hem te laten ontvoeren, maar hij wordt zelf verliefd op haar.

Don Raimundo Esteba

Gloria / Estrella / Dolores

Don Juan Antonio

Graf Don Esteban Contrero

La Locandiera

Pablo / Ramon

Er bestaan er niet zoveel van : films met Sophia Loren in een bijrol...zo ongekend nog dat ze hier als Sofia Scicolone op de credits vermeld staat. Een bijrol zeg ik : ze blijkt een serveerster in een taveerne te zijn, en zo te zien was haar toch reeds gezegende boezem voor de gelegenheid nog verder opgevuld ! Ze wordt door Chiari op de bek gepakt en even later na amper 5 minuten is ze alweer uit beeld.

Achteraf niet zulke snuggere castingkeuzes dus, die deze nu niet geheel ten onrechte in de vergetelheid geraakte film nog wat status hadden kunnen bezorgen, daar waar hij nu veel minder gekend is dan de hier niet toegevoegde homonieme film met niemand minder dan Franco Franchi.

Deze oubollige parodie op de gekende en iconische held werd geregisseerd door ex- auteur Soldati die toen vooral bezig was met iets serieuzere swashbucklers, dit is natuurlijk een pure farce. Hoewel pretentieloos toch met de toen- waarom weet ik niet- zeer polulaire Chiari als Zorro jr,, die i.i.t. zijn reumatische en gepensioneerde papa pacifist en schijnbaar gay is. Enter de bloempot.. en een Nieuwe Mens is geboren.

Film vergast ons vervolgens op de gekende kluchtige elementen, met in de rolverdeling Ninchi als aanstaande van de schone Scala die Chiari voor hem moet oppikken, en als antagonisten Pavese en diens rechterhand Gassman. Jazeker, toen nog niet zo populair en weinig gevraagd voor komedies, en hier dus als bad guy.

Zorro tifosi raad ik dit niet meteen aan, allemaal erg belegen. Wel tamelijk geslaagd was de sequentie in de "moordkamer ". Verder flauwekul die niet meer om aan te zien is in zijn simpelheid, voer voor Gassman en Loren completisten, al zullen die laatsten hier dus niet te veel van moeten verwachten.

Werd deze film eigenlijk uitgebracht in deze contreien, en zo ja wie heeft dit gezien ? Een release met onderschriften is er bij mijn weten niet, en ik weet ook nix over fansubs.