U2 3D (2007)
Genre: Documentaire / Muziek
Geregisseerd door: Catherine Owens en Mark Pellington
Met onder meer: Bono, Adam Clayton en Larry Mullen Jr.
Plot U2 3D
"Hear See Experience"
U2 3D is opgenomen in Zuid-Amerika tijdens U2's Vertigo Tour. De 3D concertfilm bouwt voort op het streven van de Ierse band met technologische hulpmiddelen alle zintuigen te prikkelen. Regisseur Catherine Owens: "Bono zocht met U2 3D naar een magische ervaring. Hij wilde de extase die een U2 concert oproept naar een nog hoger plan brengen."
Chainsaw
U2 3D, een concertregistratie, die momenteel in de Nederlandse bioscopen draait. Het is de eerste live- action film ooit welke zowel compleet gefilmd en geproduceerd is met de 3D technologie. Het is een registratie van verschillende concerten tijdens U2's Vertigo Tour in 2006 en de tweede bioscoopfilm van de Ierse rockband na hun geweldige Rattle and Hum uit 1988.
Heb de film gisteren in de bioscoop gezien en dat was toch een erg aardige ervaring. Mooie beelden, goede muziek, geweldige show. Toch is het voor mensen die de DVD "Live from Chicago" hebben gezien weinig nieuws. De tracklist komt grotendeels overeen en ook wat er zich op het podium afspeelt is redelijk hetzelfde. Je zou misschien verwachten dat er aardig wat bijzonderheden de revue passeren tijdens zo'n speciale film, maar dat is jammer genoeg niet helemaal het geval; het gaat 'm enkel om de ervaring van U2 op het witte doek met een 3D'brilletje op je neus.
Toch is deze ervaring zeker wat waard. Waar andere concertregistraties (en dan met name het soortgelijke Vertigo: Live rom Chicago) snel en flitsend gemonteerd zijn, is U2 3D bijzonder rustig opgebouwd. Je krijgt in ieder geval een geweldig kijkje op het podium, het lijkt soms alsof je naast The Edge staat. Hoogtepunten uit de film zijn wat mij betreft Love, Peace or Else, het gevoelige Miss Sarajevo en mijn persoonlijke favoriet The Fly. Voor de echte U2 fan is het in ieder geval een must om dit in de bioscoop te zien, ondanks dat het al met al niet echt vernieuwend is.
Mr. Eddy
Ha, leuk dat je er hier aandacht aan besteed. Ik wil hier ook zeker naar toe. Hoewel de Elevation-tour indrukwekkender was dan de Vertigo ben ik benieuwd naar de beleving van een concert in 3D.
Door dat brilletje op je neus ben je nog minder bewust van de overige lieden in de zaal, dus er zal wel spontaan meegezongen worden
PsychoBoyJack
Zojuist heb ik in Ede deze film ook gezien, en ik wil dr ook wel even wat over kwijt. Laat ik eerst even duidelijk maken dat ik een U2 fan ben, en dat ik ze tot nu toe 3 keer live heb gezien, inclusief de Vertigo tour.
Het meest opvallende aan deze film is natuurlijk het 3d effect, en ik vond dit perfect uitgewerkt.
Ik vond dat er een prima balans zat tussen de effecten waarbij het 3d effect met nadruk word ''geshowt'' ( close up shots waar bij Bono naar je toe lijkt te rijken bijvoorbeeld), en shots waar met name gewoon gefocust werd op de optredens zelf, zonder dat het 3d effect echt geforceerd overkwam.
Maar ook deze '' gewone '' shots waren erg intressant om te bekijken, alleen al omdat er dan simpelweg meer diepte waarneembaar is.
Maar waar het bij mij, als het aankomt op de ''genietbaarheids factor'' uiteindelijk toch om draait zijn nou net die andere 2 belangrijke factoren, namelijk de registratie zelf, en natuurlijk de performance van de band zelf
.Zonder al die 3d high-tech shit, zou deze film dan ook nog de moeite waard zijn?
En daar kan ik volmondig ''ja'' op zeggen!
In tegenstelling tot andere concert registraties, waar de regisseurs het vaak noodzakelijk vinden om hun persoonlijk vormgeving door je strot te drukken in de vorm van supersnelle montages, verschillende filters en haast debiele camera voering is U2 3D een absolute verademing. Misschien dat het te maken heeft met alles wat komt kijken bij het gebruik van de speciale camera's, of dat het 3 d effect anders verloren gaat, ik weet het niet, maar U2 3D word gedomineerd door lange rustige en statische shots. Iets wat de beleving zeer ten goede komt. De film zelf is opgenomen tijdens verschillende concerten ( voor de meeste close up shots hebben ze zelfs nummers gespeelt in een leeg stadion). Een enkele keer, bij Miss Sarajevo bijvoorbeeld, lijkt er zelfs opzettelijk voor gekozen te zijn om duidelijk te maken dat het hier om verschillende optredens gaat, door 2 Bono's in 2 verschillende posities in 1 beeld te tonen., maar toch door de slimme montage van de rest van het concert blijft de illusie van 1 lang concert gewaarborgt.
Over de performance van de band zelf hoeft weinig bijzonders gezegd te worden. De meeste onder ons zijn zich denk ik wel bewust van de algemene kwaliteit en professionaliteit die U2 standaard weet te brengen tijdens een optreden, en deze film is daar een perfect voorbeeld van.
Echter, het moge duidelijk zijn dat, voor de ''echte U2 fans'' de film niks nieuws aan beeldmateriaal laat zien, wat zij nog niet gezien hebben.
En als het op de verkozen en getoonde setlist aan komt, is er helemaal niks spannends te beleven, want de film bewandelt doelbewust de meest veilige paden denkbaar. En begrijpelijk , want voor zo'n duur project waar de opbrengsten twijfelachtig zijn speel je liever op safe. Ik vind het voor mijzelf dan ook zinloos om te gaan mekkeren over het feit dat ik mijn persoonlijke favoriete nummers niet voorbij heb zien komen, aangezien het een ervaring is (letterlijk!) als geen ander.
Bijzonder genietbaar .
movieonly
De opgenomen show live in Buenos AIres gezien , de film benadert de sfeer zoals die daar hing niet.
waarom kun je hier niet op stemmen ?
Omdat het een concertregistratie is , vreemde redenering.
IS een film met heel veel camera's en heel veel regie werk.
Opnames zijn uit Santiago Chile en uit Buenos aires.
GastHeer
Ik wil hem ook zien, ik grijp ook altijd net mis op kaarten voor de concerten...
Weet iemand of hij toevallig ergens draait?
m1chel
- 1948 berichten
Ja als U2 fan mag deze niet ontbreken. Ik heb deze destijds bekeken in Pathe cinema ArenA. Ze hadden het geluid echt keihard staan, dat was echt kicken.Ik ben zelf al naar Zoo tv, 2 keer popmart,Elevation en the Vertigo tour geweest,maar dit is echt een heel andere ervaring.
John Milton
Sommige muziekdocu's zijn ook de moeite als je niet persé fan bent van de muziek. Ik vond deze daar niet echt bij horen
Maar uiteraard is een concertregistratie niet echt een docu, al gaan Woodstock, Monterey Pop en Gimme Shelter wel een stuk meer in die richting. Nee, ik werd er niet warm van. Maar ik kan me voorstellen dat dit destijds als fan in de bios echt heel erg gaaf moet zijn geweest.

Netflix komt binnenkort met de geprezen misdaadserie 'Animal Kingdom'

Eindelijk in Nederland te zien: bejubelde dramaserie 'Heated Rivalry' nu op HBO Max

Hoe kan dit? De opvallendste nominaties van de Oscars 2026

Nederlandstalige misdaadserie 'Blind Sherlock' nu te zien op Netflix