Delen
Ik Ben Mohammed (2005)
Plot Ik Ben Mohammed
Regisseur Roy Dames geeft een veelomvattend beeld van jonge Rotterdamse Marokkanen in verschillende levensstadia. Mohammed (29) is geboren in Marokko en kwam op z'n dertiende naar Nederland. Hij had een tijdje "slechte vrienden", maar is inmiddels een bevlogen leraar maatschappijleer. Soufian (17) arriveerde op zijn tiende, studeerde elektrotechniek en volgt een kappersopleiding. Hij en zijn beste vriend Hamid (18) dragen zwarte jacks, begroeten elkaar met botsende vuisten en hebben moeite een baantje te vinden. Drugsdealer Tomaz (28) is 'geboren en getogen' in Nederland en 'crimineel geworden'. Maar als in het buurthuis een jonge Marokkaan zegt: "Als ik eerlijk mag zeggen, ik wil gewoon het criminele circuit in", krijgt hij van Tomaz de wind van voren.
Mug
De Educatheek (oei oei, het woord 'Marokkanen' spellen is wel erg moeilijk?) is dan ook niet bedoeld voor de particuliere markt. Wijs je leraar maatschappijleer eens op het bestaan van deze documentaire als dit een onderwerp is waar je klas iets aan heeft.
Quido
Het vervolg 'Mocros', zou eigenlijk in première gaan tijdens het NFF, maar is door de regisseur teruggetrokken. Hoopt nu op een première tijdens het komende IFFR.
Banjo
- 2032 berichten
ik had m al vaker gezien maar de documentaire is echt van de straat en ze nemen zelfs een kijkje bij mohammed thuis. en dan kom je er achter hoe gefrustreerd hij werkelijk is..
3 1/2 ster
Soeperman87
Deze documentaire bevestigd wel een beetje mijn negatieve beeld van Marokkanen. De manier waarop ze handelen en denken verder te komen in dit leven, stookt nogal met de Nederlandse 'normen en waarden'. Natuurlijk, die definitie is nogal losjes, maar de Marokkanen in deze docu wisten mij geen sympathie te ontlokken.
De documentaire an sich was ook niet bijster interessant. Laten we zeggen; verre van dat. Het leek meer op een doorsnee aflevering van 'Netwerk' of 'Zembla'.
Banjo
- 2032 berichten
ja maar of je nu voor of tegen marokkanen bent dat mag je score niet beïnvloeden...
LaDistancia
Wat ik me sterk afvraag bij het lezen van deze reactie: Over welke Nederlandse normen en waarden heb jij het? En over welke Marokkaanse normen en waarden?
yeyo
Vind ik ook maar triestig. Met uitzondering van die 2pac-wannabe vond ik ze best sympathiek en onschuldig overkomen.
yeyo
Dan nog, de geïnterviewden in deze documentaire deden niks fout. Nogal flauw dan om te zeggen dat het negatieve beeld van Marokkanen erdoor bevestigd wordt.
Mezelf
Wat ik erg mooi vond was dat die drugsdealer Tomaz op den duur zegt 'Ik heb er niet voor gekozen om in Nederland geboren te worden.'
En toch worden mensen als hij uitgescholden voor buitenlander en allochtoon.. Terwijl het gewoon een Nederlander is.. Echt in wat voor wereld wij leven snap ik soms niet, maar goed..
Over de docu verder, ik dacht dat ik naar een serie zat te kijken maar het bleek dus echt een 'film' te zijn.. Wel leuk, niet heel bijzonder. 3***
Mug
Opnieuw een her en der rauwe registratie door Roy Dames van een bepaalde bevolkingsgroep in Nederland, deze keer de nieuwere generatie Marokkanen die worstelt met haar identiteit. Maar ook met het milieu waarin ze verkeren, die van criminaliteit (kies je daarvoor, of toch voor 'normaal werk' of 'goede opleiding', of heb je eigenlijk geen keuze?)
Probleem van de documentaire is het (kuch) veelomvattende beeld. Dames volgt een zestal personages, waarvan de 2 oudsten wel een verhaal weten te vertellen, terwijl we eigenlijk niks of te weinig van de tieners te weten komen. Tenminste, ik kon er niks mee, ik vond het compleet onnuttig. Een paar irritante tienerjochies die het cool vinden rotjes af te steken. Het is juist jammer dat Dames de kijker laat gissen naar de geschiedenis van Achraf, de protege van Mohammed. Een jongen met een wil (maar ook brains), maar tegengewerkt wordt door hoofdzakelijk hulpinstanties om echt op het rechte pad te blijven.
In 2011 (met enige vertraging) volgt Mocros, de opvolger van deze documentaire. Een aantal jongelingen (waaronder Hamid) zijn wel degelijk in de criminaliteit beland.
SnakeDoc
Een doucmentaire die een aantal Marokkanen laat zien die het goede en het slechte pad lijken te kiezen.
Mooi & diep triest tegelijk.
Tomaz: Wat een niveau zeg. zulke mensen moeten keihard aangepakt worden. Schandalig dat er zulk volk in Nederland rond loopt. Gedraag je gewoon, maak wat van het leven en anders ... opzouten!
Mohammed: Wat een held, zo kan het dus ook, helemal super! Respect!
Soufian: Een jongen die wat zweeft tussen het goede en het kwade. Het is te hopen dat hij zijn droom na volgt, een leuk baantje krijgt en succesen behaalt. Toch irriteer ik me aan zijn houding en aan de vrienden waarmee hij om ging. Het is te hopen het wat goed met hem komt en dat hij niet zo diept zinkt als de Thomaz!
Aardige documentaire!
Inmiddels toegevoegd:
soom
Alweer een beetje een gemengd gevoel. Ik vond het aan de ene kant echt zo triest. Vooral het gedoe met Archaf, dat hij een potje agressief staat te doen, zegt dat hij het niet is, terwijl hij ook gewoon had kunnen weggaan. Hoewel hij dan niet zijn vaders spullen had kunnen terugkrijgen, vermoed ik. Toch grepen die woorden me echt aan, die hij uitsprak, vond ik dat best triest om te zien. Ik voelde met hem mee, daarna. Maar het is wel een beetje een dubbel gevoel.
Al met al, dit stemt op een bepaalde manier wel tot nadenken. Hoe sta ik nou tegenover mijn Marokkaanse medemens? Ze zijn gewoon luidruchtig ( Weleens meegemaakt, tijdens bijv. bioscoopbezoek), anders dan blanke mensen denk ik. Ik heb best bepaalde vooroordelen, betreffende hen, en het beeld dat ik van mijn medemens heb, wordt niet echt positief benadrukt, het sterkt me alleen meer in mijn gedachten ten opzichte van hen. Maar Jantje heeft net zoveel rechten en plichten als mij. Ik moet echt zeker blijven nadenken, blijven zien hoe de wereld in elkaar steekt. Nederland is niet zo'n slechte plaats om te verblijven, wat mensen ook zeggen.
Mooie documentaire, een bepaald beeld spreekt eruit. Triest, maar wel realistisch, met een bepaald denkgevoel. Waar sta ik met denken over Marokkaanse mensen?
soom
Interessante review, soom