• 9.373.666 stemmen

Justine de Sade (1972)

Drama / Erotiek | 100 minuten / 115 minuten (director's cut)

Genre: Drama / Erotiek

Speelduur: 100 minuten / 115 minuten (director's cut)

Alternatieve titels: The Violation of Justine / Justine

Oorsprong: Frankrijk / Italië / Canada

Geregisseerd door: Claude Pierson

Met onder meer: Alice Arno, Yves Arcanel en Georges Beauvilliers

Gesproken taal: Frans

Plot Justine de Sade

Thérèse, een naïef en onschuldig weesmeisje, zoekt haar geluk in een goddeloze wereld waar geen deugd ongestraft blijft. Ze komt met verschillende perverse en verdorven personen in contact, terwijl ze nog steeds gelooft dat er een vreemdeling haar uiteindelijk zal helpen.

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Wat zie ik, nog geen stemmen voor een verfilming geinspireerd door de Goddelijke Markies ?

Geinspireerd is nog een understatement, want het betreft hier itt de gekendere JESUS verfilming een behoorlijk textgetrouwe bewerking van Justine, met buitendien als voordeel dat de text in deze Frans/Quebeqois productie verbatim gelijk is aan die in het boek.

Inhoudelijk levert dit een gortdroge non-budget film op die net als het boek door de aaneenschakeling van perversiteiten en calamiteiten, begeleid door volstrekt onnatuurlijke en absurde dialogen, eerder komisch werkt. Sorry pundits, maar dit deed me bijna aan een spoof op mouchette denken, vooral ook door het zombie acteerwerk van de heldin Arno, een porno actrice die ook in meerdere JESUS producties mocht opdraven en wier beroep wordt verraden door haar gladgeschoren muts.

Opwindend dit is niet, Arno heeft een aardig lichaam maar van die chubby onderkin word je niet vrolijk, om nog te zwijgen van de rest der cast die ons tracteert op oa harige reten, cellulitis en okselhaar. Hardcore actie zit er niet in, al leek die facial in het begin me wel degelijk authentiek.

Net als bij JESUS is het hoogtepunt hier het verblijf in het klooster, waar de heldin een gigantisch klysma in haar doos gestouwd krijgt. Ook niet onaardig was dat wurgsexgedoe of het verblijf bij de impotente harige reten fetishist. Voor de community heb ik slecht nieuws: de 2 sodomieten waren blijkbaar niet echt gay, ze verdomden het zelfs om mekaar op de bek te pakken ! Dierenliefhebbers zullen dat hondje zielugh vinden ( is niet echt hoor !) terwijl een scene waarin de heldin er van een stel jachthonden van langs krijgt afkomstig leek uit een andere film, ik wil niet weten welke.

ITT tot bij Jesus wederom ook geen Sade zelf in beeld, wel een introductie en epiloog als voice-over. Het geheel is trouwens opgezet in flashback/bekentenis vorm.

De muziek was niet zo goed als die van Nicolai, maar toch behoorlijk.

Niet wat je noemt een meesterwerk, maar geeft een aardig beeld van de roman en is interessanter voor aspirant Sade cult followers dan het JESUS werkje.

avatar van Fransman

Fransman

Eindelijk een stem hier pippo il buffone, de mijne. Maar veel verder dan twee sterren kom ik niet, en dat is nog ruim bemeten. Vond er niet door heen te komen en dan duurt bijna twee uur erg lang. Voor de rest volledig eens met je kritiek, al vind ik het geen aanbeveling dat Pierson het boek zo getrouw heeft gevolgt. Dat betekent veel tekst, veel moeilijke worden, veel idiote dialogen, die nergens over gaan en het verhaal, nou ja, verhaal, voortdurend ophouden. Daar werd ik knap moe van. Al was het ook zo absurd dat ik af en toe wel moest lachen.

Het zit zo. In de jaren zeventig werden de boeken van De Sade opnieuw 'ontdekt' en bewerkt. Ik heb ze hier ook allemaal in de boekenkast staan. Het gevolg was een stroom van De Sade-films van god weet wie allemaal. Allemaal over dat onschuldige meisje dat door perverse 'libertijnen' voortdurend misbruikt wordt. Als we de film mogen geloven (en dat doen we niet, maar stel) dan was de hele adel kuis verrot en kwam de Franse revolutie net op tijd (wat ook zo was).

Zo'n film mogen we natuurlijk ook wel met de ogen van nu bekijken (we hebben geen andere). Claude Pierson heeft wel z'n best gedaan. Cinematografisch is het prima in orde. Arno verzet een hoop werk en ze doet erg haar best. Valt ook niet mee als je kleren voortdurend van je reet getrokken worden. Inderdaad, opvallend veel lelijke achterwerken en opvallend weinig 'full frontals'. Al moet ik pippo tegenspreken. Hij is erg onaardig over Alice Arno. Ze had absoluut geen geschoren muts, maar een licht behaarde rode. Dat is wel te zien als je goed kijkt en zeker te zien in La Comtesse Perverse uit 1974 van Jesus Franco, wat overigens een veel betere film is.

En niet gaan zeuren over harige oksels. Vrouwen schoren zich daar niet in de achttiende eeuw. Dat is een mode uit deze tijd, die ook weer verdwijnt. Inderdaad, dat klysma in het klooster, de wurgseks in het kasteel (ik had mooi dat touw niet doorgesneden), al die blote meisjes en de borsten van Alice Arno waren de pluspunten van deze film. Al vind ik dat Arno eigenlijk een te oude kop heeft voor deze rol. Maar je kunt niet alles hebben. Had voor mij ook best wat hardcore in gemogen. Dat past bij deze film en Claude Pierson had daar volop ervaring mee. Nu wordt de kool en de geit wel erg nadrukkelijk gespaard. En Justine was inmiddels wel wat gewend...

avatar van Fransman

Fransman

Nou oké, halfje erbij. Misschien is 2 sterren wel erg karig. Maar dat wordt nog geen voldoende.