• 9.370.379 stemmen

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Edmund Coulthard

Met onder meer: Christopher Eccleston en Christopher Fairbank

Plot Lennon Naked

Een drama dat de overgang van Beatle John naar een raadselachtig icoon laat zien. Schrijver Robert Jones beschrijft de last van het genie, alsook kwesties van het vaderschap en roem gedurende de periode van 1967 tot 1971. De film concentreert zich op de turbulente en intense periode van verandering die volgde en hoe John werd achtervolgd door zijn moeilijke jeugd. De film laat ook de gebeurtenissen zien die ertoe hebben geleid dat Lennon alles aan de kant zette, zowel persoonlijk als creatief, inclusief de Beatles en de kennismaking met Yoko Ono.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Metalfist

Metalfist

Niet zo content met Christopher Eccleston als Lennon maar we zullen wel zien zekers.

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Paul Dano lijkt mij een goede lookalike voor John Lennon (zie ook het celebrity lookalike-topic). Maar nu weer on-topic.

haha, Eccleston als Lennon. . Wil ik toch wel even zien, kan zomaar goed uitpakken.

avatar van Zinema

Voor fans.

Anderen zullen hier weinig te zoeken hebben omdat de film redelijk diep in gaat op een bepaalde periode in Lennon's leven. Men gebruikt daarvoor een summier aantal beelden met de echte Lennon en een handjevol fragmenten van de originele songs. Met name Lennon zelf wordt sterk vertolkt, iets wat helaas niet altijd geldt voor andere leden van zijn legendarische band. McCartney komt er wat bekaaid af bijvoorbeeld.

Het is duidelijk te merken dat men een integer beeld heeft willen schetsen. Enige negativiteit wordt niet geschuwd. Voor de kenners zijn er een behoorlijk aantal letterlijk nagespeelde scènes die men ook in de verschillende docu's rond Lennon en The Beatles kan ontdekken als authentiek materiaal. Woorden worden amper verdraaid en het lijkt erop dat men zo waarheidgetrouw als mogelijk te werk is gegaan. Hetgeen niet automatisch betekent dat het daardoor een vermakelijke film is geworden. Een interessante wel.

Redelijk.

avatar van Blokland

Blokland

Ben een fan dus deze film was voor mij. Ondanks dat Ecclestone eigenlijk veel te oud is voor de rol deed hij het uitstekend!

avatar van Tarkus

Tarkus

Dit moet wel de slechtste film zijn die er bestaat over het leven (of een gedeelte ervan) van John Lennon.

Christopher Eccleston vertoont enige gelijkenis met Lennon, maar de andere 3 acteurs die de overige Beatles vertolken lijken er helemaal niet op.

Verder vond ik het ganse verhaal verwarrend en vol fouten, ik weet wel dat het niet allemaal waar is wat hier wordt verteld, maar als je een film maakt over een bestaande figuur, dan moet je er niet bij gaan fantaseren vind ik, het leven van John Lennon was op zich al boeiend genoeg.

De laagste score is hier volledig juist, alleen al om de muziek van Lennon, die hier overigens te weinig wordt gebruikt.

avatar van RaoulDuke

RaoulDuke

Een van de wat mindere films over Lennon, maar voor fans toch wel interessant, en zeker niet slecht.

avatar van WaynesW

WaynesW

VRESELIJK geacteerd.

0/5

avatar van gauke

gauke

Van de vier Beatles is John Lennon de meest raadselachtige en interessantste. De regisseur probeert Lennon als persoon te begrijpen, waarbij hij vooral de relatie met zijn vervreemde vader als sleutel gebruikt en niet die met zijn moeder (gebroken relatie). Maar de film is een van de zwakkere BBC-producties en werkt niet bevredigend: een combinatie van een wirwar van herkenningsplaatsjes en een oppervlakkige melodramatische documentaire. Er valt niet veel te beleven, ook niet aan Christopher Eccleston in zijn blootje.

avatar van Metalfist

Metalfist

The following drama is based on real events, although some scenes are the invention of the writer

Ik was eerlijk gezegd vergeten dat ik Lennon Naked nog had liggen. Ik 'herontdekte' de DVD doordat ik gisteren eigenlijk Imagine: John Lennon wou opzetten en deze ernaast stond. Dan toch voor deze gegaan vanwege de iets kortere speelduur. Ik heb toch altijd wel een zekere verwachting bij dit soort BBC producties (vind hun docu's over bijvoorbeeld Robert Plant en Mark Knopfler wel te pruimen) maar dit is wel een pak slechter uitgedraaid dan ik had verwacht.

Iets wat vooral te wijten is aan Christopher Eccleston. De ex Doctor Who acteur was ten tijde van het filmen ongeveer 46 jaar oud en speelt voor een groot stuk van de film John Lennon in zijn twintiger jaren. Zie je al het probleem? Eccleston was hier al ouder dan John Lennon ooit zou worden en dat is een smet op praktisch de gehele film doordat het gewoon te duidelijk is. Om over zijn mede-Beatles (die op zich niet zo'n grote aanwezigheid hebben in de film, zoals het hoort voor een documentaire die zich enkel op John Lennon concentreert) nog maar te zwijgen aangezien Andrew Scott (nochtans geniaal als Moriarty in de BBC Sherlock reeks) tenenkrommend is als Paul McCartney. Altijd gevaarlijk om een documentaire te maken met acteurs die de personen naspelen en Lennon Naked is één van de bewijzen. Gelukkig is niet alles kommer en kwel, zo is Naoko Mori een werkelijk uitmuntende Yoko Ono.

Het wordt in het begin van de documentaire al aangehaald, maar Lennon Naked neemt dus hier en daar een loopje met de werkelijkheid. Het blijkt uiteindelijk, toch afgaande op hetgeen ik ken van John Lennon/The Beatles, allemaal vrij goed mee te vallen. Iets wat me meer stoorde was het onderbreken aan de hand van echte beelden. Het heeft geen meerwaarde en het zorgt er bovendien voor dat het verschil tussen de acteurs en de historische figuren die ze moeten spelen nog eens extra wordt benadrukt. Voor de rest een ietwat noemenswaardige poging om de figuur John Lennon te doorgronden, maar Edmund Coulthard en de zijnen slagen daar niet volledig in.

Iemand die een compleet beeld van Lennon wilt hebben is hier niet aan het goede adres doordat het zich concentreert op een bepaalde periode uit de muzikant zijn leven. Dat dit soort films wel mogelijk is bewijst het uitstekende My Week with Marilyn dat een jaar na deze uitkwam, maar dat terzijde. Lennon Naked doet weliswaar een aantal dingen goed, maar gaat finaal de mist in door Eccleston.