Köfte (2010)
Geregisseerd door: Michiel van Jaarsveld
Met onder meer: Gürkan Küçüksentürk, Vefa Ocal en Maartje van de Wetering
6,7 (40)
Plot Köfte
Erdal Koksal, de blinde en koppige Turkse kok van restaurant De Sultan doet er alles aan om zijn traditionele restaurant te behouden, en moet daarbij leren dat de mensen om hem heen geen ingrediënten zijn, maar hun eigen kansen moeten krijgen om hun dromen waar te maken.
Quido
Wat een leuke, frisse film zeg. Gelukkig niet zo'n multicultigeneuzel als in Kicks of 'stoere' multicultikomedie als Gangsterboys. Geen stereotype Turken of Marokkanen, maar gewone (treffend stereotype) filmpersonages. Een van de weinige multucultifilms die niet politiek correct aandoet, maar voelt als een 'gewone' film, zoals het moet dus eigenlijk. Erg verfrissend en leuk, net als Maartje van de Wetering
kArIzMa_Movie
31 juli op TV
How do you know that?
Quido
“Je vecht altijd met je beperkingen.”
Met de telefilm Köfte maakt Michiel van Jaarsveld na Drift (2001) zijn tweede lange speelfilm en zijn eerste lange komedie. “Het zou een enorme uitdaging zijn een komedie voor de bioscoop te maken.”
nachtschade
Aardige film, die bij vlagen ook droogkomisch is. Waarom heeft de vader niet een Turks-Nederlands accent? Vond dit écht een gemis en op den duur zelfs storend. En dat terwijl (in mijn ogen typische stereotype, dus ik weet niet of het werkelijk zo is) karaktereigenschappen van Turkse mensen (vastberadenheid, trots) wel goed tot uiting kwamen.
Greeneyelady1
Een afzonderlijke film.
Niet echt mijn type film. Irriteerde mij aan het acteren van Gurkan. Maartje van de Wetering vond ik knapper acteren. Ik kende haar trouwens tot op heden nog niet. De vader van Gurkan had echt zo'n "Fabeltjeskrant" stem. Haha. Hij had inderdaad zoals 'nachtschade' al aanduidde geen typische Turks-Nederlands accent. Dat stoorde mij niet.
De keren dat ik heb gelachen kon ik op 1 hand tellen.
Nomak
Teleurstellend filmpje. Alle Turken spreken accentloos Nederlands, en ook in gesprekken tussen twee Turken onderling wordt er amper een woord Turks gesproken. Ik kreeg zo amper het gevoel dat ik naar een Turks getinte film aan het kijken was.
Ebru Akyildiz ziet er hier knap uit en de sympathieke Gurkan acteert best wel leuk, maar ook zij kunnen hier geen redding brengen. Dit verhaaltje bevat teveel onzin en de grappige momenten zijn op één hand te tellen.
Ik zie dit als een gemiste kans, hier had meer ingezeten.
Asmahan
Ik had zin in deze film en ging er lekker voor zitten. Maar na het zoveelste bord dat sneuvelde terwijl Nuri weer onderuit ging, riep ik vertwijfeld uit: ik vind er niks aan, ik ben toch geen kleuter!
Pluspuntje van de film vond ik Eva, ze verlichtte de film als een lampje en dat was ook precies haar rol.
Knisper
Anatolia
Niet afgekeken, maar "wauw": een Nederlandse productie met Turken, maar zónder boos kijkende Turkse maffia / gangsters. Uniek.
(of ik moet ze gemist hebben..?)
mnrk
Had deze opgenomen...
Ik moet zeggen dat ik aardig verrast ben door deze film. De film is redelijk leuk en het acteerwerk was ook goed.
De oversteek scene van de blinde Sultan was/is het hoogtepunt van de film
Frances
Ik vond het een geweldige film. Ik zou ‘m wel op dvd willen hebben om ‘m nog eens te zien. De gerechten kon ik inderdaad bijna proeven en ook de liefde voor de Ottomaanse keuken van “Sultan” en de cultuur en tradities wat daar mee samenhing in de film. Iedere personage had ook echt zijn/haar eigen karakter. Erg goed en leuk gespeeld door de acteurs. Hopelijk komen er meer van zulke tele-/ bioscoop films. Michiel van Jaarsveld, ga zo door en ik hoop nog meer van je werk te mogen zien in de toekomst!
lars-pixar
Kofte (Telefilm)
Simpele Telefilm tussen liefde maken en eten maken.Ik heb geen spiertje vertroke bij deze stuntelige filmpje ook al kreeg die drie sterren.Komedie is de genre van deze film maar bij niet meer Drama. 1,0*
ILDIB
Heerlijke film met een prima nuri en een mooie eva. Gewoon leuk en gezellig, beetje in de trend van shouf shouf
robertus65
Niet te serieus nemen en gewoon genieten, de Turkse meisjes hebben nog niet eens kopdoek en ze zien er ineens een stuk leuker uit.
Hannes791
vlotste en leukste telefilm van dit jaar, tot op heden. Verhaalstechnisch was het niet allemaal even goed, maar gewoon feel good.
Maartje van de Wetering speelt echt geweldig en is echt een meisje om verliefd op te worden. Gaan we nog veel van horen.
Greeneyelady1
Het woordje "kopdoek" klinkt niet zo netjes, maar oke.
Robi
Een beetje gemengde gevoelens na het zien van deze film. Hij is op zich best vermakelijk en hij loopt lekker, maar dat Turks op z'n Nederlands element in de film vind ik toch af en toe wel tenenkrommend en zo hier en daar zelfs genant over komen. Ook had ik liever denk ik toch het cliché einde gehad waar de film zo naar toe werkt. Als het dan toch Turks-Nederlands moet. Dus dat Nuri en Eva uieindelijk toch zouden trouwen Moest trouwens ook wel aan het schnitzelparadijs denken bij deze film.
Aardige komedie waar ik normaal geen fan van ben maar de film keek lekker weg en had in Maartje van de Wetering een hele mooie dame
mrklm
Na de dood van zijn vrouw besluit Erdal [Vefa Ocal] dat het tijd is dat zoon Nuri [Gürkan Küçüksentürk] het restaurant moet overnemen, ondanks zijn klunzigheid. Maar Nuri staat op het punt om zich te verloven met Leyla [Ebru Akyildiz], de dochter van Erdals grote concurrent Zafer [Ergun Simsek]. Er gaat van alles mis binnen de familie, maar de grootste miskleun is Van Jaarsveld, wiens stupide scenario alleen in negatieve zin overtroffen wordt door zijn abominabele acteursregie. Küçüksentürks gevoel voor komedie bestaat niet, Ocal heeft geen idee hoe hij een blinde man moet spelen en het is me een raadsel waarom Van de Wetering twee keer op de aftiteling staat: een keer als Eva, een keer als verpleegster. Het grootste raadsel is echter waarom Van de Wetering zo goed is en de rest van de cast zo verschrikkelijk slecht!
Robi
Vanavond deze film weer eens gezien. De titel kwam me weliswaar erg bekend voor, maar ik wist dus niet meer dat ik hem al eens gezien had. En ik herkende dus ook niets. Dat zegt wel wat. Namelijk dat hij toch niet zoveel indruk gemaakt had. En zo'n soort film is het ook wel. De mening die ik toen had, heb ik nog steeds wel. Alleen kon ik het einde nu beter verteren als toen. Blijft ook dat het een knullige film is, met een knullig verhaal. Knullige dialogen en knullig acteerwerk. Ook zitten er een hoop clichés in en is het multi-cultigevoel wel erg geforceerd nadrukkelijk aanwezig. Maar het blijft ook een aandoenlijke film die wel lekker wegkijkt. Ok vooruit dan. Drie sterren, al is hij dat eigenlijk ook niet echt waard.