• 9.370.274 stemmen

Saving Africa's Witch Children (2008)

Documentaire | 50 minuten

Genre: Documentaire

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Nederland

Geregisseerd door: Mags Gavan en Joost van der Valk

Met onder meer: Sophie Okonedo

Plot Saving Africa's Witch Children

Saving Africa's Witch Children gaat over kinderen in Nigeria die door lokale priesters als heks worden bestempeld. Dat etiket heeft tot gevolg dat de kinderen vervolgd, gemarteld, verhongeren en in het ergste geval gedood worden, allemaal in de naam van Jezus Christus. In sommige van de armste gebieden van Nigeria, waar men een heel streng evangelie belijdt, en ook heilig gelooft in hekserij en zwarte magie, worden duizenden kinderen verantwoordelijk gehouden voor catastrofes, rampen en de dood. Zij worden door invloedrijke en machtige pastoors en waarzeggers gezien als Satan in vlees en bloed. De documentaire volgt de Engelsman Gary Foxcroft, die zijn leven heeft gewijd aan het helpen van deze wanhopige en kwetsbare kinderen. Hij heeft Stepping Stones Nigeria opgezet, een organisatie die geld inzamelt om sommige van deze kinderen te redden.

narva77 (crew films)

Won afgelopen dinsdag in New York een Emmy!!!

Het tweede jaar achter elkaar dat een Nederlander een Emmy wint!

NOS

narva77 (crew films)

Is het mogelijk om deze docu toe te voegen op IMDB?

Misschien zou iemand dat kunnen of willen doen die daar ervaring mee heeft?

avatar van Banjo

Banjo

• 2032 berichten

Een zeer aangrijpende documentaire.. ik kreeg er kippevel van!.

En dat dan iemand van uit engeland zoiets moet ondernemen.

dan begrijp je wel hoe het hek daar van de dam is...

avatar van Maartenn

Maartenn

Prachtige documentaire over een zwaar onderbelicht probleem voor de mensen in Nigeria.

avatar van Hannibal

Hannibal

Totaal lamgeslagen door deze documentaire. Misschien moet ik dit niet zeggen, maar ik denk dat het geloof, en de bangmakerij voor de gevolgen van het 'niet-geloven' voor de meeste ellende in de wereld zorgt. Ik heb sowieso al ernstige bedenkingen bij van die Pinksterbeweging-achtige groeperingen maar dit slaat werkelijk alles.

Misselijkmakend deze priesters, die rijk worden van bange, arme mensen en vooral dat takkewijf die films maakt en boeken schrijft over hoe je heksen kunt herkennen. Als uw kind 's nachts veel huilt en niet kan slapen is hij/zij behekst!

Ik kan er niet met mijn verstand bij dat een moeder van 3 kinderen zoiets kan zeggen, dat überhaupt iemand zoiets kan zeggen.

Gary Foxcroft verdient hier alle eer, om als westerling met gevaar voor eigen leven hier iets aan te doen, ik vind het knap. Ook de Nigeriaan die zich ontfermt over de verstoten kinderen verdient mijn diepste respect.

Lastig om een cijfer te geven voor een documentaire als deze, omdat het zo walgelijk is maar tegelijkertijd zo belangrijk dat dit gezien wordt. Uit waardering, en om het feit dat ik tot een half uur na de uitzending geen woord kon uitbrengen geef ik de maximale score.

avatar van Keutul

Keutul

Verschrikkelijk.........wat een documentaire.

Ik kan deze niet goed beoordelen, ik heb er geen woorden voor, maar gelukkig haalt Hannibal de woorden uit mijn mond....(en onderschrijf ik zijn mening)

avatar van Mug

Mug

Goed voorbeeld van een documentaire die veel hoge stemmen krijgt door het onderwerp. Qua structuur/opbouw/visueel oogpunt verschilt het niks van een journaal-reportage (met uitzondering van een gemis van een in beeld wauwelende journalist).

Een eye-opener is de documentaire wel, maar filmisch gezien verre van 'genialiteit'.

Toch wel opmerkelijk dat de documentaire eerst werd geweigerd door de netbazen van de publieke omroep, maar door het winnen van de Emmy en daardoor publieke druk, zijn ze toch overstag gegaan. Helaas een uitzending van de EO, die met een Nederlandse voice-over met belerende toon, nog een extra misdadig sausje toevoegde aan deze 'reportage'. Drie sterren, maar ja, ook ik ga overstag door het eye-opener gehalte, een halfje erbij.

avatar van Hannibal

Hannibal

De hoge stemmen komen inderdaad door het onderwerp, zonder twijfel. Natuurlijk stelt het als "film" niks voor, maar bij zoiets ga ik echt niet letten op mooie plaatjes of zoeken naar technische hoogstandjes. Ik stem op mijn gevoel, en zit niet met een blocnote te jureren, bij geen enkele film trouwens.

avatar van Hakunamatafaka

Hakunamatafaka

Waar kun je deze docu aanschouwen?

Mug schreef:

Ja, ik zat ook tegen dat EO-sausje aan te hikken.

Ik vermoed dat als de docu door bv. de VPRO of NPS of VARA was uitgezonden, dat ie dan toch anders was overgekomen op het publiek. Meer genuanceerd, en iets minder subjectief misschien.

Verder vond ik hem erg aangrijpend en schokkend! 3,5*

avatar van Uzza_Sparta

Uzza_Sparta

zo te zien weer een goede documentaire van Paul Woolwich, waarbij Mags Gavan en Joost van der Valk de camerawerk mochten doen van hun docent

avatar van oup

oup

Hier de link om deze docu te kunnen bekijken (met Engels voice-over).