• 9.378.976 stemmen

Oorsprong: Italië

Geregisseerd door: Roberto Mauri

Met onder meer: Brad Harris, Vassili Karis en Elena Pedemonte

Plot Wanted Sabata

Sabata is veroordeeld wegens moord en staat op het punt opgehangen te worden, hoewel hij onschuldig is. Een mysterieuze man werpt hem een revolver toe en Sabata weet te ontsnappen, maar verwondt wel de bewaker. Later wordt deze bewaker door een ander doodgeschoten. Iemand is van plan Sabata op te laten draaien voor allerlei misdaden, maar Sabata's kracht ligt in zijn onschuld. Sabata weet de sheriff daarvan te overtuigen en de zoektocht naar de schuldigen kan beginnen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Er bestaan er veel van : Sabata westerns...of liever : officieel slechts 3 zoals jullie weten, maar het moge gekend zijn dat de van Cleef figuur velen inspireerde en diens naam een brand was geworden alla Django etc. Ook hier beperken de overeenkomsten met het origineel zich tot de naam van de held, die verder innerlijk noch uiterlijk veel met zijn voorganger van doen heeft.
Zijn vertolker behoeft bij de liefhebbers geen introductie : houten klaas Brad Harris, muscleman naar Europa gekomen voor rollen in pepla en uiteindelijk afzakkend richting steeds goedkopere z- producties. Waarvan dit er 1 is, want de late spaghetti's van Mauri- die juist erg productief werd in het genre toen het over zijn hoogtepunt was- staan gekend als c- spaghetti's.
Deze onttrekt zich niet aan dat vooroordeel : opgenomen in de studio's in IT met amper decors en weinig figuranten, de speelduur is bescheiden maar dan nog worden er aardig wat stoplappen van het "zinloos rondgalopperen' type gebruikt. Dat het een Mauri film moet zijn blijkt wel uit de casting van de antagonist die stiekem de protagonist is : de Griek Karis, vaste klant bij Mauri. De eigenlijke protagonist zeg ik, misschien niet eens de bedoeling maar het was niet zo moeilijk om de nietszeggende Harris- die hier in feite een brave sul vertolkt met een bodycount van welgeteld 3- weg te spelen.
Over het scenario lijkt iets langer dan gebruikelijk te zijn nagedacht, langer dan het maken van de film en het geheel is coherent en soort van logisch te noemen, op zich al bijzonder. Bovendien heeft men er nog een beetje originaliteit aan toegevoegd door het wraakverhaal- of eigenlijk : 2 wraakverhalen- zich indirect te laten ontvouwen via de wel aardige kunstgreep met de mysterieuze "hand ", de reddende engel die Sabata uit de lik bevrijdt nadat de held vanwege de moord op Karis' broer tot de strop is veroordeeld. We weten allang dat hij onschuldig is, we weten ook dat hij is geframed door Karis- zelf de moordenaar, zoals we in het begin zagen - en de 4 valse getuigen die verdacht snel ter plaatse waren.
Die valse getuigen worden kort na Sabata's ontsnapping 1 voor 1 POV uit de weg geruimd, zo te zien door de zelfde mystery man die Sabata uit de lik bevrijdde... meer een thriller/ mystery aspect dus. We moeten raden wie die mysterieuze killer zou kunnen zijn, en verdomme: het is Karis ! Klinkt vergezochter dan het is, op zich is die motivatie nog wel te volgen.
Minder te volgen is de manier waarop Sabata dit ontdekt : per...gebarentaal ! Jazeker, er is ook nog een absurde nevenintrige met een doofstomme Mexicaanse in een grot en het zal moeilijk worden om tijdens haar conferences in gebarentaal serieus te blijven. Jammer, want tot dan werkte het verhaal wel. Bovendien is het eind als geheel nogal geforceerd te noemen, het is trouwens dan pas dat die hierboven gememoreerde sheriff aan bod komt. Dit is GEEN buddy spaghetti, en ook GEEN komedie- hoera !
Dan nog weinig om liefhebbers aan te bevelen, de eerste helft is nog redelijk en verder ook niet het slechtste wat het genre -zeker in de nadagen- te bieden had, maar cast en crew hadden noch het budget noch de kwaliteiten om het op zich goede uitgangsidee volwaardig uit te werken. Wat die crew betreft : behalve de gebruikelijke zoom/ close ups ook veel cameragewiebel en gedwarrel van fotograaf Mancini, iets wat je steeds vaker zou gaan zien in dit soort goedkope producten, waarvan de crew en cast doorgaans niet geheel nuchter aan het werk gingen.
De score was redelijk, een integrale rip- off dacht ik maar ik weet niet meer van welke film/ films.
Is zoals de meeste Mauri spaghetti's niet fatsoenlijk gedistribueerd, van een versie met onderschriften is mij niets gekend, zelfs niet met dubs, maar er zal wel een ergens een zeldzame uitgave zijn.