• 9.375.212 stemmen

Met onder meer: Alberto Sordi, Alessandro Cutolo en Franca Tamantini

Gesproken taal: Italiaans

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Il Commissario

Een jonge inspecteur die tijdens de paasdagen dienst heeft is bezig met een moordzaak. Hij ontdekt dat het slachtoffer vroeger een gerenommeerd politicus is geweest, maar als hij meer gegevens ontdekt dan men wenselijk acht, komt zijn carrière in gevaar.

Ze bestaan zowaar : films waarin uitgerekend Alberto Sordi het minst gewetenloze personage vertolkt...wat meer zegt over de rest hier dan over hem. Sordi wel degelijk wederom een streber, opportunist en carrièrist die over lijken gaat voor een promotie, die echter ontdekt dat hij vergeleken bij de schobbejakken in de hogere kringen eigenlijk een brave jongen is.

Het betreft hier weliswaar wat betreft de toonzetting een authentieke CAI, maar je hoeft niet veel aan die toon en bijna niets aan de intrige te veranderen om er een proto politieke sriller van te maken die vooruitloopt op de films die Rosi of Petri later zouden vervaardigden. Meer dan goeiige satire is dit al bijna een serieuze aanklacht tegen corruptie. Maar met Sordi als middelpunt blijft de CAI toonaard dan toch overheersend, net aan.

Sordi weliswaar in een karakteristieke rol maar nog geen karikatuur van zichzelf , waarin hij- mits in toom gehouden door een capabele regisseur- doet waarin hij excelleert zonder te overdrijven. Die regisseur was hier aanwezig in de hoedanigheid van Comencini, wiens CAI's meestal iets bitters hebben en sowieso 1 van de grotere coryfeeen in dat genre met Risi en Scola. Bovendien intrige verzorgd door 2 van de gekendste scenaristen op dat terrein : Age/ Scarpelli ( die jullie ook kennen van the good the bad and the ugly...)

Dankzij hen werkt de prent deels ook als een police procedure flick, zonder echt een whodunnit te zijn weliswaar maar het onderzoek hangt er hier niet zinloos bij als was het een overbodige toevoeging. Inhoudelijk hebben we hier een intrige die later zo gemeengoed zou worden : een op het oog respectabele politicus - uiteraard devoot katholiek en voorbeeldig huisvader- wordt vermoord aangetroffen in een wasteland , en als inspecteur Sordi deze casus wat nader gaat onderzoeken ontdekt hij dat het slachtoffer een tamelijke ploert was. In die hoedanigheid niet uit de toon vallend in zijn corrupte milieu.

Corruptie waar ook de flikken niet van verschoond blijven, en zoals gezegd blijkt Sordi dan nog de gewetenvolste inspecteur van de moordbrigade te zijn. Ondank is echter des werelds loon , en de anti- held ontdekt dat niemand op het achterhalen van de werkelijke dader zit te wachten : de schone schijn van het establishment dient te worden opgehouden boven alles. Zodat er de gebruikelijke straten en plantsoenen naar de voorbeeldige martelaar genoemd kunnen worden...

Sordi ontpopt zich tegen het eind zelfs even tot een smerige klabak avant la lettre, ook dat natuurlijk komisch gebracht maar wederom zijn tijd vooruit . Zijn uiteindelijke werdegang echter hebben we meer van hem gezien in tig andere films.

Goed, vrij geslaagde productie kortom en een goed voorbeeld van de kwaliteiten typisch voor zowel de CAI als de grootste vertegenwoordigers daarvan. Het is dan ook tamelijk bizar te noemen dat hier niet op gestemd is, aangezien al die Sordivehikels wel 6334578742256 keer op het nachtfernsehen te zien zijn geweest en door velen hier bekeken moeten zijn. Ook in de bios onder de titel "le commissaire ". De DVD bevat overigens geen subs, maar is uiteraard nadien van onderschriften voorzien...ik verwacht hier minstens 50 stemmen voor kerst.