• 9.370.985 stemmen

Geregisseerd door: Takayuki Hamana

Met onder meer: Fumie Mizusawa, Toshiyuki Toyonaga en Aki Kaneda

Gesproken taal: Japans

Plot Chokorêto Andâguraundo

Het verhaal speelt in een heden waarin zoetigheid verboden is. Dit komt doordat de Gezondheidspartij de verkiezingen gewonnen heeft en met dit verbazingwekkende verbod is gekomen. Alle zoetigheid is verboden, inclusief chocolade, omdat het niet gezond voor de mens is. Twee jongens besluiten zich te verzetten tegen deze wet, en starten met de smokkel en illegale handel van chocolade.

avatar van Freud

Freud

Een sympathiek idee, een filmische ode aan chocolade, maar jammer genoeg zo slecht, klungelig, klichématig en kitscherig uitgewerkt... De animatie is niet beter dan de gemiddelde slechte kinderanimatiereeks op tv, de timing in de hele film trekt op niks (personages staan minutenlang stil op de achtergrond, actiescenes verlopen houterig, humor komt niet aan), de tekeningen zijn soms best ok maar dan weer onwaarschijnlijk slecht (de lucht!), de muziek is om te huilen.

Het is echter vooral een film van gemiste kansen (budget?), want af en toe zitten er wel goeie stukken in. De introductie van het chocoladeverbod in het begin is best goed gedaan, soms is de film erg grappig, en af en toe zijn de emotionele reacties van de figuren ook best leuk gedaan. Maar dat redt de film geenszins. Het is ook een belachelijk verhaal, dat met de nodige humor en relativering nog gered had kunnen worden, maar alle WO II verwijzingen halen de grap er snel uit. Bovendien worden zelfs de odes aan chocolade vaak zo saai en drammerig gebracht, dat je zou beginnen verlangen naar een vers groentesapje of zo.

Een compliment wel: het einde is het meest kitscherige stuk film dat ik in mijn leven gezien heb. Geen idee of het serieus bedoeld is (ik hoop oprecht van niet), maar ik heb er in ieder geval erg goed mee kunnen lachen Waar die ode aan makeup in de laatste song goed voor was, is me echter niet helemaal duidelijk...