• 9.374.006 stemmen

Hafners Paradies (2007)

Documentaire | 92 minuten / 75 minuten (ingekorte tv-versie)

Genre: Documentaire

Speelduur: 92 minuten / 75 minuten (ingekorte tv-versie)

Alternatieve titels: El Paraíso de Hafner / Hafner's Paradise

Oorsprong: Oostenrijk / Spanje

Geregisseerd door: Günter Schwaiger

Met onder meer: Paul Hafner, Hans Landauer en Cristina de Rueda

Gesproken taal: Duits en Spaans

Plot Hafners Paradies

Het paradijs van Paul Maria Hafner ligt in Spanje. Daarheen vluchtte de SS-man na de kapitulatie van het Derde Rijk. En daar woont hij nu nog, 83 jaar, ongestoord en afgeschermd in zijn verborgen nazi-wereldje. De Oostenrijke producent en regisseur Günter Schwaiger heeft Hafner op zijn zoektocht naar de ondergedoken oud-nazi's gevonden. Hij confronteert hem met foto's van onder andere vermoorde gevangenen in het concentratiekamp Häftlinge, en ensceneert een gesprek met de kamp-overlevende Hans Landauer. Maar voor de lopende camera ontkent Hafner de Holocaust en demonstreert zelfs de Hitlergroet.

avatar van stinissen

Uitstekende documentaire over de oud SS-man Paul Hafner die nog steeds in alles wat Hitler voor ogen had geloofd.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Inderdaad een hele indrukwekkende documentaire. Heeft zowel te maken met het personage als de waardigheid waarmee hij wordt benadert. Er worden hem lastige vaak subtiele vragen gesteld, anderzijds wordt er weer hevig geconfronteerd met bijvoorbeeld foto’s of een overlevende. Tussendoor zien we in ontnuchterende beelden zijn dagelijkse bezigheden. Het zijn deze momenten dat we ons als publiek afvragen wat we nu eigenlijk van hem moeten vinden. Als hij Hitler écht geloofd is hij dan misschien minder schuldig? Een bijzonder fascinerend document.

avatar van valerio2003

valerio2003

Ik denk dat ie het gewoon ontkent,kom op zeg bewijzen genoeg.

Met zijn Hitler heeft alleen goede dingen gedaan en Auschwitz was een 10 sterren hotel.

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Vreemd ook dat een vriend van Hafner(die hij ín de docu opzoekt, maar die hem niet wil spreken) na deze docu alsnog wordt vervolgd voor oorlogsmisdaden, maar over Hafner wordt niets gezegd.

Hafner komt op momenten verward en een beetje dommig over, dan weer kwiek en jolig. Je wordt er gewoon naar van hoe deze man zijn hoofd gevuld heeft met valse romantiek en leugens over een gruwelijke geschiedenis.

Desalniettemin een zeer indrukwekkende registratie van een oude man die aan het einde van zijn leven staat en...

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Redelijke docu, dit had alleen ook wel in een minuut of 45 gekund. Na verloop van tijd wordt het wat saaier met veel herhalingen. Het is redelijk fascinerend en tegelijk erg raar om te ervaren dat iemand er nog altijd zo over kan denken.

Niet elke van een afstand deftig uitziende oude man is wat ie lijkt.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

The Inconvenient Truth

Wow, en dan zeggen ze dat mensen met Autisme in hun eigen wereldje leven, maar deze man kan er óók aardig wat van zeg!

Vooral de érg ongemakkelijke ontmoeting tussen Paul Hafner en Hans Landauer (overlevende van Auschwitz) hakte er behoorlijk in, en maakte bij mij iig een gevoel van plaatsvervangende schaamte los zeg. Bijna surreëel gewoon!

Heftig, prima docu!

avatar van Uzza_Sparta

Uzza_Sparta

een interessante documentaire

Hafner heeft dus samen met andere ex-SS'ers voor meer dan 50 jaar in Spanje ongehinderd kunnen wonen omdat Spanje oude nazis niet uitlevert, hoogwaarschijnlijk vanwege hun pact tijdens de tweede wereldoorlog?

narva77 schreef:

....Vooral de érg ongemakkelijke ontmoeting tussen Paul Hafner en Hans Landauer (overlevende van Auschwitz) hakte er behoorlijk in....

Dachau bedoel je. Landauer was een overlevende van Dachau, en Hafner vertelde dat hij daar was gegaan in 1945, ongeveer 5 weken voor de bevrijding om nieuwe uniformen te halen.

En van wat ik had gezien was Hans Landauer van spaans-oostenrijks afkomst en was een van de politieke gevangenen van de spaanse burgeroorlog.

Hafner beweerde dat tijdens zijn bezoek aan Dachau (vlakbij Munchen) hij niks bijzonders had gezien

Hij is nu ouder dan 80 en zal deze opinie voor de rest van zijn leven moeten vasthouden, anders zou hij gek worden en snel sterven.

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Half seniele SS-er Hafner liet zich verleiden om aan deze docu mee te werken.

Mijnheer Hafner stond bij concentratiekampen de mensen aan te wijzen die geschikt waren voor (dwang)arbeid, wat er met de afvallers gebeurde dat kon hij zich niet meer herinneren.

Auschwitz was geen 5-sterrenhotel, maar een tien-sterrenhotel!!

En Hitler wilde die arme Joden beschermen tegen de bombardementen van die gemene gealieerden, toch eet mijnheer Hafner wel eens bij de McDonalds.

Hij werd vroeger bij z'n zussen weggehouden omdat het in z'n Zuid-Tirolse dorp nog wel eens gebeurde dat broertjes en zusjes samen kindjes maakten.

De knecht pakte dat toch handiger aan, die pakte gewoon een varken, die beesten vinden dat best wel lekker (en daar gaan we met ons zuivere Germaanse Herren-ras).

Na de oorlog vertrok Hafner met een hoop kameraden naar Franco-Spanje kan ie af en toe nog een potje schaak spelen met die man die helemaal pretoogjes krijgt als hij vertelt hoe hij Guernica bombardeerde.

Soms kunnen documentaires behoorlijk ontluisterend zijn.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Meneer Bungel schreef:

Mag ik die zin afmaken...?

Uzza_Sparta schreef:

Dachau bedoel je. Landauer was een overlevende van Dachau...

Pardon, ik bedoelde inderdaad Dachau.

avatar van Banjo

Banjo

• 2032 berichten

Het einde van deze documentaire maakt het het kijken waard dat is echt wel indrukwekkend..

ik verhoog met een halfje.

3 1/2 ster

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

narva77 schreef:

Mag ik die zin afmaken...?

Mag.