File (2008)
Nederland
Geregisseerd door: Michiel van Erp
5,2 (11)
Plot File
Documentair portret van Nederlanders die leven en werken in hun auto's. Hoe brengt Nederland zijn tijd door in de dagelijkse file? Filerijden is een irritante bezigheid, die een kakofonie van toeterende automobilisten oplevert, maar toch lijkt er uiteindelijk bij veel mensen weinig verzet te bestaan. Loopbaancoach Titia de Vries blikt terug op haar mislukte relatie met een Senegalees. Paragnost Tino Firorelli gebruikt de wachttijd om zijn gedachten op een rij te zetten over de ziekte van zijn vrouw. De vaste chauffeur van SER-voorzitter Rinnooy Kan filosofeert over een oplossing van het fileprobleem en de Turkse satellietinstallateur Ziggy Kayabasi droomt over terugkeer naar het filevrije Istanboel, samen met de vrouw aan wie hij uitgehuwelijkt is. Gedwongen door de overmacht blijkt de besloten wereld van de auto ideaal te zijn voor overpeinzingen en zelftherapie.
File, de nieuwe documentaire van Michiel van Erp, zal op donderdag 25 september 2008 op het Nederlands Film Festival in première gaan.
De film, die gemaakt is in opdracht van Nederland Bereikbaar, zal op maandag 6 oktober 2008 door de NCRV worden uitgezonden, 22.50 uur op Nederland 2.
Montorsi
Vooral erg onintressante mensen, vind het gegeven van de documentaire best aardig.
Spiekercoen
Precies waar Van Erp goed in is, het portretteren van (relatief) normale mensen. Het is jammer dat de documentaire niet verder komt dan Man Bijt Hond niveau, vermakelijk is het zeker, maar het beklijft niet.
Ook mag je je afvragen of dit een representatief beeld is van wat mensen in de file doen. Het is natuurlijk erg gezellig als er iemand met een camera naast je zit als je in de file staat en je je levensverhaal mag doen. Of iedereen zich zo goed vermaakt als ze alleen in de file staan? Ik vraag het me af.
Montorsi
Met dat verschil dat de mensen in Man Bijt Hond bijna zonder uitzondering iets te vertellen hebben, en dat hier nou veel te vaak ontbrak.
Chainsaw
Het idee om mensen dagelijks in de file te volgen is leuk, maar ik had bij File het gevoel dat er meer uit te halen viel. Paar aardige momenten gezien en op zich zit het prima in elkaar, maar daar houdt het voor mij ook wel mee op. De hoofdpersonen zijn op zich niet verkeerd, maar het is jammer dat ze imo niet veel interessante dingen te vertellen hebben. Zeker niet om 50 minuten mee te vullen. Vond Van Erp's Pretpark Nederland dan toch een stuk vermakelijker.
Mochizuki Rokuro
De geïnterviewden (wel bijna allemaal ZZP'ers of zakenlui) zijn op zich aardig gekozen, maar er ontbreekt iets in de drive. Wel grappig om dan juist ook nog een kort beeld te hebben van de uiteindelijke bestemming met die personen specifiek aan het werk. Maar de doorsnee die gekozen is kent ook zijn beperkingen. De familiebezoekjes, toevallige passanten etc. De Haanstra-like observaties tussendoor van de willekeurigen zijn eigenlijk leuker - hoewel ik me afvraag of je daar dan weer 50 minuten mee had kunnen vullen. Uiteindelijk meer een klein portretje dan dat het specifiek over files ging. Een vraag waarom de mensen niet liever met de trein gaan (m.u.v. de veetransporteur) wordt niet gesteld. Wat doet Rinnooy Kan überhaupt in een auto. Te gewoontjes om te beklijven.
danuz
[..] maar er ontbreekt iets in de drive.
Ja logisch, het heet ook niet voor niet File
Mochizuki Rokuro
Nou het zal je verbazen hgoeveel er gereden wordt in de film. Sowieso opvallend hoe vaak mensen geïnterviewd worden in een rijdende auto. Ook gewoon bij actualiteiten rubrieken en zo. Ik snap dat nooit zo goed.
Ook verbazingwekkend waar mensen hun geld mee verdienen. Met als dieptepunt de personal organiser. Die hoeft zich hier in huis niet te vertonen.

Drie Netflix Originals om te kijken na 'Blind Sherlock'