• 9.374.524 stemmen

Gli Invincibili Sette (1964)

Avontuur / Romantiek | 92 minuten

Genre: Avontuur / Romantiek

Alternatieve titels: The Secret Seven / The Invincible Seven / Los Invencibles

Oorsprong: Italië / Spanje

Geregisseerd door: Alberto De Martino

Met onder meer: Tony Russel, Helga Liné en Massimo Serato

Gesproken taal: Italiaans

Plot Gli Invincibili Sette

Tegen het einde van de 4de eeuw voor Christus, na de val van Athene, regeert Sparta met ijzeren vuist. Met de tiran Rabirio aan het hoofd, neemt het Spartaanse leger de inwoners van het dorpje Tur gevangen. Axel, een rebel, wordt veroordeeld tot de dood, maar weet te ontsnappen met behulp van zijn broer Leslio en vijf voormalige slaven. Als wraak vernietigt Rabirio het dorp en doodt de bewoners, inclusief Leslio's moeder en jongere broer. Leslio, die zich voordoet als architect die de villa van Rabirio zal bouwen, weet binnen te dringen in diens paleis. In het paleis ontmoet hij Lydia, de minnares van Rabirio. Lyda wordt verliefd op Leslio en houdt diens ware identiteit geheim. Wanneer Rabirio toch achter Leslio's ware identiteit komt ontstaat er een gevecht tussen het leger van Rabirio en Lesio, Axel en de vijf ex-slaven.

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Soort peplum voor het hele gezin/komedie van De Martino, schijnbaar vergelijkbaar met het bijna gelijknamige LRD7, die heb ik niet gezien dus ik weet niet of dat klopt. De cast is wel grotendeels dezelfde zodat we mogen aannemen dat de 2 films in 1 ruk werden geschoten.

Zoals gebruikelijk is het verhaal volstrekt a-historisch en absurd: het zou na het eind van "de oorlog"- de Peloponnesische neem ik aan- spelen en dus in het begin van de vierde eeuw voor gristus, maar de openingscredits melden dan dat de "patriotten- sic- zijn gevlucht naar Sidon ", ik ben geen geschiedenisgeek maar Sidon lag toch in Fenicië en in het Perzische rijk toen ? Wat moesten ze bij hun vijanden, en wat moesten de Makedoniërs daar die hier in het zwart gehulde huurlingen zijn in Spartaanse dienst ? En welke Griek heet er in godesnaam Axel, zeker anno 400 BC? Of Leslie zelfs ?

Zal wel een meta-dingetje voor gevorderde intellectuelen zijn en het doet er verder weinig toe.

Axel-Serato is dus in een strijd op leven en dood gewikkeld met de fasjistiese troepen van Tichy-Rabirio, wordt gevankelijk weggevoerd maar bevrijd door zijn jongere broer Leslio-Russel, die in zijn strijd tegen het fasjisme op het lumineuze idee komt om gebruik te maken van 5 uitgebuite proletariërs/slaven, die voor de comic buddy relief zorgen in een soort spaghettiesk aandoende melige atmosfeer, want schijnbaar eindigde de peplum net als het spaghettigenre of de Olympische goden met gelach.

Hoe dan ook, de gebeurtenissen zelf zijn van het standaard peplumwerk en volstrekt voorspelbaar: zoals hierboven gezegd infiltreert Leslio in de burcht van Rabirio, en ontmoet de schone Lydia-Liné , de minnares van Tichy. Zij beminnen malkander, maar bemint Lydia Leslio wel oprecht, en welke partij zal ze kiezen als Goed en Kwaad elkaar op het slot bekampen ?

Bij die kamp wordt- en dat had ik nog niet eerder gezien in het genre- gebruik gemaakt van A-team achtige, maffe gadgets zoals n.b. boomerangs of een mitrailleur ! Goed, eentje die pijltjes afschiet ipv kogels, dat wel...

Deze peplumklassieker is bij mijn weten slechts in de Spaans gedubde versie widescreen te bekijken, hij schijnt ook in DE te zijn uitgebracht maar ik heb geen flauw idee wat de kwaliteit daarvan is.