• 9.373.488 stemmen

Sotto il Segno dello Scorpione (1969)

Alternatieve titel: Under the Sign of Scorpio

Oorsprong: Italië

Geregisseerd door: Paolo Taviani en Vittorio Taviani

Met onder meer: Gian Maria Volonté, Lucía Bosé en Giulio Brogi

Gesproken taal: Italiaans

Plot Sotto il Segno dello Scorpione

Een groep jonge mannen wordt door een vulkaanuitbarsting gedwongen om hun eiland te verlaten, maar in het natuurgeweld zijn ze hun families kwijtgeraakt. Wanneer ze aankomen op een ander eiland treffen ze daar een vreedzame boerengemeenschap aan, die wordt geregeerd door Renno. Omdat ook dit eiland vulkanisch is, proberen de mannen de bewoners over te halen om met hen naar het veiligere vasteland te vertrekken.

avatar van starbright boy

Een vroege tamelijk obscure Taviani. Er was tot voor kort wel gewoon een Nederlands ondertitelde DVD van te koop, ondanks dat blijk ik de eerste stemmer te zijn.

Geen goede film helaas. Wat meteen opviel was de tamelijk klungelig overkomende montage, al zal het waarschijnlijk wel een bedoeling hebben gehad. Scenes die te lang zijn, nog veel vaker scenes die te kort zijn en op de meest rare momenten worden afgebroken, waarna het beeld even op zwart gaat. Af en toe een slechtgebruikte jumpcut. Zag er niet uit. Ook een film waarin je de actie niet ziet. De eerste regels uit het plotje hierboven staan in een tekstje aan het begin van de film. De film begint pas als de groep op het eiland is. Verder zitten ze ineens gevangen in een put zonder dat we zien hoe en op het einde als ze van het eiland ontsnappen wordt dat gesuggereerd met wat beweeglijke beelden van de zee. Vreemde en lelijke muziek ook, zeker naar Italiaanse standaarden.

Inhoudelijk is het duidelijk dat dit bedoeld is als een metaforische film, maar ik kan er mijn vinger niet opleggen wat er nu precies achter schuilt. Waarschijnlijk heeft het te maken met de communistische sympathieën van de heren (en de ondergang van het communisme in Italie, dat speelde toen) en met het nastreven van een utopische samenleving (ten koste van wat?). Maar ik heb het gevoel dat ik de film beter begrepen had als ik in Italie van '69 geleefd had. Nu kwam het allemaal nogal warrig en bedacht op me over.

De locatiebeelden van de kust hebben wel wat, maar verder vond ik het niet echt boeiend.

avatar van JorgXIV

JorgXIV

De film is waarschijnlijk wel metaforisch, al ben ik er evenmin zeker van op welke manier de film metaforisch is. Maar de film lijkt toch wel een beetje een verwijzing naar de Joden. Ook een opgejaagd volk dat in de gastlanden regeringen ervan probeert te overtuigen dat ze door het doelwit zijn van moslims. En dat heeft helaas ook al tot clashes geleid. Van mij krijgt de film wel een 3.0*. Ik heb al slechtere films gezien.