• 9.376.411 stemmen

La Cárcel de Cananea (1960)

Drama / Western | 79 minuten

Geregisseerd door: Gilberto Gazcón

Met onder meer: Pedro Armendáriz, José Chávez en Carlos López Moctezuma

Gesproken taal: Spaans

Plot La Cárcel de Cananea

Een sheriff krijgt de opdracht om een gevaarlijke bandiet van de ene stad naar de andere te brengen om hem te laten berechten. Wat een eenvoudig karwei lijkt blijkt zwaar tegen te vallen.

Er bestaan er steeds minder van : overlevenden uit de cast van fort Apache...Shirley Temple is niet meer onder ons, Armendariz al veel langer niet meer maar dat wilde hijzelf zo. Zijn er hier liefhebbers/ kenners die weten wie er nog in leven zijn uit de cast ?

Enfin, western van het fugitive type die langzamerhand overgaat in het- kenners opgelet- buddytype. De synopsis klopt trouwens niet : Armendariz/ de flic moet geen gevangene van A naar Z brengen, maar moet een stel ontsnapte gevangenen- uit de carcel van Cananea zoals u begrijpt, heeft verder geloof ik niets met het lied te maken- inrekenen. Gaat in het begin zeer vlotjes, alleen de Anda jr. echter bezorgt hem meer problemen. Wel vreemd dat Armendariz zijn collega's terugstuurt om in zijn eentje jacht op de fugitive te maken..oh wacht : anders heb je natuurlijk geen buddyflick.

Behalve een fugitive type western- zoals de kenners zich herinneren zat Armendariz tevens in the fugitive van Ford, geschoten ook in Mexico- en een buddyflick ook weer eens een soap: zoals we reeds vermoedden zat De Anda in de cel vanwege een familiegerelateerde crime passionel. Hij zou namelijk de papa van zijn lief hebben vermoord, meer bepaald Lopez Moctezuma, die niet wilde dat zijn dochter Tere Velazquez ( de minder lekkere maar zeker doenbare zus van Lorena...) beneden haar stand zou huwen met de Anda.

Nog een verrassing : via flashbacks POV De Anda leren we dat hij volstrekt onschuldig is, en de moordenaar een hem goede gekende...maar hoe dat te bewijzen ?

Hoe het afloopt zal ook wel duidelijk zijn in een film die goed begint maar naarmate de buddy en vooral soapelementen de boel meer en meer overnemen, zwakker en zwakker wordt. Met als dieptepunt wel de volstrekt absurde nevenintrige waarin Armendariz de Ware Liefde ontmoet in de gedaante van een...stomme boerentrien ! Gelukkig was deze Furio niet doof...

Enfin, film die het vooral moet hebben van zijn eerste helft, goede chemie tussen de 2 protagonisten en het landschap van Durango, al werd een Figueroa bij voorbeeld hier wel gemist.

Vraagje aan de genreliefhebbers : wat is jullie favoriete in Mexico gesette/ Mexicaanse western ? En ja, ik weet dat jullie gruwen van Zapatawesterns maar er moet toch wel iets zijn dat jullie aanspreekt...