• 9.371.613 stemmen

Geregisseerd door: Claire Pijman

Met onder meer: Flip Scipio, Jackson Browne, Paul Simon

Releasedatum: 1 mei 2008

Plot Talking Guitars

Flip van Domburg Scipio is gitaarbouwer en -reparateur met een internationale reputatie. In zijn ouderlijk huis in Heiloo vertelt zijn vader dat hij zijn beroep heeft gekozen, omdat hij ooit per ongeluk de mandoline van zijn moeder vernielde. Zelf is de inmiddels vooral in de VS werkzame Scipio nuchter over zijn vak, maar als je hem bezig ziet in zijn werkplaats in Staten Island, New York, dan is er overduidelijk meer aan de hand.

avatar van Banjo

Banjo

• 2032 berichten

dit is een mooie warme documentaire.. met een leuke verrassing er in

avatar van Mug

Mug

Banjo schreef:

met een leuke verrassing er in

Ik zag inderdaad een banjo (die niet in as werd gelegd overigens) voorbijkomen, als je daar op doelt?

Documentaire leunt hoofdzakelijk op de vele artiesten (Jackson Browne, Paul Simon, Carly Simon om er een paar te noemen) die worden opgezocht in hoofdzakelijk huiselijke kring en aldaar op een Scipio gitaar liedjes spelen. En dan heb je al zo'n 50% vd documentaire gevuld. Er blijft dus weinig tijd over voor de toch al niet zeer spraakzame Flip van Domburg Scipio himself of hoe hij een gitaar bouwt. En dat is wel jammer. Nu is het gewoon een aangenaam voortkabbelende docu die lekker in het gehoor ligt. Alhoewel er genoeg stof aanwezig is om een meerwaarde te verlenen aan Flip en z'n gitaren.

avatar van danuz

danuz

Lekker voortkabbelende documentaire over een wat zwijgzame, maar genietend ambachtsman. Leuk om de interieurs van verschillende singer-songwriters en ander soort gitaristen te zien. Maar verder is het allemaal wel heel gezapig. Enige kleine emotionele impuls is moeders, die eigenlijk alleen maar wil dat zoonlief het familiestuk (een mandoline) nou eens gaat repareren. Aardig om te zien, maar nu niet echt iets wat zal beklijven.

avatar van gotti

Jammer inderdaad dat het écht interessante stuk stopt als het pas interessant begint te worden. Want juist door zijn ouders had je veel meer over hem te weten kunnen komen. Nu wordt het nog net geen teleac cursus over "hou bouw ik een gitaar", maar het komt er wel in de buurt...

avatar van Robi

Robi

Erg leuke documentaire over de sympathieke gitaarbouwer Flip Scipio die op bezoek gaat bij vele muzikanten, waaronder ook erg beroemde, die een gitaar van hem hebben of die hun gitaar bij Flip laten repareren.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Dit lijkt mij een mooie documentaire voor de gitarist of iemand die wat meer van gitaren weet. Voor mij waren een aantal dingen nogal specialistisch of soms een beetje abacadabra.

Blijft dat ik het een goede docu vind. Er zijn interessante beelden te zien van de bouwer en van allerlei mensen die vertellen over van alles wat met gitaar spelen te maken heeft, bv hoe eigenschappen van snaren bij je stem kunnen passen (klank, trilling). Best leerzaam dus, dat vakmanschap.

Ook zijn er wat ondersteunende beelden uit het dagelijks leven en van jammen, spelen en zingen,

dat maakt deze docu een warm menselijk portret.