• 9.378.659 stemmen

Geregisseerd door: José Antonio Nieves Conde

Met onder meer: Manolo Morán, Jesús Tordesillas en Dina Sten

Gesproken taal: Spaans

Plot Balarrasa

Balarassa is de bijnaam van een militair die houdt van het wilde leven. Op zekere dag heeft hij op het slagveld een buitengewone ervaring en daardoor besluit hij zijn leven aan God te wijden. Hij wordt priester. Wanneer hij terugkeert naar zijn geboortestad, vindt hij zijn familie compleet gebroken en levend in armoede terug. Daarom start hij een kruistocht om hen uit de ellende te redden.

Er bestaan er niet zo veel van : noirs met een priester als protagonist...I confess, red light en edge of doom schieten me nu te binnen, in Spanje heb je er ook nog een paar maar het blijft een moeilijke combi. Ook voor mij, terwijl ik toch devoot katholiek en devoot noir buff ben. Ik geef toe dat ik de definities hier wel een beetje oprek : FG ( hierboven niet eens vermeld in de credits terwijl hij bijna continu in beeld is ) vertolkt het grootste deel van de film geen priester maar een seminarist, en de noir invloeden zijn weliswaar duidelijk zonder dat de intrige geheel noirish wordt.

Hoe dan ook, film van Nieves Conde die enkele regimekritische klassiekers afleverde als el inquilino of het hier niet eens toegevoegde surcos, hier echter met meer prudentie opereert en blijkbaar geen problemen had met de censuur, of toch te weinig voor verminking. Nog sterker : draaide in Cannes en werd genomineerd voor grand prix ! Oplettende kijkers zullen echter in de portrettering van FG'S disfunctionele grootburgerlijke familie de nodige maatschappijkritiek kunnen ontwaren, en wel gericht op Franco's fanbase.

Maar au fond een katholieke moraalvertelling/ mysteriespel waarin de Held wordt geintroduceerd in...de toendra van Alaska waar hij de wilden moet bekeren tot het Ware Geloof in Jezus Christus. Helaas blijkt hij verdwaald te zijn en dreigt hij te creperen in die poolvlakte. In doodsstrijd heft hij zijn armen op tot God, en vraagt om een Wonder...

Begint een flashback waarin we FG/ Balarrasa leren kennen als luitenant tijdens de burgeroorlog, aan de Francokant natuurlijk en wel in het beroemde "tercero " . Als zijn beste buddy de kogel krijgt with Balarrasa's name written on it, ziet de held er een Teken Gods in en besluit zich geheel aan de Kerk te wijden door priester te worden.

Waarna het noir gedeelte begint, vreemd genoeg. FG moet alvorens gewijd te worden zijn eigen familie redden van de verdoemenis, en dat was wel nodig ook ! Zowel papa, zijn broer als zijn 2 zusters bewandelen het brede pad richting verdoemenis en leiden een leven vol Goddeloosheid en Misdaad. Ik vrees dat de uitwerking van deze intrige voor de losgeslagen kijkertjes van tegenwoordig te braaf, belerend en truttig zal zijn. Dat ligt echter aan jullie. Ik heb genoten van deze opbouwende semi- noir, waarvan de visuals bij vlagen duidelijk ook noirish zijn. Als toetje hebben we aartsschurk Fajardo ( die jullie kennen uit Django...) , jong nog maar reeds een volleerd bad guy. Maar het loon van de zonde is zoals gekend de dood...

Goed, mijn 5 cent om jullie op het rechte pad te brengen, aan u de keuze. Velen hier hebben die keuze al gemaakt en deze prent die in onze contreien werd uitgebracht als Balarrasa gezien. Waarom is hier dan niet op gestemd ? Zijn hier stemmen verwijderd ?