• 9.370.234 stemmen

Schritte der Achtsamkeit (1998)

Documentaire | 83 minuten

Met onder meer: en Thích Nhất Hạnh

Gesproken taal: Duits

Releasedatum: 26 april 2000

Plot Schritte der Achtsamkeit

Gevolgd wordt de sociaal geëngageerde Vietnamese zenmonnik / vredesactivist Thich Nhat Hanh, die met zijn discipelen een reis door Noord-India maakt langs de plekken waar Boeddha is geweest. Hier geeft hij lezingen en interviews met als terugkerend thema hoe het beoefenen van concentratie en opmerkzaamheid leiden tot inzicht en vrede in jezelf. Ook toont hij hoe er verzoening in familie, gemeenschap en maatschappij tot stand gebracht kan worden door het leed in de ander te erkennen.

avatar van JonnieBrasco

JonnieBrasco

Van alle Boeddhistische films en documentaires die ik heb verzameld en gezien dringt deze docu wellicht het verste door tot de wezenlijke kern van de praktische psychologie die het Boeddhisme biedt: harmonie en verzoening met jezelf, je familie en maatschappij door het cultiveren van concentratie, opmerkzaamheid en mededogen. De regisseur is zich ervan bewust geweest niet propagandistisch te werk te gaan, waardoor het een aangename documentaire is waarbij de inhoud naturel naar voren komt. Thich Nhat Hanh is een bescheiden en evenwichtige vredesactivist, die in eenvoudige taal weet over te brengen wat je kunt beoefenen om boosheid, afkeer, jaloezie, angst in hun vroegste stadium te (h)erkennen, en je 'mind' er vrij van te maken. Dat wordt gemakkelijk wanneer je beseft dat het enige dat echt bestaat het hier en nu is.

De film heeft een prachtig decor: het chaotische Indiase straatleven, Indiase traditionele muziek, historische pelgrimsplaatsen, vrijblijvende ontmoetingen met o.a. straatkinderen, en de enthousiaste studenten van Thich Nhat Hanh.

Voor deze documentaire zijn niet de meest flitsende camera-technieken gebruikt. Maar dat hindert geen moment, de sfeer en boodschap konden al niet veel beter overkomen. De 80 minuten bieden veel afwisseling en niet zozeer 'stof tot nadenken' maar 'stof tot realiseren'.. Het resultaat is een soort collage van Indiase culturele indrukken gecombineerd met Dharmische wijsheden, religie-overstijgend. Het bekijken van deze documentaire leidt tot inzicht in onze afgescheidenheid van onszelf en van de wereld. Het aandachtige, gelijkmoedige en jonge karakter van Thich Nhat Hanh (hier reeds de 70 gepasseerd) is inspirerend om naar te kijken, keer op keer.