• 9.378.495 stemmen

L'Araignée de Satin (1984)

Drama / Thriller | 85 minuten

Genre: Drama / Thriller

Alternatieve titel: The Satin Spider

Oorsprong: Frankrijk

Geregisseerd door: Jacques Baratier

Met onder meer: Ingrid Caven, Catherine Jourdan en Daniel Mesguich

Gesproken taal: Frans

Plot L'Araignée de Satin

Frankrijk, jaren 20. Solange keert terug als balletlerares naar een kostschool voor meisjes waar ze zelf ooit les had. Daar wordt ze herenigd met Marthe, de hoofdonderwijzeres, met wie ze vroeger een affaire had. Solange is emotioneel labiel en volgt zowel een afkicktherapie voor haar drugsverslaving als therapie in een psychiatrisch ziekenhuis. Tegelijkertijd keert één van de leerlingen terug na een onverklaarbare afwezigheid en hoewel ze een politieagent meebrengt om haar persoonlijk te beschermen, wordt ze enige tijd later toch dood aangetroffen. De geladen kostschoolsfeer waar liefdes tussen de meisjes en jaloezie de boventoon voeren blijkt een goed klimaat voor moord te zijn.

Solange - une prof de danse nerveusement instable

Lucienne - une élève de14 ans qui disparaît

Le médecin

La directrice

Inspecteur Levron

Ik had me verheugd op een lekkere teen/lesbosploitation film vol sex & drugs, maar helaas was ik de enige die niet wist dat het scenario werd geschreven door Breillat, dus we worden hier eerder getracteerd op een feministies would- be arthouse werkje dat parodistisch aandoet in zijn pretenties.

Itt wat de synopsis suggereert is dit een a-narratieve en a-logische film, niet verwonderlijk aangezien hij is gebaseerd op een absurdistisch toneelstuk uit de jaren 20, zoals de titel al deed vermoeden. Dat Solange -gespeeld door wijlen Jourdan- niet helemaal lekker, lesbo en verslaafd is klopt zeker. Af en toe dreigt de film geil te worden, zeker als het verdwenen grietje Rose weer opduikt. Deze jongedame was in het bezit van een perfect paar boobs, al kon ik niet goed zien of ze ook echt waren. Google pics leerde me dat Bastien ooit op de cover van de Franse playboy heeft gestaan, niet verwonderlijk.

Maar zoals ik al zei is dit vooral een feministies wekje dat wel een soort Duras persiflage lijkt te zijn. Een aandacht tegen het macho pig establishment dat hier is vleesgeworden in een priester, een klabak en een arts, die laatste wordt gespeeld door niemand minder dan Roland Topor. Om het nog gekker te maken wordt het Elektra complex er ook nog bijgehaald, de andere onderlagen haalt u er zelf maar uit.