• 9.373.063 stemmen

Oorsprong: Turkije

Geregisseerd door: Oguzhan Tercan

Met onder meer: Berhan Şimşek, Nur Sürer en Halil Ergün

Plot Uzlasma

Berhan is een luie, alcoholistische, in de vergetelheid geraakte acteur. Wanneer hem echter wordt gevraagd de rol van Grijze Wolf M. Ali Agca, de moordenaar van de linkse journalist Abdi Ipekçi, op zich te nemen, ziet hij dit als een kans om zich opnieuw te bewijze. Om zich zo goed mogelijk in te kunnen leven in zijn rol, besluit de acteur zo veel mogelijk te weten te komen over de moordenaar en diens slachtoffer. Daarvoor gaat hij o.a. naar het kantoor van Milliyet, de krant waaraan Ipekçi verbonden was. Daar ontmoet hij Sema, een jonge journaliste die stagiaire bij Milliyet was toen Ipekçi nog leefde. Dankzij haar ziet Berhan in dat er meer achter de moord moet zitten: alles wijst naar een relatie tussen de staat en de maffia.

avatar van Justice4All

Justice4All

Mensen die geinterresseerd zijn in Ali Agca kunnen hier vinden (google.nl).

Hij is een (paar) jaar geleden uitgeleverd aan Turkije. Hij zit (volgens mij) nu levenslang in de turkse gevangenis.

avatar van Anatolia

Anatolia

Wegens de relatieve onbekendheid en wat kritiek die ik her en der had gelezen, verwachtte ik hier niet veel van. Maar het valt uiteindelijk erg mee. Het mooiste aan de film is de manier waarop het heden, verleden en de film in de film in elkaar worden verweven (bijv. acteur Berhan loopt gebouw uit, journalist Ipekçi loopt - in het verleden- achter hem het gebouw binnen).

De schietscènes waren redelijk overtuigend en de grauwe sfeer deed het verhaal goed. Mooie soundtrack. Af en toe was Que Sera Sera te horen: waarschijnlijk het liedje dat Ipekçi draaide in zijn auto toen hij werd vermoord.

Tegen het einde komen vier politici die destijds actief waren, op documentaire-stijl aan het woord om hun mening over de moord te geven. Grappig hierbij is dat de rechtse Süleyman Demirel en de extreem-rechtse Alparslan Türkes meteen in de verdediging schieten en beweren dat de staat hier niets mee te maken kan hebben. De linkse Bülent Ecevit en Fehmi Günes daarentegen, gaan in op de details en verfoeien het feit dat er zo weinig onderzoek is gedaan naar de achtergrond van de moord.

Nog steeds is niet bekend wie Agca de opdracht heeft gegeven voor deze actie.

P.S. Ik heb wat informatie opgezocht over voormalig Minister van Binnenlandse Zaken Hasan Fehmi Günes (van de linkse CHP, Republikeinse Volkspartij). Na de moord was hij zowat de enige die op onderzoek ging. Er waren aanwijzingen over een connectie met de CIA en Gladio en Günes wilde daar serieus werk van maken. Toen hij echter (zogezegd) betrapt werd op overspel met een actrice, nam hij (i.t.t. Clinton) ontslag van zijn ministriële functie.