Gunpowder, Treason & Plot (2004)
Genre: Drama / Historisch
Alternatieve titel: Gunpowder, Treason and Plot
Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Gillies MacKinnon
Met onder meer: Robert Carlyle, Clémence Poésy, Catalin Babliuc
Plot Gunpowder, Treason & Plot
Als de mooie, jonge katholieke koningin Mary uit Frankrijk terugkeert om de Schotse troon op te eisen, treft ze een verdeeld, wetteloos land aan waar moord en doodslag hoogtij vieren. De 19-jarige maakt zich sterk voor herstel, van eenheid en geloofsvrijheid, maar ze moet het opnemen tegen een groep verraderlijke edelen die het op de macht voorzien hebben. Omdat ze geen leger op de been kan brengen, moet Mary zich uiteindelijk overgeven aan James en de protestanten. Ze weet haar minnaar Lord Bothwell en haar enige zoon James nog in veiligheid te brengen, maar zelf treft haar het wrede lot van levenslange opsluiting.
MotionWatcher
Mooie film, prachtige beelden, redelijke cast.
Als je echter niet geinteresseerd bent in politieke drama's dan moet je hem laten liggen: deze film laat je het verraad van Protestanten en Katholieken in Engeland zien, bovendien inside over hoe koningshuizen werkelijk zijn ontstaan (op uitbuiting dus).
Jammer dat 98% van de oorlogen op de wereld vanuit geloof zijn onstaan (en ook in de toekomst zullen onstaan)
(2% is grootheidszin:WO1 en WO2 zijn niet vanuit geloof bgonnen)
Let er op dat je éérst Treason kijkt en niet vergeet daarna Plot op te starten.
Dan ben je 3 uur wel bezig.
gandalf
Heb m ook gezien, interessant, maar volgens mij is het een serie.
Ik ben overigens van mening dat religie in veel gevallen als dekmantel van de hebzucht van oorlogzuchtige heersers gebruikt word.
spurs
Het zijn wel 2 totaal verschillende verhalen , die wel op elkaar volgen
JanReintjens
Gekocht en weggegeven. Mag duidelijk zijn wat ik van deze film vond.....
0,5 ster omdat lager niet kan.....
serpico
Een aardige miniserie, er was duidelijk veel moeite gedaan de personages zo overtuigend mogelijk weer te geven, wat helaas niet helemaal uit de verf kwam. Verder wel een aantal mooie beelden, zelf vond ik de eerste helft wel vermakelijker en spannender dan de tweede.
Helaas zitten er ook een hoop slechte scènes in, die het er allemaal te dik bovenop leggen. Maar verder wel goed en interessant voor een keer.
veron35
Hier ben ik het mee eens
Hier niet. Een hele goede miniserie.
vistrida
Je moet ervan houden en dat doe ik niet echt, vin het verhaal op zich wel oke!
joolstein
Op 5 november vieren Britten dat op die dag in 1605 voorkomen werd dat katholieke samenzweerder Guy Fawkes (1570-1606) zowel de protestantse Engelse koning James als het parlement opblies. Deze viering staat bekend als Guy Fawkes Day. Deze miniserie handelt over de geschiedenis hiervan.
Het eerste gedeelte gaat over Mary, Koningin van Schotland (Clemence Poesy) die terugkeert van haar verbanning naar Frankrijk. De Schotten hekelen haar omdat ze een Frans accent heeft en zich laat bij staan door een Italiaan. Ondanks dat is ze krachtig genoeg om ervoor te zorgen dat ze trouwt met Lord Darnley (Paul Nicholls) om zo te zorgen voor machtig nageslacht.
Hierna volgt het tweede gedeelte waar het uiteindelijk allemaal omdraait. We zien dat de inmiddels volwassen kreupele en biseksuele James VI of Scotland (Robert Carlyle bekent uit Once upon a time) zijn eigen moeder laat onthoofden. Om zo na de dood van koningin Elizabeth van Engeland de heerser van beide landen te worden. Door geld gebrek breek hij echter zijn woord tegenover de katholieken met als gevolg dat Guy Fawkes (Michael Fassbender) tot zijn daad komt.
Deze politieke intriges, vergaring van macht en geld en de strijd tussen protestanten en katholieken zijn prachtige vertaald naar beelden. Door veelvuldig bloederige en actievolle scenes in te lassen blijft het complexe historische verhaal erg spannend. Alhoewel enige aandacht wel gewenst is om niet te verdwalen in al die personages.
Hoewel ik er niets op tegen heb om de mooie Emilia Fox (silent witness) zowel in mooie victoriaanse jurken als poedelnaakt te zien, is haar subplot als Lady Margaret een beetje overbodig. Verder zijn er lichte parallellen te onderscheiden met het huidige terrorisme (Twin Towers enz.) Of dit bewust was gedaan of dat het echte historie was weet ik niet.
Al met al een zeer mooi stukje in beeld gebrachte geschiedenis. Waar verder maar weinig aan op te merken valt!
Guy fawkes Guy
Hang om on the ??post
Hang m high
Dat weet ik nog als enige van Engelse les....( over de achtergrond werd niks verteld- hoop het te vinden , dvd doos in mijn hand.)
frans123
BBC productie ; Kwalitatief hoogstaand. Prima acteurs . Boeiend stuk mesjogge geschiedenis .
Als je hier aan begint moet je je wel eerst inlezen om het spoor niet bijster te raken.
De film laat de strijd zien tussen vooral de haat tussen katholieken en protestanten en minder tussen Engeland en Schotland.
Als buitenstaander komt het gestoord over ( maar in Nederland kunnen we er ook over meepraten...)
Joolstein @@
Misschien wel leuk om te weten is het feit dat Guy Fawkes in de Tachtigjarige Oorlog ook nog in Den Nederlanden heeft gevochten. [/quote]
Leg het stuk over parallellen met twin towers uit...

'The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes' weg bij Netflix en nu een succes op Videoland

Goed beoordeelde dramaserie 'Rivals' krijgt een tweede seizoen dit jaar: wat weten we erover?

HBO Max-kijkers vol lof over eerste aflevering 'A Knight of the Seven Kingdoms'

Netflix breidt komend jaar het Koreaanse aanbod flink uit