• 9.372.347 stemmen

141 Perc a Befejezetlen Mondatból (1975)

Drama / Romantiek | 141 minuten

Genre: Drama / Romantiek

Alternatieve titel: 141 Minutes from the Unfinished Sentence

Oorsprong: Hongarije

Geregisseerd door: Zoltán Fábri

Met onder meer: András Bálint, Mari Csomós en Zoltán Latinovits

Gesproken taal: Hongaars

Plot 141 Perc a Befejezetlen Mondatból

Een verfilming van een gedeelte van Tibor Dery's boek. Het gaat over de Hongaarse samenleving in de jaren dertig. Een jongeman uit de upperclass wordt verliefd op een communistische arbeidster. Ondanks al zijn goede bedoelingen, is hij niet in staat om de barrières van de klassenverschillen te doorbreken.

Parcen Nagy Lõrinc

Wavra professzor

Desiree, Lõrinc húga

Laura (as Bisztray Mária)

Parcen Nagy Károly

Hupka (as Dayka Margit)

avatar van McSavah

McSavah

Non-lineaire narratieve cinema op zijn best. Een soort mix tussen Resnais en Wajda? Doet ook enigszins denken aan wat Ruiz later deed met Proust. Wat deze film mist (net als bij die referenties meestal het geval is) is een sterke emotionele overdracht (wat dat ook betekent), waardoor ik niet naar het hoogste cijfer grijp. De inhoud van de film zou dit wel moeten toelaten, maar de protagonist blijft toch (bewust) ongrijpbaar en afstandelijk en de film is niet melancholisch en kent ook geen momenten van euforie, maar heeft wel een nostalgische aankleding. Een vergelijkbare film wat betreft het persoonlijk ontvouwen van tijd in een specifieke historische periode die wel zwaar melancholisch is en dicht op de protagonist zit is Beskonechnost (1992). En nog zwaarder aangezet (tegen het randje van pathetisch) kom je bijvoorbeeld uit bij La Prima Angélica (1974). In tegenstelling tot deze films is de film van Fábri echter radicaal gemonteerd, waardoor het toch meer weg heeft van een Resnais (hoewel 141 meer associatief dan academisch van aard is) en qua setting, mis-en-scène en thematiek ligt het dicht tegen een Wajda aan. Maar Fábri is zelf een auteur die ik verder wil ontdekken. Bij de vorige twee films die ik van hem zag was het ook opletten geblazen door de verwarrende narratieve structuur en de historische sociaal-politieke context. Geen eenvoudige kost (helemaal door de razendsnelle dialogen), maar ik zat dit keer echt helemaal aan het beeld gekluisterd.