• 9.373.064 stemmen

Based on a True Story (2004)

Documentaire | 60 minuten

Genre: Documentaire

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Walter Stokman

Met onder meer: John Wojtowicz, Walter Stokman

Plot Based on a True Story

Op een hete augustusmiddag in 1972 probeert John Wojtowicz een filiaal van de Chase Manhattan Bank in Brooklyn te beroven. Met het geld, zo blijkt, wil hij de geslachtsverandering van zijn geliefde betalen. De overval ontaardt in een drama. Enkele jaren later wordt naar aanleiding van deze gebeurtenissen een speelfilm gemaakt met Al Pacino in de hoofdrol: Dog Day Afternoon. De film begint met de zin: gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. Dit klopt, alleen heeft John Wojtowicz als enige betrokkene nooit zijn medewerking aan de filmmakers gegeven. Filmmaker Walter Stokman ziet de film, gelooft het verhaal maar is nieuwsgierig naar de versie van de echte hoofdpersoon. 'Based on a True Story? reconstrueert aan de hand van directe getuigenissen deze bankoverval uit 1972. Wojtowicz eist de hoofdrol op met zijn versie van het verhaal, maar hij verliest langzaam de controle wanneer de anderen met verschillende versies komen.

Officiële site (met videofragmenten): http://www.basedonatruestory.nl

Te zien op IDFA:

21/11, 21:00, Schouwburg Zaal

22/11, 16:45, City 7

23/11, 14:00, City 1

avatar van FisherKing

FisherKing

Hey, een Dog Day Afternoon-onthullingsdocu. Da's leuk !

Bekijk twee vandaag item over deze film. Inclusief interview met regisseur Walter Stokman. Het laden van het filmpje kan enige tijd duren.

avatar van Diesel

Diesel

Zag het toevallig tijdens het zappen en heb ernaar gekeken.

Erg interessant..

avatar van starbright boy

Warner schijnt te overwegen om dit op de komende S.E. van Dog Day Afternoon te gaan zetten.

avatar van gotti

Best aardig, vooral vanwege het feit dat het oorspronkelijke doel van de docu was om John's verhaal te horen te krijgen, maar dat we uiteindelijk tig verhalen te horen krijgen behalve die van John. We horen alleen maar van John het geouwehoer met wachtwoorden, andere stemmen aan de telefoon die John zelf blijken te zijn en geld.
Die John schijnt sowieso een vreemd figuur geweest te zijn. Ik las in de VPRO gids dat hij een afspraak met Stokman had om op de premiére avond van deze film en nog twee andere avonden zou zijn, maar dat hij daar niet eens kwam opdagen en ook niet even had gemeld dat hij niet kon komen. Een vreemd figuur die Woltowicz.

avatar van james_cameron

Goeie docu, behoorlijk bizar. Slim gemonteerd- de afwezigheid van de hoofdpersoon valt bijvoorbeeld amper op. Het tragische verhaal krijgt door de vele surrealistische details (die geflipte telefoongesprekken!) een haast humoristische benadering.

starbright boy schreef:

Laten we hopen dat ze dat doen. Deze fascinerende docu is het waard. De regisseur verklaarde dat het niet meewerken van de hoofdpersoon uiteindelijk meer zegt dan zijn waarheid gedaan zou hebben. Hij heeft gelijk.

starbright boy schreef:

En ze hebben het gedaan, komt op de SE die in Maart uit gaat komen.

avatar van starbright boy

Het gaat nu last minute toch weer niet door. Warner schijnt bang te zijn voor claims van Woltowicz en durft het juridisch niet aan.

avatar van Mug

Mug

De documentaire is nu wel (voor een korte periode) te bekijken via ffgeenvoetbal.nl.